Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежки сражения преди последния ден от гласуванията в окупираните укаински области
Автор: Иван Христов 08:42 / 27.09.2022Коментари (0)555
©
Украинските и руските сили водят тежки битки в различни части на Украйна във вторник, докато организираните от Русия референдуми в четири региона, които Москва се надява да анексира, наближават своя край, информира Reuters.

Украинският президент Влaдимир Зеленски заяви, че регионът на Донецк на изток остава основен стратегически приоритет на неговата страна и Русия, като боевете обхващат няколко града, докато руските войски се опитват да напреднат на юг и запад.

Имаше също сблъсъци в района на Харков на североизток - фокусът на украинската контраофанзива този месец. И украинските сили продължиха с кампания за изваждане от строя на четири моста и други понтонни преминавания, за да прекъснат линиите за доставки на руските сили на юг.

Южното командване на украинските въоръжени сили съобщи във вторник, че контранастъплението в Херсон е довело до загуби на противника от 77 военнослужещи, шест танка, пет гаубици, три зенитни установки и 14 бронирани машини.

Москва се надява да анексира провинциите Херсон, Луганск, Донецк и Запорожие на изток и юг, които съставляват около 15 процента от Украйна.

Нито една от провинциите не е напълно под контрола на Москва и боевете се водят по цялата фронтова линия, като украинските сили съобщават за повече напредък, след като разбиха руските войски в пета провинция, Харков, по-рано този месец.

Руският президент Владимир Путин издаде завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия за защита на руската територия, която ще включва четирите провинции, ако бъдат анексирани.

Гласуването за присъединяване към Русия започна в петък в регионите и трябва да приключи във вторник, като руският парламент вероятно ще одобри анексирането до дни.

Киев и Западът отхвърлиха референдумите като измама и обещаха да не признават резултатите.

В Русия призоваването на около 300 000 резервисти доведе до първите продължителни протести от началото на инвазията, като една мониторингова група изчислява, че поне 2000 души са били арестувани досега. Всяка публична критика на руската "специална военна операция“ е забранена.

Полетите от Русия са разпродадени и колите са задръстили граничните контролно-пропускателни пунктове, като се съобщава за 48-часова опашка на единствената пътна граница с Грузия.

Попитан за перспективата за затваряне на границата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери в понеделник: "Не знам нищо по въпроса. В момента не са взети решения по този въпрос“.

Мобилизацията доведе и до първата продължителна критика на властите в рамките на контролираните от държавата медии от началото на войната.

Но Сергей Цеков, високопоставен депутат, който представлява анексирания от Русия Крим в горната камара на руския парламент, каза пред агенция РИА: "Всеки, който е в наборна възраст, трябва да получи забрана да пътува зад граница в настоящата ситуация“.

Късно в понеделник Зеленски определи военната ситуация в Донецка област като "особено тежка“.

"Правим всичко, за да сдържим вражеската активност. Това е нашата цел №1 в момента, защото Донбас все още е цел №1 за окупаторите“, заяви той, имайки предвид по-широкия регион, който обхваща Донецк и Луганск.

Русия е извършила най-малко пет атаки срещу цели в района на Одеса с помощта на ирански дронове през последните няколко дни, според регионалната администрация.

Руски ракети удариха летището в Кривой Рог, родния град на Зеленски в Централна Украйна, разрушавайки инфраструктурата и правейки летището неизползваемо, съобщи в Телеграм Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област.

Повече финансиране от САЩ за Украйна изглежда е на път, тъй като преговарящите по законопроекта за временните разходи в Конгреса се съгласиха да включат близо 12 милиарда долара нова военна и икономическа помощ, според източници.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: