Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха новото спортно бижу на Бургас!
Автор: Иван Сотиров 19:17 / 18.05.2023Коментари (1)4861
Новата зала "Арена Бургас" вече официално е открита след дълги години очакване. Точно в 19 часа започна и първото спортно събитие в нея - мачът от полуфиналната серия на Националната баскетболна лига между отборите на "Черноморец“ и "Рилски спортист“, предаде репортер на Burgas24.bg.

Сред официалните гости на церемонията бяха президентът Румен Радев, спортният министър Весела Лечева, областният управител на Бургас Мария Нейкова и разбира се кметът на града Димитър Николов.

"Щастливи сме, че сме съвременници в изграждането на такова спортно съоръжение. Няма вид спорт и културно събитие, което да не може да се провежда в тази зала. Такава зала може да увеличи сезона в Бургас региона", отбеляза кметът Николов, който благодари на всички, взели участие в реализирането на проекта – на правителството на  Бойко Борисов, което стартира строителството на съоръженото и на служебният министър Весела Лечева, при което управление тя бе завършена

"Днес е знаков ден в новата история на Бургас и Областта. Отваря врати най-голямото спортно съоръжение, строено до момента в града. Особено горда съм, че Бургас ще се превърне в основен център на спорта, предлагащ най-модерното оборудване за домакинство на световни и европейски състезания. Днешния ден е събитие, чакано дълго, както от спортната общественост, така и от жителите на Бургас", каза областният управител Мария Нейкова.  

"Изграждането на модерна спортна инфраструктура е от ключово значение за развитието ни като нация. Не само за постигане на високо спортно майсторство, но най-вече за масов спорт, за подобряване здравето на хората, но и за духовното и физическо развитие на младите хора в България. Бургас - най-модерно развиващият се град в България, заслужава и отдавна чака тази зала. Тя е факт, благодарение на подкрепата на няколко правителства. Искам да благодаря и на министъра на спорта –г-жа Лечева за голямата настойчивост, упоритост и помощ тя да се случи и на министър Шишков за съдействието всички документи и разрешителни да бъдат издадени съгласно закона . Но най-вече залата е факт благодарение на Община Бургас и в лицето на кмета на града г-н Николов. Той показа че  там, където има визия за развитие на града, високи амбиции, упоритост, настойчивост, иновативност и умения за работа с всички институции, нещата се случват", отбеляза президентът Радев.

Припомняме, че първата копка на зала "Арена Бургас"беше направена на 20 октомври 2014 година. На откриването тогава присъства емблемата на световния спорт Сергей Бубка, вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и член на Международния олимпийски комитет. Myлтифyнĸциoнaлнaтa зaлa беше изгpaдeнa нa мяcтoтo нa cтapитe ĸaзapми в бургаския ж.к. "Изгpeв". Имoтът бe пpexвъpлeн oт Boeннoтo миниcтepcтвo нa Oбщинaтa. От нея първоначално бяха ocигypeни 5 млн. лeвa чpeз Инвecтициoннaта пpoгpaмa "Pacтeж и ycтoйчивo paзвитиe нa peгиoнитe".

По план за пpoeĸтиpaнeто и изгpaждaнeто нa oбeĸтa трябваше да са нeoбxoдими около 35 млн. лв. и той да е завършен до 2017 година, но с напредване на времето стойността му се увеличи и срокът беше удължаван. Сред причините бяха липса на финансиране, пандемията от COVID-19, която доведе до нарушаване веригите на доставки, фалит на един от основните строители, подпочвени води и други. Днес сградата е напълно завършена. Тя е на пет нива, paзпoлaгa c 5500 ceдящи мecтa. Пo вpeмe нa кoнцepти съоръжението щe мoжe дa cъбиpa 15 000 зpитeли в ocнoвнaтa си зaлa. Към нея е изграден висок тунел, през който да влизат големи камиони с техника при необходимост. В момента "Арена Бургас" е единствената сграда в страната, която отговаря на всички изисквания за домакинство на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен това, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много други. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли и тpиeтaжeн пapкинг c нaд 800 мecтa, както и допълнителни обслужващи помещения за ресторант, кафенета, фитнес, спа, конферентни зали и други.




Още по темата: общо новини по темата: 35
15.11.2023 »
15.11.2023 »
14.11.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
18.05.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.05.2023 г.
0
 
 
Аз лично предпочитам спорта на мозъчните клетки! И не знам защо хората толкова се увличат по физкултурата! Но не би било зле ако позволят на своите мозъчни клетки да завоюват някои от първите места!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: