Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 22.02.2022Коментари (0)615
©
Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия да признае за независими две отцепнически републики в Източна Украйна и заповедта на руския президент Владимир Путин да се пратят руски военнослужещи там, обобщават световните агенции.

По време на същото заседание руският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.

Международно признатите граници на Украйна ще останат непроменени, независимо от изявленията и действията на Русия, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця по време на заседанието.

Украйна призовава Русия да анулира решението си за признаване на независимост на отцепнически украински територии и да се върне на масата на преговорите, както и да пристъпи към незабавно и проверяемо изтегляне на окупационните сили, допълни украинският представител, цитиран от Франс прес.

Още в началото на заседанието САЩ чрез гласа на постоянната си представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд определи като абсурд заповедта на Русия да разположи в Източна Украйна руски сили, които Москва нарича "миротворчески сили“, предаде Ройтерс. Представителката на САЩ допълни, че признаването от Москва на двата отцепнически района в Източна Украйна за независими е част от опита на Москва да създаде претекст за по-нататъшна инвазия на Украйна. Томас-Грийнфийлд допълни, че последиците от руските действия ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че ако Русия нахлуе в Украйна хуманитарните последици ще бъдат значителни.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Русия остава отворена за дипломацията, за намиране на дипломатическо решение. "При все това ние нямаме намерение да позволим кървава баня в Донбас“, допълни той.

По време на извънредното заседание редица постоянни представители, като тези на Франция, Норвегия, Ирландия, осъдиха действията на Русия относно Украйна. Постоянният представител на Албания Ферит Ходжа пък запита: "Кой ще е следващия, в който ще бъде извършено нахлуване?“

Британската постоянна представителка Барбара Уудуърд изиска от Русия да направи крачка назад, докато Бразилия призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна. Постоянният представител на Кения Мартин Кимани пък изрази силно безпокойство от новината от Русия, че признава независимостта на две територии в Украйна и че ще изпрати военни в източната част на тази страна.  Критични към Русия на заседанието бяха и Гана, и Обединените арабски емирства.

Китай се разграничи от партньорите си и не осъди експлицитно Русия. "Всички страни трябва да разрешават международните си разногласия чрез мирни средства в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН“, заяви постоянният представител на Пекин в Съвета за сигурност Чжан Цзюн. Той призова всички страни към сдържаност.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: