Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (2)
Цанко Цанков разказа за победата в Гибралтар
Автор: Екип Burgas24.bg 13:26 / 20.09.2022Коментари (0)337
Днес плувецът Цанко Цанков се срещна с кмета Димитър Николов и бе поздравен от него за престижната победа, която спечели при преплуването на Гибралтарския проток за себе си, Бургас и страната. Това бе първо българско участие в състезанието, което датира от 1927 г. То е в групата на най-трудните плувания в света.

Днес Цанко, който е почетен гражданин на Бургас, получи нови специални грамоти за постижението си. Една от името на кмета, а другата от местния парламент. На срещата присъстваха още председателят на общинския съвет проф. Севдалина Турманова и зам.-кметът Диана Саватева, съобщиха от Община Бургас.

Ето какво разказа Цанко за участието в състезанието:

"Организацията беше на високо ниво и от испанска, и от мароканска страна. Първоначалната дата за провеждане беше 4 септември. Заради лошо време отложиха старта за 6 септември. По това време в протока имаше потъващ кораб и разлив на гориво. Но маршрутът ни беше чист, което позволи на тази дата да влезем във водата и да преплуваме 7 километра от дистанцията. Заради силно океанско течение, застрашаващо живота на участниците, състезанието беше прекратено и ни извадиха на брега. Следващата дата с подходящо време беше 9 септември. Междувременно на 8 септември бяхме на улицата в град Гибралтар, когато изведнъж забиха всички камбани, започнаха да свалят наполовина знамената. Така разбрахме, че е починала кралица Елизабет. Тъй като Гибралтар се владее от Великобритания, започнаха като част от траура да отменят културни и спортни събития. Уплашихме се, че ще отменят и нашето и всички усилия по подготовката за участието ще се окажат напразни. Но все пак на следващия ден 9 септември преплуването се състоя, тъй като то не бе базирано на територията на Гибралтар.

Конкуренцията бе много силна. Първоначално поведе френският участник, който даде добро темпо. Той обаче бе решил да използва костюм само за долната част от тялото, за да има по-свободни движения с ръцете. Това се оказа грешка, защото по маршрута ни се редуваха топли и много студени участъци. Така французинът получи криза и се отказа. Първи на мароканския бряг стигнах аз, а на второ и трето място се класираха американец и италианец. Много ми помогна това, че бях избрал цял костюм, за да премина успешно през студените участъци.“

 

Цанко завърши преплуването с резултат 3 часа и 56 минути. От физическото усилие, през това време е свалил 2 килограма лично тегло. Световният рекорд за състезанието в Гибралтар е 3 часа и 36 минути. Бургаският плувец не скри амбицията си някой ден да се върне и да добави към постиженията си не само първото място, а и най-добрият резултат от тази надпревара. Но сега му предстои почивка и планиране на целите за следващата 2023 г.

"Още веднъж благодаря за вашата подкрепа! Без нея нямаше да постигна тази своя мечта!“, заяви Цанко в кабинета на кмета.

Стана ясно, че бургаският плувец е предложил кандидатурата на Бургас за домакин на състезание от Световната купа по плуване в открити води. Кметът Димитър Николов подкрепи идеята и Община Бургас ще изпрати подкрепящо писмо до Световната федерация в този спорт.

В момента приключва обработката на филм за участието и победата на Цанко в Гибралтар. Когато е готов, той ще има и своята специална бургаска премиера.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!


Актуални Четени Теми
Испанската преса: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Дея Спорт разгроми Черно море
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: