Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Противоречиви мнения след първия епизод на сериала "Войната на буквите"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:51 / 16.01.2023Коментари (1)4304
©
Вчера по БНТ бе телевизионната премиера на сериала "Войната на буквите". Очаквано, подобно на филма "Ботев", но в по-олекотен вид, се предизвика сериозни полемики. Ня

Действието на сериала ни пренася в Х век. Една от най-могъщите държави в Европа – България, е обвита в тайна, която може да разклати основите на християнството. Сюжетът разказва за последните дни от живота на цар Симеон Велики (Деян Донков) и месеците след смъртта му. Най-малкият му син – Баян (Даниел Върбанов), търси тайната на изгубените древни български букви във времена на политически интриги, битки за надмощие и опити за спасяване на мира между Преслав и Константинопол.

 Българското могъщество е изправено пред огромно изпитание, когато младият княз Баян се среща с внучката на византийския император – принцеса Мария (Климентина Фърцова). На средновековната сцена изпъкват още няколко ключови персонажи, чиито действия са способни да променят хода на събитията – царица Мариам (Теодора Духовникова), кавхан Сурсувул (Захари Бахаров) и княз Петър (Ненчо Костов).

Сериалът ще е в 12 епизода. Те ще бъдат режисирани от Виктор Чучков и Зоран Петровски. Базиран е по романа на писателката Людмила Филипова.

Представяме ви избрани мнения от социалните мрежи за първия епизод на сериал:



"Вчера с нетърпение очаквах много добре рекламирания нов сериал "Войната на буквите". Опаковката - тийзърът - му беше много, много добра. Впечатляващо добра. Макар да очаквах сериал, изграден чрез филмови способи, приех и телевизионната театрална форма. Бях изненадан от няколко много фрапиращи неточности, въпреки консултациите на видни историци. "Всичко ще фръкне във въздуха" е израз - метафора, която не е била позната в този исторически период. "Програмата ми" - изказано от един от героите, е също странна за периода от тогиз. Сцената с конфискацията на кравата, реакцията на двете жени беше толкова нелепа и странна, че останах с усещането, че им е все тая на двете жени. Физическите сблъсъци между героите, бяха на пародийно ниво.

Сцената със съветниците на Симеон в началото се повтори и след пристигането на царя. Актьорите подредени абсурдно, не помръдваха, всеки вглъбен по Станиславски в своя си свят. Диалозите бяха на съвременници на 19-20 век, сякаш българският не се е променил с нещо от тогава. Дворецът на Симеон Велики бе обзаведен с няколко кожи тук там без никаква пищност.

Константинопол, улици, пазари, дворец и Мангурската школа бяха показани като село с малко тържище.

Приемам тази телевизионен театър, като добро постижение за упражнение на студент, трети курс в НАТФИЗ.

За пореден път е видно, че да пресъздадеш епоха е трудна задача. Нужни са много средства финансови, интелектуални, занаятчийски и най-вече сценарни.

ЯЗЪК!" - Нидал Алгафари

"Благодарение на новия филм "Войната на буквите" за пръв път разбрах, че:

- Царският двор на Цар Симеон е бил пълен с гейове и леки жени

- Цар Симеон говорил с истеричен изменчив тон

- Цар Симеон е искал да скопи сина си

- Цар Симеон е говорил като в сапунен сериал - с мъгляви предположения - и всеки е можел да му възрази, без да се страхува за езика си и за главата си

- Жените през 10 век са имали повече права от мъжете

- Цар Симеон си е имал джакузи и се е топкал гол в него с гола жена" - Руси Патронов.

“На мен ми хареса. Опитали са се да вдъхнат живот на историческите фигури. Показали са гледната точка на различните възрасти. Отначало ми беше трудно да свикна с по-модерното звучене и леко скованите крясъци, но после ми стана интересно. Смятам, че спокойно може да се нареди сред различните известни и полуизвестни сериали на историческа тематика, дето сме изгледали през годините по знайни и незнайни канали. Твърде критично му се мята публиката тук, сякаш всеки ден само с високо изкуство се занимават
." - Юлиана Попова.

"Петнайсет минути са ми предостатъчни да усетя каква мизерия лъха от новия български сериал с доста пошлото заглавие “Войната на буквите"! Клети диалози, мизерни костюми, постен декор - трон, декориран сякаш с изрезки от капак на играта “Не се сърди човече"! Скучни сцени,съмнителна фабула и нефелна музика! Интонация не от век на величие, а от крайните улици на Обеля 6. Не величие, а жалкост лъха, и ако с присъщия си национален комплекс някой си е мислил, че ще сътвори подобие на “Великолепният век", да се сети за Жабата, която видяла, че подковават Вола, та и тя си вдигнала крака!" - Вероника Азарова.

“Сериалът си има кусури, които ще запазя за себе си, а и от уважение към създателите му, част от които имам честта и удоволствието да познавам. Но има и проблясъци. Аз лично ще му дам шанс. И понеже виждам, че тук много хора се възмущават - сериалът не гони историческа достоверност. Това беше многократно заявявано много преди премиерата му. Сериалът е базиран на едноименния роман на Людмила Филипова. А колкото до речта, ако героите говореха така както през 10-ти век, 99% от зрителите нямаше да разберат и дума. Само казвам." Ивайло Николов.

"След "Ботев" всичко е ок" е може



Още по темата: общо новини по темата: 6851
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
22.01.2024 »
предишна страница [ 1/1142 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Филма за Ботев ,преди това за Левски,екранизиран от режисьор на който баща му е бил граничен офицер ,а последно беше депутат от партията на Мая Манолова. Сега екранизиран роман ,на Людмила Филипова ,внучка на Гриша Филипов. Какво очаквате от червени лайна ,освен посредствени бездарни творения!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: