Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансов консултант за войната между Израел и "Хамас": В сегашната фаза се наблюдава умерено поскъпване на петрола 
Автор: Екип Burgas24.bg 13:28 / 09.10.2023Коментари (0)714
©
Ако войната между Израел и "Хамас“ запази този хибриден характер, в който страни подкрепят воюващите, без военните действия да се разрастват, тогава няма основания за притеснение от покачване на цените на петрола и инфлация. Това каза финансовият консултант от "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.  

Той припомни ефектите от войната в Близкия изток преди 50 години върху световната икономика. Конфликтът тогава еволюира в ограничени продажби на петрол от Саудитска Арабия за Западния свят и така започва т.нар. тогава петролна криза, довела до огромно покачване на инфлацията. Пикът на инфлацията в САЩ тогава е над 15%, а доходностите по кредитите са още по-големи, обясни Цачев. "Това носи своите рискове и сега, ако конфликтът продължи да се разраства, превърне се във война между арабските страни и отново се стигне до ограничения в износа за страни, които подкрепят Израел, или военните действия доведат до парализиране на световната търговия, която в момента е много повече от тогава. Ако Суецкият канал бъде затворен за по-продължително време, това ще има много негативни икономически последствия“, прогнозира експертът.  

В сегашната фаза на войната се наблюдава сравнително умерено поскъпване на петрола и съответно на щатския долар. Петролът се е качил с около 3 долара до този момент спрямо нивата на затваряне в петък, посочи той. За сравнение, при избухването на войната между Русия и Украйна миналата година скокът на цената на петрола е бил много по-силен и по-траен, припомни Цачев. "Много бързо след това нещата започнаха да се нормализират. Очаквам и сега този ръст на цените на петрола и на другите суровини да бъде краткосрочен. Ако погледнем какво се случва на пазара през последните седмици, дори бих казал, че ще остане незабелязано и неусетено в световен мащаб, освен ако войната не се разрасне и в нея се включат и други страни“, допълни той. 

Финансовият експерт посочи, че в районите с военни конфликти е невъзможен стабилен икономически растеж. Това обикновено са райони с голямо по численост и бедно население. От друга страна, демографските проблеми в развитите икономики не позволяват силен икономически растеж като през последните десетилетия. Икономиката на Китай също вече не може да бъде този голям двигател на растежа с 5-8% годишно, отбеляза Цачев. Прогнозите му са за растеж в диапазона 2-5%, което ще се отрази и върху световната икономика.  

Финансовият консултант коментира и данните от правителствения доклад за пазара на труда в САЩ като ги определи като оптимистични. "Аз ги тълкувам като знак, че икономическата рецесия, към която САЩ се движи, ще бъде слаба, поне през следващата година. Тя дори може да не се усети, ако растежът е около 0, защото икономиката прави работни места. Това е знак, че може би американският пазар на труда се е стабилизирал. Това е положително, защото означава, че икономическата рецесия се движи по траекторията, която се е случила от 2000 до 2003 г., а не както беше през 2008 г., когато изведнъж нещата започнаха да се влошават много“, обясни той.  

Проблеми той вижда в компаниите, които имат дългове. Това включва и някои банки, които не управляват правилно портфейла си. "Видяхме го през март, вероятно ще бъде казус и през следващите месеци. Това покачване на доходността води до проблеми с течение на времето – след година, две, три все повече и повече компании ще бъдат принудени да финансират своите дългове на доста по-високи лихвени нива, не всички ще оцелеят. Но добрата новина за фондовите пазари е, че парите може да се пренасочват към стабилни компании, които имат добри баланси. Тази тенденция ще се запазва в следващото десетилетие, независимо от това какви са лихвените равнища“, смята Цачев. 

По думите му добрите инвестиции през следващата година ще бъдат комбинацията от рискови активи и облигации. "Трябва да се избягват инвестиции в Европа, където проблемите са по-сериозни чисто икономически, да се избягват сектори и по-малки компании, които имат много задължения и които могат да се превърнат в лоши задължения във времето“, посъветва финансовият консултант.



Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Ремонт на ул. „Патриарх Евтимий“
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: