Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анализатор: Предложението за изпращане само на военни каски за цивилни е нелепо
Автор: Екип Burgas24.bg 12:57 / 24.03.2022Коментари (0)872
©
На 24 март се навършва месец от началото на нападението на Русия над Украйна. Това е и ден за възпоменание в чест на поляците, рискували живота си по време на Холокоста, за да спасят евреи. Темета коментира в “Нашият ден“ по БНР Емил Соколов, историк и анализатор:

“Войната, която Русия започна в Украйна, е от историческо значение, тъй като такава пълномащабна война в Европа, между две държави не е имало.

Много често чувам да се дава пример с войната в Югославия - това беше много кървав, но граждански конфликт, в който намесата на НАТО беше единствено с военно-въздушни удари. Това, което се случва в Украйна, е тотална война.“

Поведението на Полша

“Поведението на Полша в историята ще остане като достойно и героично. Полша прие над 1 млн. бежанци от Украйна. Тя е една от държавите, които най-силно подкрепят Украйна, за да получава тя военна и дипломатическа помощ. Полша е и държавата, която настоява НАТО да има по-активна позиция.

Виждаме едно лидерство, което в случая идва от Изток, а не от Запад, от държавите от бившия социалистически лагер, които виждат заплахата, която Русия наистина представлява.

България

“За съжаление България в момента не е от най-активните. По отношение на хуманитарната помощ сме взели мерки, но някак не успяваме за момента да говорим с един глас, което е нормално. В България управлява коалиция, която има различни политически идеи. Това е демокрацията, която си избрахме  - разнолик и различен парламент, в който няма политическа сила с ясен мандат.“

Доброволците

“Има една част от нашето общество, която в момента действа абсолютно безкористно със страшна солидарност към Украйна. Има хора, които приемат бежанци в домовете си и те са тези, които ще останат в историята.“

Военна помощ за Украйна

“Предложението ни за изпращане само на военни каски за цивилни е малко нелепо. Ако България иска да изпрати някаква военна помощ на Украйна, да не поставя условия, които са неизпълними.

Няма как някой да следи на кого се раздават каски и бронежилетки, когато цяла Украйна е във война, стреля се по цивилни, бомбардират се цивилни сгради.

Според мен президентът Румен Радев каза това, за да смекчи удара по някакъв начин, защото той в момента защитава позиция, че трябва де се изпрати някаква военна помощ.“

“Заедно за Украйна“

“Това е една чудесна инициативи, много се надявам президентът Радев да започне да говори малко по-смело по тази тема.

Разбирам, че хората, които са гласували за него, изповядват едни конкретни политически идеи, те са с доста по-позитивно мнение за Русия. Тук на става въпрос да се навреди на Русия, а да се помогне на Украйна. Поставянето на такива условия и изобщо това меко говорене, невъзможността да се изрази ясна позиция, нито е в интересите на хората, от чието име Радев се опитва да говори, нито пък прави чест на страната - държавният глава да е толкова плах в позицията си.

До седмици или по-скоро ще видим една доста трезва позиция от него, разбирам това поведение като някакво опипване на почвата.“

Българските институции

“Откриваме, че има много остър конфликт между законодателна и изпълнителна власт и то най-вече в лицето на прокуратурата, която се ръководи от главния прокурор Иван Гешев.

Арестът на  Борисов показа няколко неща, най-основното, от които беше, че Иван Гешев по една или друга причина отказва да разследва определени хора и кръгове и да застава срещу определени интереси.

Главният прокурор не е безпристрастен, което противоречи пряко на позицията, която заема. Задачата му е да ръководи държавното обвинение, а не да защитава определени интереси, без значение дали те са парламентарно представени, или по-силно икономически.

Видяхме, че Иван Гешев няма намерение да разследва каквото и да е, свързано с бившия премиер Бойко Борисов.

Конкретно за Борисов има доста индикации, че е участвал в действия, които е възможно да не са много законосъобразни. Знае се за отношенията му с Божков и за това какви записи бяха изтекли, в които той казваше неща, които не отива да чуем от главата на изпълнителната власт. Но Прокуратурата отказа да се самосезира и да предприеме каквито и да било действия, а напротив – опитва се да повдигне обвинение на Асен Василев, което изглежда като една лична вендета – “вие посегнахте на Борисов, сега ние ще посегнем на един от вашите“. Недопустимо е да има такова разминаване между институциите.“

Поведението на посланика на Русия у нас

“Мисля, че точно вчера руският посланик г-жа Митрофанова е нарекла премиера Кирил Петков “чиновник“. Не може на наша територия един представител на чужда държава, да си позволява такова неуважение към институциите.

Недопустимо е и посланик да си позволява да говори от името на българския народ срещу правителството. Време е за едно твърдо действие с отрезвяване, за да може да не се допускат такива неуважителни актове и грозно говорене по отношение на българските институции.“



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: