Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няма признаци, че Западът ще разшири доставките на оръжия за Украйна
Автор: Иван Христов 13:14 / 27.09.2022Коментари (0)459
©
Украинската армия е в офанзива срещу руските сили и иска по-мощни оръжия, за да увеличи предимството си, но засега няма признаци, че съюзниците ще засилят ангажиментите си, пише Bloomberg.

Вместо това президентът Владимир Путин драстично повиши залозите в реч от 21 септември, заплашвайки с ядрена война и одобрявайки референдуми на окупраните украински територии, които проформа ще разчистят пътя към разширяване на границите на Русия.

Въпреки че съюзниците на Украйна й изпратиха огромно количество оръжие след началото на руското нашествие в края на февруари, те не се решават на изпращането на ракетни системи с най-голям обсег, бойни самолети и стандартни танкове на НАТО.

Страхът сега в Киев е, че въпреки уверенията на САЩ и Европа, заплахите на Путин за ескалация може да накарат неговите съюзници да се откажат от доставката на оръжия, които смятат за риск от пряка конфронтация с Москва. И тъй като Русия набира до 300 000 новобранци, прозорецът на настоящата офанзива за бърз пробив може да се затваря.

"Най-добрият отговор на руската ескалация: HIMARS, ATACMS, Abrams, Leopard“, заяви Михайло Подоляк, съветник на началника на кабинета на украинския президент, в Туитър на 21 септември. Украйна настоява от месеци да получи ATACMS – ракети с обсег от 300 км — заедно с друго оборудване, необходимо в количество за организиране на продължителна контраофанзива.

В неделя, говорейки в предаването Face the Nation на CBS, президентът Володимир Зеленски призова за повече ракетни системи за залпов огън (РСЗО), артилерия, противовъздушна отбрана и танкове, за да се подпомогне отвоюването на територия.

Все пак е малко вероятно да има драматично увеличение на потоците от оръжия или нарушаване на някои от основните табута по отношение на техния вид, според високопоставен европейски служител, тъй като САЩ са предпазливи и собствените запаси на Европа от ключови оръжия са на изчерпване.

Това, което Русия казва, "не засяга“ подхода на Министерството на отбраната на САЩ за подкрепа на Киев, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг в деня след речта на Путин, отбелязвайки, че апроприациите на оръжие за Украйна сега имат хоризонти до две години. И все пак този подход от самото начало включва поетапен процес, в който решенията какво да Америка ще изпрати в Украйна са калибрирани, както каза президентът Джо Байдън през март, за да се избегне провокирането на нова световна война.

"Разбира се, че ще бъдат по-предпазливи“, съгласява се бившият министър на отбраната Андрий Загороднюк в интервю в Киев, имайки предвид съюзниците на Украйна. "Но хората трябва да решат, защото Путин ще си играе с ядреното копче, докато вижда, че това работи като възпиращо средство“.

Отговорът не е да се опитваме да избегнем ескалацията, защото това вече се случва, според Загороднюк. Той визира плановете за частична мобилизация и анексиране на окупираната територия на Украйна, които Путин също обяви в речта си. В същото обръщение руският лидер обеща да използва "всички средства, с които разполагаме“ – имайки предвид ядрените оръжия – за защита на територия, която той определя като руска.

"Те трябва да му покажат, че отмъщението идва, че то е гарантирано и ще бъде много, много сериозно, че колапсът му ще бъде незабавен“, заяви Загороднюк.

Според четирима служители, запознати с процесите около прехвърлянето на оръжие за Украйна, няма признаци за каквото и да е действие от страна на европейските правителства за предоставяне на Киев на нов кръг тежко въоръжените.

Събеседниците на Bloomberg определиха германските танкове Leopard като ябълката на раздора, защото няколко членки на НАТО - включително Испания, Нидерландия, Норвегия, Гърция и Турция, плюс кандидатката за НАТО Финландия - ги използват. Но те могат да прехвърлят бронетехниката другаде само с разрешение от Берлин, а такова не идва.

Лице, запознато с въпроса, заяви, че досега не е имало официални искания към Берлин от други държави да разрешат износа на танкове Leopard за Украйна. Говорител на германското министерство на икономиката, което се занимава с лицензирането на износа на оръжия, отбеляза, че не могат да коментират потенциални висящи заявления.

Украйна получи танкове, включително от Полша, която до момента е доставила над 250. Но са изпратени само модернизирани съветски модели. Тъй като собствените й запаси се изчерпват, Полша чака доставка на 116 Abrams M1A1 от САЩ в началото на следващата година, за да осигури собствените си нужди, преди да изпрати още в Украйна.

Нови доставки също са малко вероятни в краткосрочен план поради недостиг.

САЩ преразглеждат исканията за предоставяне на по-мощни оръжия, като служител на Пентагона разкри по-рано този месец, че администрацията може да предостави безпилотния самолет Gray Eagle, който е въоръжен с ракети Hellfire и ще отбележи стъпка напред във въздушната помощ.

Но администрацията на Байдън е предпазлива да предоставя изтребители от страх, че това ще разшири конфликта и ще се възприеме като директна намеса на НАТО. Той също така  заяви, че високотехнологичните въоръжения като най-новия модел танкове Abrams ще изискват обширно обучение и поддръжка. Не е ясно дали Украйна изисква най-новите модели.

Представител на Белия дом се противопостави на украинската гледна точка, че САЩ не са склонни да изпратят произведени в Америка танкове от опасения, че Путин може да ескалира.

В случая с Италия липсата на средства и наближаващите избори вече бяха изместили Украйна в списъка с приоритети на правителството. Потокът на оръжия към Киев се забави от юли, според двама души, които са пряко запознати с плановете на правителството в Рим. Дясна коалиция, водена от Джорджия Мелони, спечели вота в неделя и обеща да се придържа към политиката на Италия за санкции срещу Русия, въпреки че нейните съюзници са заявявали по-приятелски настроения към Русия в миналото.

Докато ATACMS вероятно ще останат проблематични, поради потенциала им да нанасят удари дълбоко в руска територия, бойни самолети и повече танкове вероятно идват - дори и да останат съветски, а не стандарт на НАТО, според Загороднюк, който беше министър на отбраната през 2019-2020 г.

Украйна има известна подкрепа за позицията си, особено от източноевропейските съседи, въпреки че техните ресурси са ограничени. "Защото сега вероятно е решаващият момент“, каза литовският премиер Ингрида Симоните. "Много е важно да не го пропуснем“.

Въпреки това потокът от оръжия към Украйна е впечатляващ. Държавният департамент посочва, че САЩ са похарчили 15,1 милиарда долара за помощ за сигурността на Украйна от началото на инвазията на 24 февруари, докато Германия - често критикувана като изоставаща - обяви, че е предоставила 734 милиона евро през годината до 19 септември, включително мобилни противовъздушни системи Gepard, които помогнаха за успешното контранастъпление в североизточния район на Харков.

Погледнато от страна на Киев обаче, историята на войната е такава, в която САЩ и други съюзници бавно осигуряват всяка категория оръжия, докато се опитват да прецизират какво може да бъде доставено, без да предизвикат ескалация от Русия.

Понякога това предизвика критики – насърчавани от Москва – че Организацията на Северноатлантическия пакт е готова да помогне в битката с Русия до последния украинец, но не и да осигури победа, нещо, което украинците сега са убедени, че могат да направят.

"Днес сме толкова силни и вече никой не мисли, че Крим ще остане с Русия“, казва Александър Гомон, началник на военната администрация в област Обухов, точно до Киев, където се прехвърли от сега окупираната област Херсон преди войната. Подобно на мнозина в Украйна, той отхвърли както мобилизацията на Путин, така и ядрените заплахи.

"Ние просто чакаме договора за лизинг, за тежките оръжия“, подчертава Гомон, споменавайки масивната военна помощ на САЩ за нейните съюзници по време на Втората световна война. Той говори в офиса си извън столицата, където е създал училище за обучение на нови войски и оператори на дронове и командва приблизително 10 000 служители на териториалната отбрана. "Ние сме готови“.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: