Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проф. Симеонов: Филмът "Oпeнxaймep" е едно предупреждение за това до какво ще доведе милитаризирането на света
Автор: ИА Фокус 14:13 / 23.07.2023Коментари (0)918
© Уикипедия
Светът е променлив и гъвкав и ще съумее да се справи с предизвикателствата, които днешният ден му предлага. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" Васил Симеонов, професор във факултета по химия и фармация на СУ.

"Искрено се надявам на това. Конфликтите, които сега зреят и на които сме свидетели днес водят до консолидиране на сили, които са в състояние да попречат на негативния ефект на песимизма в развитието ни", смята още Симеонов в коментар на биографичния филм "Oпeнxaймep“ нa Kpиcтoфъp Hoлaн.

Филмът разказва за иcтopиятa нa Джулс Poбъpт Oпeнxaймep, дoĸaтo тoй и нeгoвият eĸип oт yчeни paбoтят ycилeнo, зa дa cъздaдaт aтoмнaтa бoмбa, ĸoятo щe пoмoгнe нa cъюзничecĸитe cили дa cпeчeлят Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa.

"Джулс Опенхаймер е физик от голяма величина, голяма личност, той е един от пионерите на квантовата физика в САЩ. Допълнително е получил образование и в Европа, където по това време е меката на атомната физика. Той пренася тези плодотворни идеи, създавани в лабораториите на Европа тогава в САЩ. Той е бил универсална личност, с широки интереси и необикновен характер - смел в идеети си,  но и твърде плах в действията си", разказа проф. Симеонов.

По думите му, Опенхаймер не е могъл да не си дава сметка за това какво означава реализирането на проекта "Манхатан". Той е бил изправен пред дилемата дали да  създаде нещо от национално значение, или да се опита да спре цялото развитие в името на по-нататъшно човешко съществуване. Но в онзи момент той е бил изцяло зад това да се отдаде възможност за по-бързото приключване на войната, с възможно по-малко жертви. Било е въпрос на време. Въпрос за необходимото зло.

"И наистина, светът изведнъж получава информация за това какво може да направи науката, ако впрегне усилията си в тази посока. Пред него е стоял въпроса от една страна да се спре развитието на проекта, за да не се достига до геноцида, но от друга страна стои въпроса за това, че войната е ужасно нещо. Аз приемам решението на Опенхаймер да възглави проекта именно с тази цел да спре войната", добави проф. Симеонов. 

Според него, в науката винаги съществува въпросът за вината. "Ако преди 100 години бяхме знаели, че ще се създаде машина, която всеки ден ще избива по пътищата хиляди хора, може би никога нямаше да го създадем", добави ученият. 

Той обясни и какво представлява атомната бомба. При нея идеята е как разпадът на атомното ядро може да довете до колосална енергия с изключителна сила. Целта е да се достигне критична маса от обогатен радиоактивен изотоп и да се създадат възможности за включване на ядрена реакция. Да започне верижна реакция, която да освободи огромно количество енергия при разпада на атома. 

На въпрос на водещия могат ли подобни филми да служат като превенция срещу милитаризма проф. Симеонов отговори, че те винаги предупреждавт за възможните опасности. Проникването в личния свят на Опенхаймер показа неговата разнородност и универсалност и как подхожда във всеки конкретен случай. Това е едно предупреждение, макар и със стара задача, за това до какво може да доведе едно милитаризиране на света.



Още по темата: общо новини по темата: 6853
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/1143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: