Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
"Акулите" - Хофенхайм по български
Автор: Екип Burgas24.bg 10:09 / 14.01.2010Коментари (3)1342
©
Балъков, Бобич, Борел, Груев, Хубчев, Зайц. С огромния им опит от Бундеслигата и с парите на един бизнесмен Черноморец разбърка българската "А" група и тръгна по нетипичен за Източна Европа път. Първо изграждат клуба, после състава.
Ало, от България се обаждам

Когато позвъни бившият му съотборник от Щутгарт Красимир Балъков, Йохен Зайц се намираше в една от най-тежките ситуации в кариерата си. От една страна, той се изкачи в Бундеслигата с Хофенхайм, но от друга, не игра добре през иначе брилянтния за отбора есенен полусезон на 2008 г. Избяга в Алемания Аахен, но и там нямаше късмет. Точно тогава се обади Балъков и му предложи да отиде при него в първодивизионния Черноморец. Принципно, по това време Зайц беше готов на всичко, но въпреки че съпругата му е българка, на младия треньор Балъков му отне доста време да го убеди. А и Бала имаше добри аргументи. Черноморец е отбор от туристическия град Бургас, който иска да сложи край на хегемонията на клубовете от столицата София. Пари има достатъчно.
ПСФК Черноморец Бургас - така се казва клубът, след като беше основан наново през 2005 г. - е наследник на ФК Черноморец. По плановете на милионера Митко Събев и с помощта на ресурсите на бившия градски съперник Нефтохимик, Черноморец трябва да стане най-големият клуб в България.
През 2007 г. младият клуб се изкачи в "А" група. Веднага се утвърди - завърши шести през 2008 и седми през 2009. Първата крачка беше назначаването на новия треньор Балъков (декември 2008). През март 2009 да помага дойде бившият му съотборник в Щутгарт Фреди Бобич. Той стана спортен директор.

"Гнездо на акули"

В момента се строи модерната база "Гнездо на акули", плановете за новия стадион също са готови. Заради опита си от Бундеслигата Бобич отговаря за търговията и работата с младите. Той вече доведе и физиотерапевт от Германия.
"До две-три години Бобич и Балъков искат да играем за първите места", казва Зайц пред сайта spox.com.
Освен 33-годишния Зайц, в отбора играят вратарят Паскал Борел и нападателят Матиас Мориц. Първите двама са титуляри, Мориц веднъж играе, веднъж е резерва. Немската група - двама опитни играчи и един младок, показва как се работи в целия клуб. В Бургас младите трябва да израстват покрай по-опитните. Въпреки големите възможности на собствениците засега в Черноморец не се правят големи транснсфери. За Бобич приоритетите са ясни: първо изграждаме инфраструктурата, после инвестираме в треньорския щаб. Тази задача е почти изпълнена, така че скоро се очакват инвестиции в играчи.

5 мача, 1 точка

Черноморец показа какво може. Направи чудесен старт в "А" група и след 10-ия кръг водеше в класирането с 26 т. Но в последните 5 кръга се срещна с по-силни съперници и спечели само една точка. Зимува на четвърто място, което отговаря на моментните възможности. За титла през този сезон не говори никой, но Зайц тайничко се надява на място в евротурнирите. "Ако се класираме трети, ще играем в Лига Европа. Това ще бъде супер, но отборът все още не толкова стабилен. Ако накрая сме четвърти или пети, пак ще сме доволни."
Целта е до три години Лига Европа да гостува всеки сезон край морето. Затова Събев и Бобич планират да построят супермодерен стадион. Арена за 30 000 зрители с търговски център, където да играе и националният отбор. Бобич вече организира строежа и събира опит от Германия. Той често си идва и учи много неща за своята работа.
Когато Зайц говори за плановете за стадиона или новата тренировъчна база, той използва думата "професионализъм". "Да, тук ми прилича на Хофенхайм. Естествено, двете първенства не могат да се сравняват, но пък в Хофенхайм и Германия се инвестират повече пари. Черноморец е на нивото на големите клубове от Втора бундеслига", казва защитникът.

Кой е Митко Събев?
Както и Хофенхайм, Черноморец живее от парите на един богат мъж. Митко Събев е бизнесмен, който работи в три много важни за Бургас бранша - туризъм, търговия с вино и петрол. Собственик е на Петрол Холдинг.
Занимаващ се с търговия на петрол източноевропеец притежава футболен клуб? Озадачени сме. И още повече се изненадваме, когато виждаме имейла на Черноморец на официалната интернет страница на клуба: chernomoretz @petrolholding.bg. Но Зайц разсейва съмненията ни за Събев. "Този тип е много мил, стои здраво на земята. За него мога да кажа само хубави неща." Събев не се интересува само от печалбата. Клубът наистина му лежи на сърцето, тъй като той е израснал в региона.

С часове на кафе

Немската групичка около Бобич, Балъков, Борел и Морис се допълва от помощник-треньора Илия Груев, който игра 4 години в Дуисбург, и защитника от Тунис Енис Хайри. През последния сезон Хайри рита в Огерсхайм в Регионаллига Вест и има немски паспорт. "Бобич и Балъков знаят, че професионалистите в Германия са много дисциплинирани - казва Зайц. - Това е най-голямото им предимство спрямо българите. Те са така: "Днес не ми се идва, ще дойда утре." Немците възприемат професионализма по съвсем друг начин. За разлика от българите не седят по пет часа на кафе."

Другата страна на медала
Затова Зайц е убеден, че "Черноморец ще вземе поне още двама-трима немци." Но това е само едната страна на медала. Много от играчите в Германия са интересни за Бобич и Балъков.
Но защо им е да идват във футболната провинция България?
Според Зайц клубът предлага възможности за развитие най-вече на младите играчи, неуспели да се наложат в Бундеслигата. "А ако някой младок блесне в България и си намери отбор в Бундеслигата, Балъков и Бобич няма да му слагат камъни пред колата и ще го пуснат", добавя Зайц.
За финал той премисля още веднъж предимствата на новия си отбор - модерен стадион на Черно море, изгледи за Лига Европа, достатъчно немци, с които да си говори, и казва: "Идвайте при нас. Тук е хубаво".

 

Статия на журналиста от немския сайт Spox.com Йонас Вакерле

Източник: в. "7 дни спорт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ВСИЧКИ ЩЕ РАЗБЕРАТ ГРОЗНАТА ИСТИНА ЗА ТОЗИ "ЧЕРНОМОРЕЦ", НА ВСИЧКИ ЩЕ ИМ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ВСИЧКО Е ФАЛШ И МИТКО СЪБЕВ Е ЕДИН ГОЛЯМ ДАЛАВЕРАДЖИЯ. СМЪРТ ЗА ШАРАНА. БУРГАС Е ЗЕЛЕН!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Алина Коломиец и Жана Пенчева с по един медал от "Жулиета Шишманова" в Бургас
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: