Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов: "Омикронът" получава шамар след шамар и не може да си помисли за вторичен пик
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 04.03.2022Коментари (1)1072
©
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 04 март 2022 година. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 04 март февруари 2022


Както винаги - първо - пандемията, после - войната.

Ситуацията с пандемията може полека да ви става скучна. Все едно и също - сценарият "Хари Селдън" е стабилен, броят на новите случаи намалява, нещата са под контрол. На сцената - усмивки, но зад кулисите борбата е доста здрава. Но траекторията на Омикрона е ясно предначертана - скача, вика, мъчи се да се разпространява - да се мъчи - ще си ходи. При това в сроковете, които са му предначертани от "Хари Селдън"

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.97. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Напомням - това, което прогнозирах е сценарият "Хари Селдън". Номерата да ми се прилепят чужди прогнози, не минават.

Следва проверка дали сценарият е стабилен. Проверяваме го всеки ден, за да няма хък-мък, знаете, има юрдечета, които редовно ритат дрещу ръжена и отричат всичко наред. По техните главици се сипят следващите редове.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" систематично погребва надеждите за вторичен пик.

Хайде сега сценката. Аз питам "Де го?". Отговарятее : "Ей, го". И аз заключавам: "Въх, уби ма". Спомняте ли си откъде беше това. Но юрдечетата не могат да го изиграят, защото вторичен пик няма. Защо няма. Има активни елементи в системата, които насочват траекторията и далеч от областта на вторичния пик. Затова.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Няма. Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти ще прозължават да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. Запомнете - този път има математически критерий, който добре показва кога леглата може да се намаляват и как да се намаляват, че "Хари Селдън" да остане стабилен.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат. Идва 5-ти март. Каквото е предвидено да падне тогава по зеления сертификат, ще падне.

Както виждате, предсказуемостта, която ви бе обещана, е налице. Знаете предварително, кой ще е следващият регион, който ще мине на Етап 1 от Плана на Министерството на здравеопазването. След него идва още един. Тъй, че, каквото ви е обещал г-н Министър-председателят за 20-ти март, ще стане.

Виждате непоклатимостта на "Хари Селдън" - учениците си ходят на училище, забореваемостта напук на очакванията - не расте. Защо така? Активните елементи в системата я изкараха вън от сценария - нарастваща заболеваемост при тръгване на учениците на училище. Гледаме през прозореца -а то още има сняг. Нали така, юрдечета мои.

6. Смъртността - трендът на нарастване пречупен

точно в планирания в "Хари Селдън" срок. При условия - силно неваксинирано население, голям процент инатести.

Няма ексцесивна смъртност. Максималната смъртност на ден през тази вълна е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Я да питам - юрдечета, разбрахте ли как става? Не става с крякане. Става така: обявявате предварително сценарий, по който системата ще върви (Хари Селдън), правите план с етапи, който за осигури движението на системата по сценария, слагате математически критерии за преходи между етапите на плана по области и готово. Може да се каже, че Министерството на здравеопазването си свърши работата много добре. Виждате - "Хари Селдън" е стабилен

и с топ (украйнски бежаннци) не може да бъде дестабилизиран.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заболеваемостта, но

се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй, като

"Хари Селдън" е доста стабилен, то до 100 000 украинци на месец няма да влошат ситуацията с пандемията. Ще кажете защо може да компенсира? Отговорът е прост - хомеостазис. Ама как така става това? Е, отговорът на това вече струва много пари.

7. Заключение - сценарият "Хари Селдън" , който ви е обявен много отдавна е стабилен и системата се движи по предначертаната от него траектория. Омикронът получава шамар след шамар и не може да си и помисли за вторичен пик.

Кой е виновен за това. Ами вие - мнозинството от българския народ, който спазва неексцесивните мерки и държи "Хари Селдън" в кондиция, за да може той да бие шамари на Омикрона. Също и стотиците експерти в няколко министерства, които поддържат условията за стабилност на сценария и десетките хиляди медицински карди на първа линия, които успешно не позволямат на Омикрана да се развихри. Браво на всички вас. Виждате - получава ни се. Браво!

Накрая традиционно да кажем на Омикрона и днес

What's up doc?

8. Ето и двете карти. Първата за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Варна остана единствената област, която е на Етап 3 от новия план за борба с К-19. Но и Варна се движи в добра посока и ще започне полека да се оправя. Стойностите на индексите там полека спадат, ситуацията се развива в положителна посока. Писах ви, че скоро ще се появи и област, която няма да е в червено. Виждате я. Още ще се появат, на път са. Писах ви, че един цял регион (този съдържащ изпадащата област) ще влезе в зелената зона на новия план на Министерството на здравеопазването. Влезе.

Следващият е на път. Като погледнете прогнозата на картата на Информационния портал, ще го видите кой е. Сега малка тайна - след него, още един регион се носи към зелената зона.

И още един. Както е тръгнало "Хари Селдън" ще нокаутира Омикрона за 20-ти март. Да видим.

На картата на риска ситуацията се подобрява. Виждате накои области, които са в жълто. Там дифузното разпространение или е спряло или спира в момента. Пролетта идва. Нещата отиват на добре.

Сега малко за войната.

Да напомня - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място.

Каквото най-много ме интересува мен е как вървят бойните

действия на юг - близо до нас е. А те вървят така.

Вече ви е ядно, че основната цел на руснаците на юг засега е превземането на Мариупол. Те вече установиха контрол над Азомско море и е наличен сухопътен коридор от Русия през Донбас до Крим. Това не е добре за Одеса, още повече, че Херсон падна (вие не сте учудени, писах ви, че така полека се затваря котелът над украйнските войски в района на Одеса). Следващата цел в тази посока е град Николаев, който също не е малък. Вижда се, че руските сили в този район са значителни, защото върви настъпателна операция към Запорожие, което подготвя друг, много по-голям котел. Има няколко украински дивизии в района на Краматорск. Ако те попаднат в котел, руснаците могат да ударят Полтава и Харков и от юг. Писах ви какво става с падането на Харков.

Този котел полека се затваря, защото руснаците овладяха десния бряг на река Дон и настъпват откъм Луганск.

Украинската армия се бие храбро, колкото може. Няма да бъде пречупена лесно - нито е малка, нито е зле въоръжена. Но логиката на войната е безмилостна - щом цивилното население напусне Киев, тойса очаква да бъде щурмуван. Не миждам какво може да спре това. Само американските ядрени ракети могат да спрат това. Но така амеликанците поднасят на тепсия на Китай отбранителните си линии в Тихия окиан и за десарт - Тайван. Затова няма да го направят. Разчита се на това, украинската армия да поизтощи реската и после при преговорите за мир да се запази Украйна като държава.

Харков е подложен на тежък обстрел. Тези от вас, които четат тези сводки изобщо не сте учудени. Писах ви къде Русия отново може да стане империя. Очаквайте яростни атаки срещу Харков. Докато градът падне. Градът обаче е голям, не се очаква дападне бързо.

Като гледам, тече операция за обсаждане на Киев. Това е неприятно защото сковава доста украински войски докато на юг се затварят Одеският и Краматорският котели. Засега украинската армия се държи, но бива систематично отслабвана. При нелинейните систем съпротивата рухва изведнъж. Това добре го знаят в Русия, те имат първокласни специалисти по военно планиране.

Ще кажете, защо се занимавам и с това. Знаете, че имам собствени модели на военни действия. Сега има уникална ситуация за наблюдение - война с конвенционални оръжия между една от най-силните армии в света и една друга армия, която никак не е слаба. Така се вижда какво реално може тая силната армия. Но стига за днес.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля

 

 

 

 




Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ама колко.си умен Витанче :))) боже, боже какви слова
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: