Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: Огромната "Омикрон" вълна - спряна в България
Автор: Екип Burgas24.bg 11:00 / 16.02.2022Коментари (3)1203
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 16 февруари 2022 година. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 16 февруари 2022

Днес състоянието на нещата е следното

1. Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пречупен.

Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Към края на следващата седмица. Огромната Омикрон вълна - спряна в България. Ама не била спряна, нормално си затихвала. Тъй, тъй, те вълните на вирусите спокойно си затихват през февруари. Като дойде февруари и те си казват - ето, посред зима сме, давай да затихваме.

2. Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си. Това е стабилният сценарий, наречен "Хари Селдън". Всичко друго, което ви се говори, към момента е нестабилно. Усилията са и да си остане нестабилно.

Ама на Витанов много му се искало да се мери с Хари Селдън, но не можел да се сравнява. Хари Селдън е фикция. Витанов е реален. Ако се появи Хари Селдън, то ще е след хиляди години. И разработките му ще са на основата на разработките на Витанов. Юрдеците некаси крякат. Не пречат нита но мен, нито на действието на законите на математическата социална динамика.

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.99. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива. Огромната Омикрон вълна бе спряна посред зима. Опита показва, че не сме тотални идиоти. И няма да я рестартираме. Да видим. До края наседмицата ще стане ясно, кой е прав - тези, които се надяват учениците да рестартират вълната или аз, който казва, че шейната е засилена достатъччно надолу по хълма и няма да спре, ако не се хлъзнем по сценария "Бърза кучка". Дръжте стабилен "Хари Сердън" и няма да има проблеми.

4. Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, но прехвърляме максимума на натиска.

Трендът на заетост на леглата се пречупи. Излязохме от зоната на пика. Дръжте курса така - по сценария "Хари Селдън". И смъртността ще падне.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.

Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че

мерките полека се отменят. Полека, за да държим сценария "Хари Селдън" стабилен. Нека да няма суперпожар, няма претъпкани болници, няма тотален локдаун.

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.

Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се - не се вкарвайте във филма - "Разболях се от безопасното грипче" и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0. Просто е, не слушайте гурутата. Те разбъркаха съзнанието на част от народа. Резултатът - почти 35 000 починали. Друг резултат - невъзможност за налагане на ефективен тотален локдаун. Дръжте "Хари Селдън" стабилен и смъртността ще падне. Юрдеците ще покрякат до края на следващата сезмица и ще млъкнат, притиснати от фактите.

7. Накрая - системата върви по предварително обявения ви сценарий "Хари Селдън". Следователно се справяме. Ако забелязахте, на картата на регионите регион 4 излезе от червената зона. Още един регион е на път да излезе много скоро. Въпрос от викторинката на Витанов: Кой е следващият регион, който ще излезе от червената зона и ще отиде в жълтата? Щом ви питам, значи нещата се развиват в добра посока. "Хари Селдън" си върши работата. Според очакванията - юрдеците крякат.

Единствената надежда на вируса и на предсказващите вторичен пик е инатестата част от българския народ да му помогне да запали суперпожара. Този сценарий е нестабилен засега. Дръжте го така и натрапникът няма да пробие. И днес да му кажем

What's up doc?

Дръжте така. Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете - ще рухне.

Това казват железните закони на матеметическата социална динамика.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Свобода и свободия са две различни неща!
на 16.02.2022 г.
0
 
 
Професоре, вземате ли наркотици? Какви са тия сравнения, колене, кървища... След като по здравни въпроси е толкова компетентен математик, време е вече и професори по история и философия да започнат да дават компетентни мнения.
-2
 
 
Първо се изкъпи, след това ръси мозък. Само простлюдието може да ти вярва.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: