Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Украйна моли Запада за ПВО заради руските ракетни и дронови атаки
Автор: Иван Христов 13:19 / 26.10.2022Коментари (0)453
©
Украйна призова за повече системи за противовъздушна отбрана от Запада, за да се защити срещу руски ракетни и безпилотни атаки, които са насочени към енергийната й инфраструктура през последните седмици, пише The Wall Street Journal.

Андрий Йермак, началник на президентския щаб на Украйна, каза, че е поискал допълнителна въздушна отбрана в разговори със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и висши френски и британски служители.

Въздушната отбрана се превръща в критичен нов фронт във войната, след като Русия започна серия от въздушни атаки, които причиниха хаос на електрическата инфраструктура на Украйна в кампания, предназначена да остави жителите на студа и тъмнината с наближаването на зимата, според украински официални лица.

Противовъздушната отбрана на Украйна, включително мозайка от системи от съветската ера, постигна изненадващ успех срещу руските военни самолети и хеликоптери в първите дни след нахлуването на Русия през февруари, отказвайки на Русия да предаде контрола над небето.

Но през последните седмици Русия изпраща вълни от ракети и ирански дронове, които представляват ново предизвикателство за украинската противовъздушна отбрана. Нисколетящите и бавно летящи дронове представляват техническо предизвикателство за старото поколение средства за противовъздушна отбрана, предназначени да свалят изтребители и хеликоптери, казват военни анализатори. Руските сили също използват бараж от десетки ракети и дронове, за да преодолеят украинската отбрана.

Тези неотдавнашни атаки достигнаха дълбоко в Западна и Централна Украйна, нарушавайки относителното спокойствие, което преобладаваше, след като Украйна принуди руските сили да се изтеглят от районите близо до столицата Киев през април. Атаките прекъснаха водата и електричеството в широки части на Украйна, което повиши безпокойството сред украинците и засили опасенията в Европа за нова възможна вълна от бежанци, напускащи страната.

"Нуждаем се от системи за противовъздушна отбрана възможно най-скоро“, заяви Йермак в публикация в социалните медии.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви в сутрешната си актуализация в сряда, че Русия е извършила пет ракетни атаки и до 30 въздушни удара по повече от 40 населени места в цялата страна, включително в регионите Харков, Днепър и Херсон в Източна Украйна.

"Нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната, [Русия] продължава да нанася удари върху критична инфраструктура и домовете на цивилното население“, обяснява генералният щаб.

Отделно украински официални лица съобщиха в сряда, че руски ракетен удар по бензиностанция в Днепър е убил двама души, включително бременна жена. Четирима други са ранени при атаката, заяви областният управител в публикация в социалните медии, включваща изображения, показващи овъглени останки от бензиностанция и хечбек кола.

Атаките на Русия срещу райони далеч от фронтовите линии в Източна Украйна идват, когато силите на Кремъл губят позиции пред украинската офанзива, която си върна част от територия, която преди това бе окупирана от руската армия.

Украинските сили са в офанзива в Североизточна и Югоизточна Украйна, където отблъснаха руския напредък през последните седмици. Руските сили продължават настъплението в други два района, около градовете Авдиевка и Бахмут, макар и с малък успех.

"Противникът обстрелва позициите на нашите войски по линията на съприкосновение, извършва укрепително оборудване на позиции в определени направления и провежда въздушно разузнаване“, обяснява украинският генерален щаб.

Във вторник главният изпълнителен директор на Raytheon Technologies Corp. заяви, че производителят на оръжия е доставил мобилни системи за противовъздушна отбрана, известни като NASAMS, които са способни да свалят дронове, ракети и самолети. Изпълнителният директор Грег Хейс посочи в интервю за телевизия CNBC, че двете системи ще бъдат инсталирани скоро.

NASAMS, които са с малък и среден обсег, могат да стане част от многослоен подход към противовъздушната отбрана, от който Украйна се нуждае, за да се защитава срещу сложната заплаха от руски дронове, крилати ракети, балистични ракети и реактивни изтребители, казват западни служители.

Пентагонът обяви, че САЩ изпращат два NASAMS в Украйна през следващите два месеца. Други шест системи са предназначени за Украйна, но Пентагонът и представители на индустрията казаха, че може да отнеме около 18 месеца или повече, за да бъдат завършени и доставени.

По-рано през октомври Германия достави първата от четирите ракетни системи със среден обсег IRIS-T.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: