Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Името й е синоним за класа, достойнство и талант
Автор: Екип Burgas24.bg 13:58 / 07.09.2023Коментари (0)444
©
Тя е от онази рядка порода жени, които те респектират с присъствието си и на които можеш само да се възхищаваш. Зад гърба си има кариера на големия екран и на театралната сцена, на която може да се завиди, но най-важната ѝ роля в живота е тази на Цветана Манева - актрисата, която обичаме, и на която се възхищаваме.

Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева тя е в тройката големи дами на българското кино и театър. Част е от златното поколение на родното ни кино, което ни даде едни от най-хубавите български филми, като "Дами канят", "Шведски крале" и "Басейнът".

Ето няколко не много известни факти за живота и кариерата на Цветана Манева:

С театър в кръвта. Цветана Манева е актьорско дете. Майка ѝ Надежда е католичка, баща ѝ Георги Манев играе дълги години на сцената на Пловдивския театър.

Между театъра и медицината. Още като ученичка тя играе в спектакъла "Когато розите танцуват" на Валери Петров. След това известно време се колебае между театъра и медицината. В крайна сметка надделява ВИТИЗ. "Както лекарят премахва физическата болка, така изкуството облекчава душевните страдания", обяснява избора си актрисата. Комисията на театралния институт обаче безмилостно реже порива ѝ. Не им харесва начинът, по който произнася буквите "р" и "л". Цветана се връща в родния си град Пловдив и се влива в редовете на работническата класа. 18-годишната девойка постъпва на работа в обувния завод "Петър Ченгелов" и започва да прави кожени чанти. За това приключение тя казва: "Сблъсках се с хора, които са на "ти" с живота…"

Шегаджийката. Като по-млада Цветана Манева била голяма шегаджийка. Една вечер с група млади актриси били на гости при Северина Тенева, която по това време живеела точно над стаята на актьора Тодор Колев. Купонът на жените бил толкова бурен, че таванът започнал да се тресе. Тодор Колев се качил по пижама, за да направи забележка. Почукал на вратата, отворили му и той видял, че вътре има женско парти. Неочаквано Цветана Манева го грабнала, метнала го на леглото и всички жени му се нахвърлили, имитирайки... изнасилване. "Голям майтап. Изпаднах в глупаво положение. Те бяха десетина момичета на не повече от 23 години и всичките красиви, знойни мадами. Направиха ме за смях", разказва Колев по-късно.

На крачка от смъртта. През 1967 г. при едно от представленията на култовия спектакъл "Уестсайдска история" в Пловдив Цветана Манева едва не се обесва на сцената. Спасява я само бързата реакция на колега. Тогава е само на 23 години. В злополучната вечер Манева ритва стола на сцената, но тялото ѝ се залюлява от по-силния тласък и кракът ѝ не намира опората, на която трябва да стъпи. Подхлъзва се и въжето се впива във врата ѝ. Първи реагира актьорът Жоро Георгиев. Той скача и подхваща тялото на колежката си. Още няколко души му помагат да изнесе Цветана от сцената, а останалите започват да импровизират, че станалото е част от действието в пиесата. Зад кулисите Цветана е в безсъзнание, защото въжето е засегнало сънната ѝ артерия. Дежурният лекар пристига бързо, преглежда я и установява, че няма скъсан прешлен.

Първите два брака. Като студентка дебютира в киното и познава първата си голяма любов в лицето на третокурсника Петър Вучков – бъдещият популярен мистър "Няма време", водещ на предаването "Минута е много". Двамата се женят и първоначално живеят на един таван. Прекарват чудесни лета по Черноморието, където Вучков е екскурзовод на полски групи. Бракът им издържа две години. През 1969 г. Цветана се омъжва за втори път за Николай Пенчев - красив младеж, осветител в театъра. После става оператор в пловдивския телевизионен център. Градската легенда разказва, че, за да я впечатли, Николай влиза с колата си в шадравана на градския площад. Цветана и Николай Пенчев са заедно около 4 години. Имат дъщеря на име Надежда.

...и голямата любов. С Явор Милушев са заедно повече от 40 години. Според нея всичко започва през 1973 г. от една среща на входа на ВИТИЗ. Той е още студент, тя вече играе в Пловдив. "Още помня усещането от докосването му", разказва Цветана след години. "Той влезе и приятелски ме целуна. От него ухаеше на нещо топло и чисто. Това остави у мен спомен за нещо свежо…", допълва актрисата. Специално за тях Любен Гройс поставя пиесата "Двама на люлката". Любовта им в живота преминава на сцената. Публиката го усеща и искрено им се радва. Женят се на 9 септември – единствения свободен ден, когато решават да сключат брак, след като дълго време живеят заедно. "Явор умее да поражда у мен чувството, че съм необходима", признава Цветана в интервю през 2003 г.

Професионалистката. В историческия филм "Сватбите на Йоан Асен" Манева спасява от линч самия Стефан Данаилов, готвен му от големия Коста Цонев. Според екстравагантно хрумване на режисьора Вили Цанков Коста, в ролята на Йоан Асен, трябва да изиграе една сцена чисто гол и то пред очите на Цветана и около 40 млади дами от антуража на царския двор, събрани специално за тази сцена. Коста Цонев отначало се дърпа, но Вили Цанков е безкомпромисен – това е изкуство! Щом е за изкуството, актьорът е готов на всякакви жертви. Сцената е следната - Цонев излиза гол от бъчва с топла вода и пред камерата започва разговор с Българския патриарх (Иван Кондов). С лице към Коста и с гръб към камерата са и малко инфантилната унгарска принцеса Ана (Цветана Манева) и Бургундеца (Стефан Данаилов). Коста Цонев излиза от бъчвата и вижда блясъка и усмивката в очите на Ламбо, който гризе устни, за да не прихне с глас. "Погледнах Цеца Манева и май тя ме спаси, защото иначе щях да скоча и да го утрепя", пише Коста Цонев в автобиографичната си книга. "Цветана е голям професионалист. Така се беше вживяла, че в очите ѝ блеснаха сълзи…"

Известна по света. С пловдивския журналист и писател Евгений Тодоров е свързано може би първото международно признание на Манева. Това става през 1973 г. във Варна по време на международния кинофестивал "Златна роза". Тодоров, млад журналист в местния вестник "Комсомолска искра", прави интервю с големия руски режисьор Сергей Герасимов. Той казва, че за него голямото откритие на този фестивал е актрисата Цветана Манева, която играе главната роля във филма на Бинка Желязкова "Последната дума". "Лентата е показана на фестивала в Кан. Говори се, че може да получи колективна награда за най-добра женска роля, но се разминава с отличието. След това чужденци я търсят за продукциите, които снимат в България. Играе във френския "Брътвежите на родилката", сръбския "Нечиста кръв", руския "Дон Кихот се завръща", италианския ‘Ловджийска чанта", френско-канадско-белгийския "Версенжекторикс".

Мъдростта. През последните години Цветана много внимателно подбира ролите си. Казва, че младият актьор може да играе и да опитва всичко, но актьор, който си е изградил сериозна творческа биография, не може да играе каквото и да е. Пред Георги Тошев, автор на документален филм за нея, признава, че не бива да пилее времето, което ѝ остава, и че животът ни е даден, за да се справяме с него, пише edna.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 5224
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
09.05.2024 »
предишна страница [ 1/871 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: