Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Швейцария е готова да представлява Украйна пред Русия
Автор: Екип Burgas24.bg 22:38 / 10.08.2022Коментари (0)701
© Getty images
Швейцария е готова да представлява Украйна и дипломатическите й интереси пред Русия след апел на Киев, ако Москва се съгласи, съобщи ТАСС.

Това обяви в сряда официалният представител на швейцарското външно министерство Ален Елчингер.

Става дума за мандат на покровителствена държава. Елчингер подчерта, че "Швейцария активно е предлагала своите услуги на двете страни". Сред тях влиза и ролята на приемаща страна за преговори и срещи. Киев е приел това предложение.

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава, откакто тя се включи в европейските санкции, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

От пресслужбата на посолството на Русия в Швейцария коментираха за ТАСС, че доколкото им е известно "руската страна няма никакви контакти с официалните власти на конфедерацията по този въпрос". От руската мисия в Берн припомнят думите на външния мнистър Сергей Лавров, че "Русия не е готова да обсъжда предложения за посредниичество в преговорите с Украйна от страни, които са се присъединили към антируските санкции".

Оттам напомниха също, че още на 5 март "Швейцария е била включена в списъка с неприятелски държави, заедно със страните членки на ЕС и някои други страни. "В този контекст от наша гледна точка тудно би могло да се говори за каквото и да боли посредничество на Берн по отношение на Украйна", допълни посолството.

В случаите, когато две държави прекъснат изцяло или частично своите отношения, Швейцария обикновено предлага да изпълнява някои дипломатически или консулски услуги, като се позовава на своя неутралитет, припомня БТА. Представляването на интересите на дадени страни от държава покровителска дава възможност на тези страни да продължат да поддържат минимални отношения и гарантира консулската защита на гражданите на всяка от тях на територията на другата.

Ролята на посредник Швейцария поема за първи път през 19-ти век, когато тя представлява във Франция интересите на Кралство Бавария и Великото херцогство Баден по време на Френско-пруската война от 1870-1871 г. Дейността на Швейцария като държава, представляваща интересите на страни в конфликт, достига своя апогей през Втората световна война, когато изпълнява тази роля за цели 35 държави. Алпийската страна днес представлява по-малко от десет държави.

Швейцария представлява руските интереси в Грузия и грузинските интереси в Русия от 2009 г. Тя също така е представител на Иран в Египет още от 1979 г. и в Канада от 2019 г. Още по времето на заложническата криза в Техеран през 1980 г. страната представлява интересите на САЩ там. Освен това тя представлява интересите на Иран в Саудитска Арабия и обратно след подписаното споразумение за това през 2017 г.

Най-малко шестима души загинаха, а още трима бяха ранени днес при руски удари срещу град Бахмут, намиращ се близо до фронта в Източна Украйна, съобщи управителят на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Франс прес и БТА.

"Руснаците бомбардираха града с реактивни система за залпов огън, поразявайки жилищен квартал. По първоначални данни са повредени 12 жилищни сгради, а четири са в пламъци", написа в "Телеграм" Кириленко, придружавайки публикацията си със снимки на пожарникари, които се опитват да потушат пожарите.

От руска страна се потвърждава, че съюзните сили на сепаратистите и руската войска напредват към града, съобщава "Известия", като се позовава на своя кореспондент на фронта.

По-рано беше съобщено за поне 16 жертви при руски обстрели в Централна Украйна. Властите информрат за 13 убити цивилни и 20 поразени сгради в град Марганец.

Украйна обвини Русия, че е стреляла срещу града от позициите си в превзетата Запорожка ядрена централа.



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: