Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Църковната крипта на "Св. Николай Чудотворец" в Меден рудник може да подслони бежанци
Автор: Екип Burgas24.bg 16:16 / 08.03.2022Коментари (0)1522
© БНР
Трябва да си помагаме един на друг с каквото можем, с тази нагласа отец Емилиян отваря вратите на храм " Св.Николай Чудотворец в Меден рудник за всички, които искат да помогнат на хората, бягащи от войната в Украйна. Те могат да оставят в църквата санитарни и хигиенни материали. Първите пакети вече са приети от служителите й. 

Това е първият храм в общината, който става пункт за събиране на помощи за бежанците. "Подкрепяме инициативата на БЧК и тъй като в Меден рудник, разбрах, че нямат пункт, ние предоставяме помещение в храма да се ползва като пункт на Червения кръст. Събират се предимно хигиенни материали и медицински такива.

Не можем да стоим безучастни, виждайки скръбта, страданието на хората. По някакъв начин трябва всички да помагаме", каза отец Емилиян.

Църквата има голяма крипта, която може да се пригоди така, че да приема бежанци, обясни още отец Емилиян. "Временно настаняване на бежанци може да има, докато им се намери постоянно жилище. За ден -два, да останат вечерта. БЧК ще ни помогнат за предоставяне на легла, матраци. Ние имаме маси, столове, за да им организираме трапезария.Под храма има три зали -концертна, конферентна и изложбена, ще бъдат веднага преформировани за спални и за трапезария. Има 4 санитарни помещения, които ще бъдат дооборудвани за бани", добави той пред БНР.

На разположение на бежанците могат да бъдат и помещенията на неделното училище към храма, там обаче е студено и не можем да отопляваме, разказва ни свещеникът. Той съжалява, че сградите, които са в строеж, все още не са завършени, ако бяха, можеше да устроим повече хора, уточни той. От 2008 година се опитваме да завършим зданията, това трябва да е най-големият подобен църковен комплекс, поясни отец Емилиян и призовава хората да помогнат, за да бъдат довършени сградите .

Свещеникът напомни, че лично  патриарх Неофит е отправил призив към българите, за  да бъдат съпричастни с украинците, бягащи от войната. "Той призова всички православни християни да отворят сърцата си и всеки според възможностите да помага на тези хора, които са в нужда и бягат от страшната война.", добави още той.

През последните дни някои българи широко отвориха сърцата и домовете си за бежанците, други критикуват това, което държавата се опитва да направи  за тях.Молете се за мир."Църквата се моли винаги за мир, на всяка служба, дори сега по време на светата литургия се добавят допълнителни молитви за мир по света.Който не е  изживял ужаса на войната, само той може да си помисли, че е "за" войната. Господ ни призовава, не аз, да бъдем милосърдни, състрадателни към хората.Кой е виновен, кой не е виновен, Господ ще ги съди всички. Така че съдът не е на нас, а на Бога принадлежи, а ние трябва да си помагаме с каквото можем, защото сме човеци", каза Емилиян.

Помощи за бежанците се приемат всеки ден от 8 до 18 часа в храма.



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: