Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Боян Чуков: Има връзка между това, което се случи на Кримския мост, зърнената сделка и срещата във Вилнюс на НАТО
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 18.07.2023Коментари (1)693
© Фокус
Има връзка между това, което се случи на Кримския мост, имаме връзка, разбира се и със зърнената сделка, и естествено всичко това беше след срещата на високо равнище във Вилнюс на НАТО. Това каза за аудиокаста "Това е България" на"Фокус" геополитическият анализатор Боян Чуков.

"Първо да вземем зърната сделка. В глобалните медии много силно се твърди, че от тази зърнена сделка зависи животът на много човешки същества в Африка, които гладуват, които ако това се спре, ще настъпят много тежки моменти за тях и т.н. За какво става дума? Данните показват, че 8% от това, което се изнася от Украйна, отива при тези, които гладуват. Основните консуматори на зърнената сделка са Китай и Европа. Това е първо. Второто, което е, качествените зърнени култури, те се изнасят в началото на годината някъде януари, най-късно началото на февруари. Сега в момента са останали само тези, които са най-некачествени. Те се дават обикновено на животните или даже някои правят от тях пелети. Така че в този план не бихме могли да твърдим, че оттук нататък ще умрат много хора от глад, поради това, че е спряна зърната сделка. Какъв е проблемът на руснаците и защо те решиха, че ще играят тази игра, която им предложи Ердоган, разбира се, със съдействието на ООН? Първо, за допускането на тази търговия с украинските зелени култури руснаците бяха поставили няколко условия. Едното от условията беше да започне износът и на руски заради култури, това е едно, второ, към системата Swift да бъде включена селскостопанската банка на Руската федерация. От друга страна едно от условията беше да бъде пуснат амонякопровода, който го взривиха украинците. Т.е. на практика нито едно от условията, които бяха поставени от руска страна и бяха въз основата на това споразумение, не бяха изпълнени", каза Боян Чуков.

"Второто, което е, руснаците гарантираха коридор, по който да плуват корабите, които да се товарят със зърното, преди всичко турски кораби, и по този начин да се гарантира тяхната сигурност. Установи се, че част от корабите, които отиват до Одеса, те са натоварени с оръжие – това руснаците го доказаха, тъй като корабът, когато се натовари повече, той потъва и по-надълбоко във водата, и морските експерти остават, нали, не могат да бъдат излени за това, че корабът отива празен и се товари обратно с зърнени култури. От друга страна, там по време на пътуването на корабите се оказва, че тези кораби често пъти се оказват кораби-майки, в които се слагат морски дронове, и когато те минават покрай Крим, дроновете се пускат, те атакуват военноморските бази на Руската федерация или както е в случая сега, стана ясно,че това са два дрона, съгласно това, което излезе в медиите, те са британско производство, т.е. технологията, която се ползва, в никакъв случай на украинска, но така или иначе корабите, пътуващи по зърнената сделка, превозват и дронове, превозват и оръжия. И нещо, което не на последно място е без значение, там корабите са част и от трафика с дрога", уточни геополитическият анализатор.

По този начин има прекалено много заинтересовани зърнената сделка да продължи, каза още той.

"От друга страна изкупвачите на украинските зърнени култури, те са преди всичко големи транснационални корпорации, които разбира се имат мощни лобита навсякъде по света, включително и в Руската федерация. И затова, ако забелязахме, в такива едни моменти винаги са появява руския олигарх Роман Абрамович, който е приет и от Путин, и от Ердоган, приет е на Запад и навсякъде. Той фактически е нещо като грес – смазва. Посредник. Защото и турците, разбира се и те имат много бонуси в това, тъй като първо, Турция (досега обаче), имаше ролята на някакъв посредник, от друга страна знаете, че Турция желае да бъде хъб не само на газ, нефт, но и на хранителни продукти. Въобще Турция има желание да бъде някакъв регионален хъб, и на колкото повече неща е хъб, толкова по-добре за турската политика", обясни анализаторът.

Направи впечатление, че след завръщането от Вилнюс Зеленски отиде на Змийския остров, подчерта Боян Чуков.

"Змийският остров беше зает от руснаците миналата година, след това в резултат на добра воля, жест на добра воля, те го изоставиха, и там веднага го завзеха украинците. Сега, съгласно информацията, която има в интернет, там британците сложиха една радио-релейна станция, т.е. от този остров се контролира целият залив на Одеса и целия регион. От този остров се регулира и този трафик на корабите, този коридор, който беше осигурен за зърната сделка. Т.е. виждаме, че нещата са далеч по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед, и най-малкото става дума въпрос за това, че ще храним Африка. От друга страна, украинците получават от сделката изцяло някъде около малко по-малко от 10 милиарда долара, като разбира се, тя не са изнася само по този път към Турция, а има и жп транспорт, има и автомобилен транспорт с тирове и т.н., но с морския път през Черно море Украйна получава някъде между 5 и 6 милиарда долара годишно от тази сделка. Разбира се, това не са страхотни пари, като се има предвид, че тя получи 120-150 милиарда долара помощи от САЩ и от Европейския съюз и т.н. Но така или иначе в тази сделка имаше си задача специално тези провокации с дроновете, защото те много добре знаеха, че ако това се случи и отново бъде посегнато на Кримския мост, и то по този начин, тъй като в руските "Телеграм“ канали много ясно написано, че това е станало благодарение на последния кораб, който е турски, и мисля че името му беше нещо "Самсун“  или "Сабсун“, нещо от този сорт, но във всички случаи корабът е турски. Т.е.  турците в цялата тази игра, в която играят като посредници, реално не са посредници по една много проста причина, че Турция тръгна да строи завод на дроновете "Байрактар“ в Украйна, Турция подкрепи Украйна за НАТО, и още нещо, което не е чак толкова известно: в Украйна се бие частна военна компания, която е турска, тя се казва "Садат“, и тя е фактически собственик на роднините на Ердоган, т.е. това неговата лична гвардия. Така че той е прекалено много ангажиран с Украйна, нещо повече, той първи достави на украинците касетъчни боеприпаси още миналата година. Така че в този план, тази двойна игра на Ердоган около цялата история и този конфликт, който стана около зърнената сделка и атаката на Кримския мост, изкара Ердоган от неговата позиция, извади го от позицията на посредник. Фактически тук, това е мое лично мнение разбира се, Ердоган игра "ва банк" – той в случая реши, че може би вероятно Путин ще бъде свален от власт и той повече не може да залага на него. При това положение той изцяло се обърна в обратна посока, т.е. към САЩ и Запада, и ако погледнем много внимателно сега, когато вече минаха изборите, става ясно, че той много преди изборите се е договорил с американците, очевидно са му казали, че предстои Путин да бъде свален и т.н., и затова той смени почти цялото си правителство с прозападно настроени министри", каза Боян Чуков.



Още по темата: общо новини по темата: 4310
01.04.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Цитат:"Змийският остров беше зает от руснаците миналата година, след това в резултат на добра воля, жест на добра воля, те го изоставиха, и там веднага го завзеха украинците". ба*ти АналЛизатора. Един чук в главата заслужава. Да тейба в червения малоумник. Змийския остров бил ЗАЕТ от руснаците миналата година и след това в резултат на ДОБРА Воля го изоставили :)))))) Така нарича Чуков провала. Добра воля! Жест! И в жест на добра воля си самопотопиха и флагмана"Москва" . В жест на добра воля един матрос пушил в хангарите с ракети :))))) Мама ти де**а малоумна. Кой ви плаща задавате трибуна на този идиот бе ? Алооо Фикуси ,той ли ви плаща ?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: