Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Взгляд": Турция осъществява нагла експанзия на постсъветското пространство
Автор: Иван Христов 18:57 / 24.10.2022Коментари (0)743
©
Турция излезе с инициатива за създаване на единна азбука за туркоезичните държави, включиктелно бившите съветски републики. Интересите на Анкара в случая едва ли могат да се разглеждат като чисто лингвистични– става дума за прокарване на турските геополитически интереси в най-важното за Русия пространство, пише руското издание "Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

Един народ, един език, един лидер. Именно от този наратив сега се ръководи Турция в политиката си за увеличаване на влиянието на Анкара върху тюркските народи – тоест в цялото пространство от северна Сирия до руската и китайската граница (тюркски народи живеят и в Руската федерация и Китай, но Ердоган все още не е готов открито да оспори суверенитета на Москва над тях и Пекин).

Една от последните инициативи в тази посока беше сформирането от Организацията на тюркските държави (която включва Казахстан, Азербайджан, Киргизстан, Турция, Узбекистан) на специална комисия за създаване на единна азбука. Тя ще включва по двама членове от всяка официална структура, занимаваща се с езиковата политика в тюркските държави. Първото заседание на тази комисия ще се проведе в Киргизстан.

Настоящата инициатива е логично следствие от три тенденции. Системната политика на Анкара за превръщане на тюркската част от постсъветското пространство в своя сфера на влияние, неспособността на местните власти да създават национални културни проекти, конкурентни на турските, както и липсата на конкурентна алтернатива от други регионални играчи (Русия и Китай).

Анкара започна да превръща постсъветското пространство в своя сфера на влияние веднага след разпадането на СССР, тоест много преди президента Реджеп Тайип Ердоган да дойде на власт. "Турция активно, и до известна степен нагло, се занимава с формирането на единна турскоцентрична структура. И го прави от доста време. След разпадането на СССР в постсъветското пространство се образува политически вакуум, от който Анкара не пропусна да се възползва, предлагайки на Централна Азия себе си и своята логика“, пише Владимир Аватков, ръководител на отдела за Близкия Изток и постсъветския Изток на Руската академия на науките.

"Турция се стреми да популяризира собствения си език и собствен начин на живот, собствената си масова култура сред тюркските народи на постсъветското пространство“, обяснява той.

От 90-те години Анкара открито провъзгласява, че това е част от политиката за фактическа колонизация на постсъветското пространство. Тюркските народи не се считат от Турция за изконни етнически групи, те се считат за казахски или азербайджански турци, на които предстои да бъде насаден турския език, турската култура и турската идентичност", обяснява пред вестник ВЗГЛЯД Никита Мендкович, ръководител на московския Евразийски аналитичен клуб.

Да, Анкара не успя във всичко през 90-те години. До голяма степен, защото новите националистически лидери на Централна Азия бяха против "колонизацията" и се противопоставиха на редица турски "интеграционни" инициативи - по-специално тогава се провали първият опит за създаване на единна азбука. Турците обаче постигнаха целта си не с миене, а с пързаляне - като не успяха да се наложат нагло, няколко десетилетия те провеждаха успешна политика на "потурчване" на местното население чрез култура, икономика и образование.

"За да се създаде такава тюркоцентрична интеграция, бяха създадени и все още се създават доста институции (Тюрска академия на науките, Тюркска парламентарна асамблея, TURKSOY (Международна организация на тюркската култура), TIKA (Агенция за сътрудничество и комуникация) и много други), които развиват и подкрепят интеграцията във всички области: от икономиката до литературата“, казва Владимир Аватков. "Подобни институции позволяват на Анкара внимателно да замени тюркското с турско, насърчавайки участниците да следват изключително турска логика. Вече се сблъскахме със създаването на единни учебници по единна тюркска история, чухме за общи митове, следващата съвсем логична стъпка е създаването на единен език“.

На свой ред, през тези няколко десетилетия властите на централноазиатските държави не успяха да създадат свои собствени конкурентоспособни национално-културни проекти. Опитите да се измисли история на националната държавност не бяха много успешни, отчасти поради слабостта на местните образователни системи, отчасти поради неспособността на властите да осигурят приличен стандарт на живот на собственото си население.

Населението започна да търси "успешни истории" за внос в собствените си страни - и ги намери именно в приказките за тюркската идентичност. Турските телевизионни предавания, турската икономика, турският прецедент за успешното смесване на исляма и демокрацията, славната турска история, всичко това създава чувство за принадлежност.

Да, реалността, както обикновено, е далеч от фантазията - в крайна сметка Турция изобщо не смята другите тюркски страни за равни.

"В най-добрия случай говорим за аншлус на тези територии като част от Великия Туран. В най-лошия случай, което е по-вероятно, говорим за превръщането на тези държави в колонии. В момента в Турция има много гастарбайтери от централноазиатските страни, където те са дискриминирани и са в положението на хора второ качество, те са брутално експлоатирани. Което от своя страна предполага, че турското общество ги възприема именно като колониални народи, а не като братски етноси“, казва Никита Мендкович. Тази реалност обаче не пречи на пропагандаторите на тюркския свят да предлагат на местната интелигенция и новите елити (някои от които вече учат в турски университети и/или са на турска финансова подкрепа) тюркска идентичност в красива опаковка.

И тази идентичност се продава успешно, наред с други неща, защото няма конкуренция под формата на проекти за културна интеграция на други регионални сили. Не трябва да се очаква такъв проект от Китай - в крайна сметка местната идеология е дълбоко китайскоцентрична и за Китай е много трудно да интегрира дори тюркското население, което живее на територията на КНР (т.е. уйгурите).

Що се отнася до Русия, нейното потенциално влияние в постсъветското пространство може да бъде колосално.

Русия (а не Турция) храни местните държави - парите, които гастарбайтерите от същия Узбекистан и Киргизстан прехвърлят у дома, са еквивалентни на националните бюджети на тези държави. Именно Русия (а не Турция) защитава тези държави от външни и вътрешни врагове в рамките на ОДКБ и двустранните споразумения - както беше в Казахстан в началото на 2022 г., когато руски структури защитиха казахстанския суверенитет от местни националисти и ислямисти, възпитани между другото и с помощта на турски фондове.

Но цялото това икономическо и властово влияние се компенсира от липсата на културна експанзия (достатъчно е да се сравни работата на руските и турските културни институции), както и от политическата специфика на двустранните отношения между Руската федерация и тези страни. Отношения, в които зависимите от Русия държави могат да си позволят демонстративни прояви на нелоялност в трудни за Москва времена.

Така изглежда например отказът от обслужване на картите Мир в редица национални банки, както и декларираната готовност за спазване на санкциите на САЩ, наложени срещу Руската федерация. Именно тази специфика на двустранните отношения не дава възможност на Русия да провежда по-активна културна политика - по-специално да популяризира руската култура, евразийската идентичност и руския език (което предизвиква агресивна реакция на местните националисти, на които местните власти угаждат).

В същото време за Москва е изключително важно да предотврати превръщането на постсъветското пространство в турски двор.

"Разбира се, Русия не може да бъде напълно безразлична към опитите на една от страните от НАТО да превърне съседните ни държави в свои колонии. Това противоречи на интересите на Русия, още повече, че в редица случаи турските т. нар. културни организации се занимават с откровена подривна дейност“, казва Никита Мендкович. При това подривна дейност не само извън Руската федерация, но и в нейните граници. Ако Турция се закрепи в Централна Азия, ако привърже този регион към себе си, тогава тя ще засили културната си експанзия към тюркокултурните народи на Руската федерация - не само в Крим и Северен Кавказ, но и в Сибир и Поволжието.

Турция работи дълго време и не се отказва от претенциите си за пълен суверенитет над всички тюркоезични народи. За превръщането на формулата "един народ, един език, един вожд" в "един народ, една държава, един вожд".



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: