Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Кантарджиев: Ковид не си е отишъл, но има и други инфекции, които в момента ни застрашават
Автор: Екип Burgas24.bg 19:17 / 07.06.2022Коментари (1)1107
© Нова нюз
"Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци. Това е работата на държавните институции – да взима мерки в момента и да предугажда какво трябва да се прави за в бъдеще. COVID въобще не си е отишъл в нашата страна. В момента заплахата за нашето общество са други инфекции, характерни за сезона". Това заяви микробиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Денят на живо" по Нова нюз.

По отношение на предпазването от Омикрон той беше категоричен – личната хигиена и миенето на ръцете са от ключово значение. "Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространение на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – трябва да си мие ръцете по около 12 пъти на ден. На това трябва да учим и децата да го правят", категоричен е той.

За пандемията от COVID той отново подчерта, че особено за по-възрастните хора в края на лятото е важно да се ваксинират, ако вече не са го направили. "За да преценим какво се случва с новите варианти на вируса в Китай и Северна Корея примерно – трябва да знаем каква е неговата микробиология. Защото промените във вируса водят до промяна в епидемичната ситуация, в тежестта на заболяването и в начина на предаването. Трябва да знаем и нивото на мерките и на системата на здравеопазването на съответната държава", категоричен е той.

Според него няма нищо опасно в текущата здравна ситуация. "Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, много малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, благодарение на мерките, които имахме – бяхме държава за пример. Защото, ако бяхме допуснали толкова случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са много повече. Нека обаче не забравяме усилията, които положи служебното правителство – просто есента бяхме световния шампион по смъртност. Разбира се тези неща се забравят от някои, но мисля, че специалистите помнят, а мисля, че и близките на починалите няма да забравят скоро. Тогава нещо много силно се обърка – три месеца нямаше никакви мерки и някой трябваше да се сети", заяви той.

В момента се чака анализа за смъртността, който се прави повече от два месеца. "Спомняме си, че в началото на есента беше казано, че кризата ще се управлява не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме точно обратното и на двете неща", подчерта той.

По думите му много голяма част от хората, особено децата, боледуват от риновируси. "Това е един вирус, който е характерен за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с много тежка хрема. При възрастните – засяга и големите въздухоносни пътища на белия дроб. Но не причинява пневмония, но е много неприятен, защото променя малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална инфекция. Той стимулира и алергичните реакции на белия дроб", подчерта той.

"Типичните вируси за лятото пък са ентеровирусите. Те са характерни за най-горещите дни. Те правят няколко инфекции. При възрастните хора този вирус причинява висока температура и болки в ставите и мускулите, но всичко преминава за около два дни", допълни професор Кантарджиев.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.06.2022 г.
0
 
 
Е, много ясно, че не си е отишъл... ковид мафията не иска да пусне кокала. Милиони безотчетни пари не се изпускат лесно.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: