Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът на МОК Томас Бах пристигна в София във връзка с вековния юбилей на БОК
Автор: Екип Burgas24.bg 17:15 / 17.05.2023Коментари (0)815
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна днес на двудневно посещение в България. На летището в София германецът бе посрещнат от президента на БОК Стефка Костадинова със сърдечно "Добре дошъл“, след което двамата разговаряха накратко. На срещата присъства и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Една от най-влиятелните личности в света пристига у нас във връзка с кулминацията на тържествата по отбелязване на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, съобщиха от БОК.

Това е втора визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове.

"За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. България е държава с огромни традиции и много успехи в световния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди 5 години бях тук по времето, когато домакинствахте на три големи световни първенства в олимпийски спортове. Това говори за високата класа на България в спорта. Искам сега да видя и да поздравя лично българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще. Уверен съм, че той и занапред ще има успехи и велики личности, като президента на БОК – световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова

В близките часове заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат от взаимна полза,“ бяха първите думи на президента на МОК в София.

Програмата на посещението предвижда днес среща с президента на Република България Румен Радев, веднага след това световният олимпийски бос ще присъства на откриването на изложбата с уникални снимки и документи от вековната история на БОК. По време на събитието от 17.30 часа в Градската градина пред Народния театър Стефка Костадинова ще връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 г., с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият ни участвал там - гимнастикът Шарл Шампо. 

По този начин страната ни става една от 14-те държави, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – олимпийските игри. Също на изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специален приз на президента на МОК, а авторите на книгата "България на Олимп“ Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов ще предадат на Томас Бах две копия от изданието – едното лично за него, а другото за съхранение в Олимпийската библиотека в Лозана. Покрай фотоизложбата се предвиждат и други активности.

Точно в 19.30 ч. тази вечер в Централния Военен клуб в присъствието на президента на Република България и президента на МОК започва кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.

Утре, четвъртък, в 8.45 ч. Томас Бах ще бъде част от официалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК, събитието е в Музея на съобщенията (ул. "Гурко" №6). След това президентът на МОК ще посети за кратко открития наскоро "Олимпийски център“ в Националната спортна академия "Васил Левски“, преди да отпътува от България.

За тържествата по честване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет у нас пристигат и президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: