Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Море от трупове" в Израел, стотици загинали в Газа след мащабната атака на "Хамас", която отприщи война
Автор: Екип Burgas24.bg 09:05 / 08.10.2023Коментари (0)745
©
Въоръжени бойци от палестинската групировка "Хамас" вилнеят в израелски градове в събота, убивайки и пленявайки десетки цивилни и войници в изненадващо нападение, което Израел посреща с масирани ответни въздушни удари, при които загиват стотици хора в Ивицата Газа, пише Reuters.

Най-тежкото нападение срещу Израел от десетилетия насам отприщи война, която и двете страни се заканиха да изострят. Съобщава се, че стотици жертви от израелска страна, а броят им се увеличава на всеки час, над 1200 души са ранени при престрелките, които се водят на повече от 20 места в Израел. В Газа здравните служби съобщават за повече от приблизително същия брой убити ( около 250)  и 1600 ранени.

"Нашият враг ще плати цена, каквато никога не е познавал", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху. "Ние сме във война и ще я спечелим".

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания заяви, че нападението, започнало в Газа, ще се разпространи на Западния бряг и в Йерусалим.

"Това беше утрото на поражението и унижението на нашия враг, неговите войници и заселниците му", заяви той в речта си. "Това, което се случи, разкрива величието на нашата подготовка. Това, което се случи днес, разкрива слабостта на врага."

В Сдерот, в южната част на Израел, близо до ивицата Газа, тела на израелски цивилни лежат разпръснати по магистралата, заобиколени от счупени стъкла. Жена и мъж бяха размазани на предните седалки на автомобил. Военен автомобил е минал покрай телата на друга жена и мъж в локва кръв зад друга кола.

"Излязох навън, видях тела на терористи, цивилни, разстреляни. Море от тела, вътре в Сдерот, покрай пътя, на други места, купища тела", заявява Шломи от Сдерот.

В Газа черен дим и оранжеви пламъци се издигнаха във вечерното небе от висока кула, ударена от израелски ответен удар. Тълпи от опечалени носеха телата на току-що убити бойци по улиците, увити в зелени знамена на Хамас.

Мъртвите и ранените в Газа бяха пренасяни в рушащи се и препълнени болници, в които липсваха медицински материали и оборудване. Министерството на здравеопазването съобщи, че са стотиците загинали.

Улиците бяха безлюдни, освен линейките, които се придвижваха към местата на въздушните удари. Израел прекъсна електрозахранването, което потопи града в мрак.

ДЕНЯТ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА БИТКА

До настъпването на нощта в събота в южната част на Израел жителите все още не са получили разрешение да напуснат убежищата, в които се криеха от стрелците от ранните часове.

"Хамас" заявиха, че са изстреляли залп от 150 ракети към Тел Авив в събота вечерта в отговор на израелски въздушен удар, който свали висока сграда с повече от 100 апартамента.

Заместник-командирът на "Хамас" Салех ал Арури зяви пред Al Jazeera, че групата държи голям брой израелски пленници, включително висши служители. Той подчерта, че "Хамас" има достатъчно пленници, за да накара Израел да освободи всички палестинци в затворите си.

Израелската армия потвърди, че израелците са задържани в Газа. Военен говорител съобщи, че Израел може да мобилизира до стотици хиляди резервисти и също така е подготвен за война на северния фронт срещу ливанската групировка "Хизбула".

"Хамас", които се застъпват за унищожаването на Израел, заявиха, че атаката е била предизвикана от това, което според тях са ескалиралите атаки на Израел срещу палестинци на Западния бряг, Йерусалим и срещу палестинци в израелски затвори.

"Това е денят на най-голямата битка за прекратяване на последната окупация на земята“, заяви военният командир на Хамас Мохамад Дейф, обявявайки началото на операцията в предаване по медиите на "Хамас'' и призовавайки палестинците навсякъде да се бият.

"Хамас" е водил четири войни срещу Израел, откакто пое контрола над Газа през 2007 г. Но сцените на насилие в самия Израел не приличаха на нищо, виждано след самоубийствените атентати по време на въстанието на Палестинската интифада преди две десетилетия.

Това, че Израел беше хванат напълно неподготвен, е определено като един от най-лошите провали на разузнаването, шок за една нация, която се хвали с интензивното си проникване и наблюдение на бойци.

В Газа, тясна ивица, където 2,3 милиона палестинци са живели под израелска блокада от 16 години, жителите се втурнаха да купуват провизии в очакване на дни на война. Някои се евакуираха от домовете си и се насочиха към убежища.

БАЙДЪН ПРЕДЛАГА ПОДКРЕПА НА НЕТАНЯХУ

Западните страни, водени от Съединените щати, осъдиха палестинското нападение и обещаха подкрепа за Израел.

"Изясних на премиера Нетаняху, че сме готови да предложим всички подходящи средства за подкрепа на правителството и народа на Израел“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън в изявление, публикувано след разговор на двамата.

"Израел има право да защитава себе си и своя народ. Съединените щати предупреждават срещу всяка друга страна, враждебна на Израел, която търси изгода в тази ситуация", добави Байдън.

В Близкия изток имаше демонстрации в подкрепа на "Хамас", със запалени знамена на Израел и САЩ и демонстранти, развяващи палестински знамена в Ирак, Ливан, Сирия и Йемен.

Атаката на "Хамас" беше открито възхвалена от Иран и от "Хизбула", ливанските съюзници на Иран.

Пратеникът на ООН за мира в Близкия изток Тор Венесланд осъди атаките срещу Израел, като предупреди в изявление: "Това е опасна пропаст и аз призовавам всички да се отдръпнат от ръба“.

ФОНЪТ НА РАСТВАЩОТО НАСИЛИЕ

Ескалацията идва на фона на нарастващото насилие между Израел и палестински екстремисти в окупирания от Израел Западен бряг, където палестински власти упражняват ограничено самоуправление, противопоставени от "Хамас", който иска Израел да бъде унищожен.

На Западния бряг има сблъсъци на няколко места в събота, като младежи, хвърлящи камъни, се изправиха срещу израелските войски. Четирима палестинци, включително 13-годишно момче, бяха убити. 

Самият Израел преживява вътрешни политически катаклизми, като най-дясното правителство в историята му се опитва да преразгледа съдебната система.

Междувременно Вашингтон се опитва да сключи сделка, която да нормализира връзките между Израел и Саудитска Арабия, разглеждани от израелците като най-голямата награда в техния десетилетен опит за арабско признаване. Палестинците се опасяват, че всяка подобна сделка може да продаде бъдещите им мечти за независима държава.



Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: