Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Путин: Украйна се превърна в "американски таран срещу Русия"
Автор: Иван Христов 20:19 / 26.10.2022Коментари (0)547
©
Украйна фактически е загубикла суверенитета си и се е превърнала в "американски таран срещу Русия“ и Общността на независимите държави (ОНД) като цяло, заяви руският президент Владимир Путин в сряда на среща с ръководителите на делегации на 51-то заседание на Съвета на ръководителите на силите за сигурност и Разузнавателните служби на страните от ОНД, предава ТАСС.

Съединените щати, отбеляза държавният глава, доставят оръжие в Украйна, въпреки публичните планове на Киев да придобие ядрено оръжие. Той припомни, че Москва е знаела за плановете на Киев да използва "мръсна бомба“ и предупреди за опасността високоточното оръжие, доставено на украинската армия, да попадне в ръцете на престъпници.

За Украйна и "мръсната бомба"

Украйна се превърна в инструмент на външната политика на Съединените щати: "Страната фактически загуби своя суверенитет и се контролира пряко от Съединените щати, които я използват като таран срещу Русия, срещу нашата съюзна държава с Република Беларус , и срещу ОДКС и ОНД като цяло“, заяви той.

Примерът с Киев "ясно показва истинското отношение на Съединените щати към техните сателити“ – украинската територия е превърната в "полигон за военни биологични експерименти“, а сега "я помпат оръжия, включително тежки, игнорират изявленията на киевския режим за желанието да се сдобие с ядрено оръжие“. В същото време Русия е наясно с плановете на Украйна да "използва т. нар. мръсна бомба за провокации“, добави руският държавен глава.

По думите му,  доставките на оръжие за Украйна представляват сериозни предизвикателства - не само малките оръжия могат да стигнат от нейната територия до други страни: "Все още съществуват рискове по-мощни оръжия да попаднат в ръцете на престъпници, включително преносими зенитно-ракетни системи, високоточни оръжия“.

За многополярността и конфликтите

Според Путин, конфликтният потенциал в света като цяло и в региона на ОНД остава много висок: "Появяват се нови рискове и предизвикателства за колективната сигурност, преди всичко в резултат на рязкото изостряне на глобалното геополитическо противопоставяне“.

Светът се променя и става многополюсен, заяви руският президент, но "някои участници в международната комуникация се опитват на всяка цена да запазят своята разклатена хегемония“. Те "не се гнусят дори от пряки саботажи“ като експлозиите на "Северен поток“, които "нанасят колосални щети на европейската икономика“ и "значително влошават условията на живот на милиони хора“.

За сигурността в ОНД

По думите на Владимир Путин, в страните от ОНД не спират опитите за реализиране на сценарии на "цветни революции“ и разпалване на въоръжени конфликти, застрашаващи сигурността на всички членове на организацията: "Тактиката на шантаж, натиск и сплашване отдавна се използва от някои страни практически в цялата Общност.

В същото време, според руския лидер, опасността от терористичните групировки "Ислямска държава“, "Ал-Кайда“ и други не намалява: "Те се опитват да проникнат в страните от ОНД, формират тайни клетки, а концентрацията на бойни групировки по границите с републиките от Централна Азия, разбира се, носи потенциален риск от нахлуване в този регион“.

Според Путин, страните от ОНД трябва да развиват сътрудничество в областта на борбата с тероризма, включително "концентриране на усилията за идентифициране и блокиране на каналите за проникване на терористи под прикритието на миграционните потоци“, както и съвместно противодействие на опитите за намеса във вътрешните им работи: "Да срещу това е необходимо по-активно разкриване и спиране на работата на чуждестранни специални служби, насочени към дестабилизиране на ситуацията във всяка отделна страна-членка на ОНД“.

Необходимо е също така да се осигури максимална защита на важни съоръжения и места за масово пребиваване на граждани - експлозията на Кримския мост и опитите за саботаж в АЕЦ Курск показват необходимостта от това, добави още руският президент.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: