Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Удари ли войната в Украйна и имотния пазар в България?
Автор: Екип Burgas24.bg 23:01 / 04.03.2022Коментари (0)755
©
Войната в Украйна вече е реалност, която ще оказва своето влияние върху различни аспекти на живота и в България. Един такъв е очакваният брой на бежанците от военните действия, които според оценки на ООН може да достигнат над 10 млн. души. Повече от 1 млн. човека вече напуснаха Украйна.

В същото време редица българи вече отвориха домовете си за хора, които бягат от военните действия, като това направиха общински структури и хотели.

Бизнесът у нас вече обяви, че е готов да осигури близо 200 хил. работни места на специалисти от бившата съветска република. Така за дошлите украинци в даден момент може да се появи въпросът дали да останат тук и, ако да - къде да живеят. Как виждат ситуацията експертите на имотния пазар у нас? 

Както всяка криза, и войната в Украйна има потенциал да предизвика смут сред купувачите и продавачите, но след като първоначалния стрес отмине, пазарът ще се върне към устойчивите фактори на растеж, подобно на кризата с коронавируса.

Тези, които забавиха плановете си за покупка, в последствие бяха принудени да ги реализират на по-високи цени, коментира пред bTV Ралица Ценова - директор продажби на Home2U.

По думите ѝ същото наблюдаваме и сега. Инфлацията, поскъпването на материалите, ниските лихви по ипотечните кредити, както и високото търсене движат пазара в устойчив растеж.

Военните действия в Украйна най-вероятно ще доведат към България приток на бежанци, които ще предпочетат страната за убежище, предвид близките език, култура и религия. Те вече взимат своето участие на имотния пазар, което от своя страна ще подсили и без това интензивното в момента търсене, а от там и устойчиво поскъпване на имотите, казва още Ценова.

Тя допълва: "Извън и без това нарастващата инфлация, очакваме поскъпване на основни материали за строителството, макар и делът на украинско желязо в доставките да може да бъде компенсиран от останалите големи доставчици, като Китай и др.

Кризата, която се очертава в сектора на горивата - поскъпването на газта и въглищата, които от своя страна оскъпяват транспорта на стоки, също ще допринесе за поскъпването на материалите."

Други експерти още не бързат с оценките и прогнозите си. Според Иван Пеев, брокер в "Явлена", на този етап още е рано да се каже какъв eфект ще има военната ситуация в Украйна върху българския имотен пазар. Най- вече защото обстановката е динамична и се променя много бързо.

Всичко зависи от това колко ще продължи военният конфликт, как ще реагира западния свят, какви икономически санкции ще наложи срещу Русия и какъв ще бъде отговорът на Москва.

Благодарение на големия брой новостроящи се жилища, търсенето не успява да изпревари предлагането, макар че е изключително интензивно, коментира Ценова.

Същата тенденция отчита и Иван Пеев. По думите му засилената активност на купувачите през 2021 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през началото на 2022 г. Достъпните кредити продължават да активират клиентите, които дълго време са отлагали покупка.

Друга причина е нарастващият темп на инфлация, както и отрицателните лихви по депозити, казва още Пеев.

Най-много са покупко-продажбите на жилищни имоти, като най-голям е броят на двустайните жилища, което донякъде може да се обясни с търсенето на повече инвестиционни покупки. Около 32% е делът на сделките с двустайните апартаменти.

Как най-често се купуват жилищата?

На въпрос как най-често купуват жилища хората – спестявания или се възползват от по-ниските лихви и облекчения за достъп до ипотечно финансиране, Ралица Ценова обяснява, че съотношението е приблизително 60:40 в полза на кредитите.

“На този етап купувачите, които използват финансиране чрез заемни средства от банките за закупуване на жилище са повече от тези със собствени средства. Големият ръст на жилищните кредити се дължи на нарастващото желание на хората да живеят в по-голям и хубав дом. Друга причина е ниските лихвени проценти по ипотечни кредити и високия процент финансиране на продажната цена", допълва Пеев.

Пандемията и пазарът

В началото на пандемията експертите констатират известно задържане на имотния пазар, но за кратко. От средата на 2020 и през 2021 се наблюдава сериозен ръст в цените на имотите и в броя реализирани сделки – на места над 30% спрямо същия период за предходната година. Приоритетно интересът е насочен към жилищни имоти, парцeли и къщи около големите градове. Раздвижване се отчита и при ваканционните имоти.

Според Пеев пандемията се е отразила негативно най-вече в сегмента на офис площите – както за покупка, така и за отдаване под наем.

Ценова вижда и позитивни тенденции, произтичащи от пандемията. По думите й макар и генерално влиянието върху живота на хората и някои от бизнесите да е било негативно, то при имотния пазар е имало благоприятно влияние.

“Хората бяха принудени да припознаят дома си не само, като “пространство за спане", а като работно пространство, пространство за учене, пространство за пребиваване, спорт и др. В повечето домове подобно пространство не съществуваше и това наложи необходимостта на много семейства от ново, по-просторно жилище", обяснява още експертът.

Търсенето на селски и крайградски къщи

Миналата година се наблюдаваше бум в търсенето на селски и крайградски къщи и имоти около София, заради ситуацията на пандемия. Този ръст, според някои - дори бум, вече го няма, коментира Ценова. Има устойчив към спадащ интерес към подобни имоти, за сметка на градските, защото страхът от инфлацията доминира като движещ фактор на пазара, над пандемията от Корона вирус, а градските имоти са много по-ликвидни и по-сигурен инвестиционен инструмент.

Пеев смята, че пандемията действително е отключила интерес към пазара на къщи още през 2020 г. През 2021 г. тази тенденция се променя - много купувачи търсят парцели, на които сами да си изградят къща и този вид сделки започват да бъдат значими като брой. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба, особено тези, разположени в селата в близост до големите градове са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите.

Най- активен е пазарът на къщи около Пловдив, където сделките с подобни имоти са 12% от общия обем. В София сделките с къщи запазват дела си от около 4% от началото на пандемията, а във Варна той достига 8%.

Инфлацията и страхът от обезценяване

Запазва се правилото, че българинът традиционно инвестира в имоти при опасение, че може да се случи нещо със спестените му средства. Нарастващата инфлация, повишаването на цената на газа (още повече и след военния конфликт в Украйна), очакванията за повишение на цените на електроенергията след падането на мораториума върху цените за битови потребители в края на месец март са причина хората да се замислят.

Всичко това създава усещане за несигурност и е нормално хората да материализират своите спестявания в недвижим имот, коментира Пеев и допълва, че редица икономически специалисти вече прогнозират, че към края на 2022 г. спестяванията ни ще са се стопили с около 20%.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: