Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Форсмажорът през погледа на бизнеса и икономистите
Автор: Екип Burgas24.bg 21:21 / 17.03.2022Коментари (0)867
©
Форсмажорът е мярка, която касае две страни по договор. Това коментираха икономисти за БНТ по повод идеята държавата да обяви тази мярка заради войната в Украйна.

Вчера Корнелия Нинова обяви, че ще предложи въвеждане на форсмажор за всички сектори на българската икономика, а днес две от най-големите работодателски организации у нас излязоха с позиции. Припомняме, че според идеята на икономическия министър форсмажорът трябва да важи със задна дата, от 24 февруари и да обхваща всички стопански сектори.

Българската стопанска камара и Търговско промишлената палата днес припомниха, че издават на фирмите сертификати за форсмажор. Тези документи обаче трябва да бъдат представени пред съд, който да отсъди дали има основание за таква мярка.

В този смисъл от Стопанската камара смятат, че няма как държавата да обяви форсмажор за всички, а от търговско промишената палата пък вече са поискали таква държавна мярка. Според икономисти пък, идеята няма как да се реализира изобщо, тъй като подобно решение на правителството няма да има правна стойност.

Даниел Джумалийски е съдружник във фирма за производство на чорапи в Русе. Голяма част от продукцията си изнася за чужбина, откъдето пък внася част от материалите за нея. Според него евентуалното въвеждане на форсмажорни обстоятелства за бизнеса няма да реши натрупаните досега проблеми.

Ако токът, газът и всички неща, които са определящи за това продукцията да бъде произведена и изнесена на време, ако те са по някакъв начин подпомогнати от правителството, няма да има нужда от форсмажор. Ако веднъж се позовеш на форсмажорна клауза, то няма как да се позовеш втори път. Така че то е нещо хубаво, но няма да реши проблема, смята Джумалийски.

Форсмажорът е договорно отношение между две страни, клауза в стандартен договор., която се решава от съд , коментира икономистът Руслан Стефанов:

"Не мога да доставям украинска стомана, защото пристанището е блокирано от руски военни кораби и корабът ми е потопен. Съответно имам форсмажор в договора, насочвам средствата си към Индия, оттам купувам стомана. И след това, когато това нещо отмине, съдим се, доказвам форсмажор в съда, в който е записано в договора и съответно си взимам парите или развалям сделката. Форсмаьорът се решава от съответния съд, записан в договора", обясни Руслан Стефанов, гл. икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

Затова и няма как държавата да обяви форсмажор за всички икономически сектори:

"Примерно МС приема решение, че войната в Украйна е форсмажор, това единствено задължава правителството с някакво становище, то не задължава по никакъв начин независимите съдилища. В този смисъл такова решение не би имало никакви правни последствия", коментира Стефанов.

От Българската стопанска камара днес излязоха с позиция, в която уточняват, че и българските, и международните правни норми не предвиждат възможност да бъде обявен форсмажор от държавни органи.

От Българската търговско промишлена палата пък припомниха, че са поискали форсмажор от държавните органи още на 8-ми март с моитив именно военните действия в Украйна.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: