Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Руските олигарси се насочиха към това място, за да избегнат санкции
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 14.03.2022Коментари (0)522
©
След началото на войната в Украйна множество руски олигарси се насочиха към ОАЕ в опит да избегнат западните санкции и да намерят убежище за себе си и парите си.

"Мога ли да получа гражданство в ОАЕ?" - това е най-популярният въпрос в уебсайта на дубайското лайфстайл списание Russian Emirates.

В последните две седмици - откакто Русия нападна Украйна и Западът ѝ наложи санкции - влизанията в сайта почти са се удвоили. Експерти смятат, че е възможно тази тенденция да продължи. Причината е, че руснаците търсят начини да избегнат санкциите и да подсигурят своето състояние, пише Дойче веле.

"Съществува усещането, че настъпва истинска промяна по отношение на притока на капитали към Дубай като резултат от всички руснаци, които напускат страната си и търсят финансово убежище", обобщава пред ДВ експерт от петролната сфера, който наскоро е бил в Дубай.

Все повече руски самолети и яхти пристигат в Дубай

Появяват се съобщения и за все повече частни самолети на руски олигарси, които летят от Москва към Дубай. Украински вестник съобщи, че според местното разузнаване богаташи спасяват личното си имущество, като го местят в емирството.

Проследяването на морския трафик също показва, че все повече големи руски яхти напоследък акостират в Дубай. Обединените арабски емирства не наложиха санкции спрямо Русия след инвазията в Украйна и луксозните плавателни съдове са в безопасност там.

Дубай е и особено популярна безвизова дестинация за почивка за руснаци. Твърди се, че в момента в ОАЕ живеят около 100 000 рускоговорящи. 40 хиляди от тях идват от Русия, а останалите - от бившите съветски републики.

Ще се превърне ли Дубай в център на руските пари?

Въпреки дългосрочните отношения на ОАЕ с Вашингтон в сферата на сигурността страната се опита да избегне заемането на позиция за войната в Украйна. Междувременно бизнес консултанти от Дубай съобщават за огромен ръст на запитванията, идващи от Русия.

"Нараства загрижеността, че Дубай действително ще се превърне в още по-голям център за парите на руските олигарси", казва антикорупционната експертка Джоуди Витори от Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Потокът от сенчести руски капитали започна да се влива в Дубай още в края на 90-те години на миналия век, добавя Витори, която е била част от работна група на НАТО за борба с корупцията.

Според експертката никой не би могъл да каже със сигурност колко голямо ще е увеличението на капиталовите потоци сега. Причината е, че по-голямата част от тях изобщо не са видими. Властите в ОАЕ не събират съответната информация, допълва Майра Мартини от "Трансперънси интернешънъл".

Разследващите корупцията трябва да разчитат предимно на изтекли документи за това кой какво притежава в ОАЕ, обяснява още Витори.

Увеличава ли се прозрачността?

Заради натиска от международни организации страната е въвела някои мерки за по-голяма прозрачност. "Ако сега регистрирате компания в ОАЕ, най-сетне ще ви попитат кой наистина стои зад нея", казва Мартини пред ДВ. И въпреки по-строгите правила все още е лесно да се укрият средства, уточнява Мартини. В ОАЕ съществуват 39 различни фирмени регистъра. В ОАЕ съществуват и повече от 40 т.нар. свободни зони, концентрирани основно в Дубай, където чужденците могат да разполагат и преместват компаниите си.

"А за недвижимите имоти или инвестиционните фондове никой няма да ви зададе никакви въпроси", казва още Мартини. Закупуването на имот в ОАЕ е сравнително лесно и осигурява виза за пребиваване без необходимост от местен спонсор. Инвестицията в недвижим имот на стойност около 272 000 щатски долара осигурява тригодишна виза. Капиталови вложения от приблизително 1,36 милиона долара дава право на петгодишна виза.

Защо точно в ОАЕ?

Разбира се, емирствата далеч не са единственото място в света за богати хора, опитващи се да избягат от санкции и да скрият парите си. Но ОАЕ са особено място.

"Те не са транзитна точка като Каймановите острови, а по-скоро представляват локация от типа "всичко на едно гише" за нелегални финанси", обяснява Витори.

Много международни компании, опериращи в Близкия изток, също са регистрирани тук и работят напълно легално. Комбинацията от мръсни и чисти пари прави Дубай толкова привлекателен, допълва тя.

Политическата ситуация също е благоприятна. Всяко от емирствата в ОАЕ се управлява от монархия, скрепена върху племенна власт. Застъпници за човешките права описват ОАЕ като авторитарна страна без истинска политическа опозиция и със сериозни ограничения на гражданската активност и свободата на словото. Всичко това по думите на Витори води до по-слаба критичност от страна на журналисти и активисти. И всичко това на фона на относителна политическа стабилност.

Когато става въпрос за мястото, където държат парите си, клептократите се интересуват от законността и реда, макар да не проявяват интерес към същите теми в собствените си държави, обяснява Мартини от "Трансперънси интернешънъл".

Тайната на финансовите транзакции, трудното изпълнение на екстрадиции и недостатъчното сътрудничество с други държави по подобни въпроси допълват сложния пъзел, който прави страната подходяща за убежище на богатите.



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: