Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ядем само хляб? Mесото, млякото, плодовете и зеленчуците изчезват, ако войната прекъсне логистиката
Автор: Екип Burgas24.bg 12:32 / 15.11.2022Коментари (3)875
© Burgas24.bg
Как България от земеделска страна се превърна във вносител на храни? Защо въпреки природните дадености и европейските субсидии не можем да си произведем достатъчно храна?"В това ни се състои трагедията. Истината е, че парите, които получихме в изминалите два програмни периода, с два стратегически плана, бяха изхарчени. Не бяха инвестирани правилно, нямаше контрол през годините. Не се изгради процес да се следи тези пари какво произвеждат. Липсваше анализ на това къде отиват тия пари."

Това каза в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който има дългогодишен опит като картофопроизводител.

Огромен процент от субсидиите се концентрираха в малък брой стопанства. Изхарчихме 20 милиарда и внасяме 60% от плодовете и зеленчуците, обобщи Тодор Джиков.

Бизнесът търси най-малкото съпротивление. Много удобно и администрацията, и бизнесът си затварят очите, коментира заместник-министърът на земеделието в предаването "Преди всички".

"Продължавамхе да си затваряме очите години наред за това, че се инвестират пари, а влизайки в магазините, българските плодове и зеленчуци, млечни произведения, не стават повече."

Ако например заради разрастване на конфликта в Украйна прекъсне логистиката в Европа, след месец и половина ще ядем само хляб, няма да имаме месо, мляко, плодове и зеленчуци, направи равносметка той.

Като друг проблем Джиков очерта намаляването на работната ръка и обезлюдяването на регионите.

"Не можем да възстановим сектор плодове и зеленчуци, мляко, тревопасно животновъдство и месо, защото вече няма работници. Трябва да докараме работници по някакъв начин. Да, ние може да внасяме плодове и зеленчуци, но ще обезлюдим териториите. Една държава е държава тогава, когато има население. Когато има обезлюдени села, планини, това е територия."

Българските производители нямат адекватен достъп до пазари. Затова ще се създадат 6 регионални държавни тържища със сериозен държавен контрол, включително лаборатории и "там ще има ред на търговията", обясни Джиков.

Има едва 19 организации на производители у нас, което е смешно, изтъкна той.

Според него "държавата трябва да направи кооперирането атрактивно".

"1990-а година завари България в много стройна организация на пласиране на цялата произведена храна. Имахме "Булгарплод", с неговите поделения по общини и области, имахме "Родопа", имахме "Сердика". Във всяко населено място имаше пункт за изкупуване на мляко, имаше пунктове за изкупуване на плодове и зеленчуци. Кооперативите на Западна Европа копираха от държавата, но не са държавни, а са собственост на земеделските производители."



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поредният "експерт" на който се дава гласност. За да се прекъсне логистиката в Европа трябва да се случи катаклизъм мойто момче. Тия хуморески за гладуването да ги разправя на някои друг. Може да се партнира с тези които говориха как ще замръзнем зимата - лика прилика са си.
+1
 
 
Ние сме Атлантици - демократи , ние сме истински хамериканци, на нас месо и мляко не ни трябват...Ще питаме Соломон Паси той "знае" как...
+1
 
 
Еми да благодарим за това на всички политици и бизнесмени покрай тях, които за 32 години допринесоха за това "постижение".
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: