Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да се предпазим от кражба на самоличност?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:07 / 08.05.2022Коментари (0)845
©
По 10 фалшиви профила на ден с лика на бившия премиер Бойко Борисов има във Фейсбук и на настоящия – Кирил Петков. Популярността им расте и в Туитър, където по същия начин се фабрикуват нонстоп ментета. Напоследък Борисов е най-активен в социалните мрежи и това е довело и до увеличаване на броя на менте профилите му, установи проверка на "Телеграф“.

По активност в социалната мрежа бият Мая Манолова, Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Но от коментарите под постовете, които те бълват всекидневно, се вижда, че не достигат до много голяма група от фейсбук потребители. Съответно те не могат да се оплачат и от наплив на желаещи да говорят от тяхно име. Сред политиците с повече от два фалшиви профила се нареждат настоящият премиер Кирил Петков, който е и с най-много фен групи, бившият служебен премиер Стефан Янев, както и ексминистри като Костадин Ангелов.

Преди броени дни от фалшив профил на Корнелия Нинова в Туитър изреваха от БСП. Последва уточнение, че единствената официална страница на предводителката на червените е във Фейсбук. "Тя е удостоверена със съответния знак за автентичност на профил на обществена личност - знак за отметка в син кръг“, уточниха от БСП. От "Позитано“ твърдят, че са зачестили опитите за създаване на фалшиви профили на Нинова и разпространение на невярна информация през тях в социалните мрежи Фейсбук, Туитър, Тик-ток и Инстаграм. Лидерката на Столетницата има и още един – личен профил, който е по-скоро архивен. В него не се е изявявала от юни миналата година.

В един от фалшивите профили Корнелия Нинова е популяризирана с това, че е работила като депутат. В друг има 12 приятели, които споделя с Мая Манолова, до която е на водещата снимка. От щаба на Нинова казаха пред "Телеграф“, че тя няма и не е имала профил в Туитър, а под нейно име там се подвизава неизвестно лице. Фалшивият профил е докладван десетки пъти, но продължава да тиражира неща от нейно име, твърдят от "Позитано“.

Нинова, както и редица други политици, които в момента бойкотират Туитър, може и да размислят. На 25 април стана ясно, че новосъздадена компания, изцяло собственост на Илон Мъск, придобива Туитър. Сред идеите на милиардера е да се увеличат абонатите. Една от идеите е популярните туитове да станат платени за вграждане в сайтове. Милиардерът обмисля как да накара по-известни личности да използват Туитър по-активно. Появи се обаче и информация, че профилите на политиците може също да са платени. Което може пък да ограничи мераклиите да им правят ментета.

Атаки

Над 800 поста, свързани с "Възраждане“, са регистрирани в четвъртък след свалянето на украинското знаме от фасадата на Столична община. Специалисти заявиха пред "Телеграф“, че това е и партията с най-голяма група за тролене. В същото време прави впечатление, че Костадин Костадинов няма двойници във Фейсбук.

Твърди се, че възходът на "Възраждане“ в политиката е свързан и с повишената активност в социалните мрежи. Според нашите източници става въпрос за организация, която действа още от 2016 г., като е била създадена специално за президентските избори тогава. За тази група през 2017 г. споменава в интервю Цветан Цветанов, по това време зам.-председател на ГЕРБ. В анализ, направен от бившите управляващи, се твърди, че троловете са били организирани от БСП и в синхрон с организация за фалшиви новини са целели дискредитирането на ГЕРБ и антинатовски настроения. Сега обаче същите групи са се прехвърлили към "Възраждане“. Сред ангажиментите им пък спада и всекидневното докладване на постове в официални профили. Целта е те да бъдат блокирани и да излизат периодично от строя.

Бившият вътрешен министър Богомил Бонев вече разполага с три истински профила. Нито един от тях не е бил действащ повече от две седмици поради системно докладване. Именно заради такава практика много от политиците се въздържат да пускат постове от личните си профили. Други пък разчитат пак заради това на асистенти да поддържат профилите им – основно с видеа и изказвания по актуални политически теми.

Тенденции

За разлика от предишни години политиците вече не разчитат на блоговете и почти не поддържат такива. За първи път те навлизат по-масово в България през 2006 г., когато блогове създават Ивайло Калфин, Юлиана Николова, Петър Стоянов, Николай Камов и др. По време на местните избори през 2007 г. със свои блогове се включват кандидатът на десницата Мартин Заимов и на левицата Бриго Аспарухов. Общо по това време около 50 от действащите и бившите български политици имат блогове, като най-много са тези на политици от ДПС - общо 19, от СДС са с 9 блога, а от НДСВ - със 7.

Големият брой на ДПС се дължи главно на факта, че всички с изключение на един от техните кандидати за евроизборите, са си направили еднотипни блогове в безплатния сайт blog.bg. Сред най-колоритните политици, които са и интернет блогъри, са Любен Дилов-син и Иво Атанасов, които си позволяват да публикуват на тях лични и несвързани с политиката неща. Любен Дилов-син например публикува снимки, в които е подпийнал, а Иво Атанасов - множество информации за личния си живот, снимка по бански на Червения площад в Москва, както и футболни прогнози, свързани с тиражите от тотото“, анализира Петя Пачкова. Преди изборите през юли 2009 г. Сергей Станишев огласи началото на своя блог. След изборите обаче той стана неактивен.

Как да се предпазим от кражба на самоличност

През 2014 година "Вашингтон поуст" публикува текст със заглавие "Тревога? Първият туит на Путин е бил поздравление към Обама?". Четири години по-късно "Бизнес Инсайдър" също писа за профила на руския президент в Туитър, твърдейки, че той следва едва 19 души, сред които и един човек, починал преди години. Оказва се, че и двете издания са били подведени от фалшив англоезичен профил на Владимир Путин, който е бил създаден през 2012 година. До 2018-а, когато Twitter го изтри, той е събрал повече от милион последователи, по информация на "Дойче веле“.

Точният брой на фалшиви профили в Туитър не е ясен, но според служител на компанията, всяка седмица се проверяват между 8,5 и 10 милиона бота, а 3/4 от тях автоматично се премахват. Според Facebook 5% от месечно регистрираните в мрежата потребители са фалшиви. Само през второто тримесечие на 2021 г. социалната мрежа е изтрила около 1,7 милиарда профили.

Как се познава дубликатът

Профилите на компании или публични личности обичайно са маркирани със син белег, удостоверяващ автентичността им. Ако този символ липсва, можете да разпознаете лъжливите профили и по други белези. Честа практика на онлайн измамниците е да се регистрират с едно име, което след това да променят. В Tуитър потребителското име (онова, което следва @ символа) си остава същото и може да се провери. Във Facebook същата проверка може да се направи с линка на профила в браузъра ви. Например, ако профилът на Илон Мъск, който ви изглежда достоверен, е с адрес facebook.com/elonreeve.musk.338, вероятно това не е истинският Мъск, подчерта "Дойче веле“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: