Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Децата на войната в Израел и чувството им за общност: Фоторепортажът на "Фокус"
Автор: Петя Кузева 17:07 / 10.10.2023Коментари (0)1148
Израелските отбранителни сили публикуваха имената на 124 войници и офицери, убити по време на боевете с палестински терористи от събота, предимно на границата с Ивицата Газа. Междувременно израелската полиция изброи 41 служители, които са били убити при сблъсък с терористите. Внушителен брой от 300 000 резервисти бяха призовани в армията - при това само за два дни. 

Войниците не са бройка, камо ли абстрактно понятие. Те имат лица. И огромна част от тях са все още почти деца. 

"През май в горещ Йерусалим е жега. Жега е и в прекия, и в преносния смисъл на думата. На метри от Божи гроб и Стената на плача въоръжени 18-годишни момичета и момчета се събират на групи за един от най-тържествените моменти в живота им - денят да положат клетва в армията настъпи.

Няма унили физиономии, няма възражения или протестиращи: от лицата на младежите струи единствено увереност и чувство за общност. Само туристите ги гледат втренчено и в неведение какво се случва. Види се, суматохата не е от лошо - няма напрежение, сигнал за тревога или потенциална терористична опасност, толкова страховито типични точно за този регион от Близкия Изток. Въоръжени млади хора прииждат на талази, че и се усмихват гордо даже. Те си знаят от малки - завършат ли училище - право в казармата". 

Така започваше репортажът на "Фокус" от месец май. Ако трябва да сме точни, снимките са направени на 17 май тази година, точно ден преди израелският "Марш на знамето" в Йерусалим да разтърси палестинците, както го описа "Ройтерс". По информация на "Фокус" в седмицата преди събитието службите са засекли и предотвратени поне десет опита за потенциални нападения на терористи навръх празника. 

На 18 май 2023 десетки хиляди израелски националисти маршируваха през мюсюлманския квартал на оградения със стени Стар град на Йерусалим при засилени мерки за сигурност в ежегодно събитие, което предизвика осъждане от палестинците.

Парадът е основният празник на Деня на Йерусалим, когато Израел отбелязва превземането на град в хода на Шестдневната война през 1967 г. Събитието се превърна в демонстрация на сила за еврейските националисти, а за палестинците - в явна провокация, целяща да подкопае връзките им с града.

Въпреки опасенията, че събитието може да предизвика подновяване на насилието след няколко дни на трансграничен огън с палестински бойци в Газа миналата седмица, походът завърши без големи инциденти със сигурността. Големият удар е бил планиран за първите дни на октомври, а топексперт по контратероризъм коментира от Израел войната с думите: "Настоящата ситуация е ярък пример за стратегически и тактически провали на разузнаването".

Д-р Ели Кармон, старши научен сътрудник в  Международния институт по контратероризъм в Херцлия – Израел (ICT), на въпрос относно възможния провал на разузнаването, каза, че "настоящата ситуация е ярък пример както за стратегически, така и за тактически провали на разузнаването. Имаше ясни индикатори, които трябваше да подтикнат към оценка на предстоящо събитие".

Но да се върнем на казармата. И лицата... децата на войната. 

В Израел военната служба е задължителна за всички: както за жените, така и за мъжете. Всеки, без изключение, трябва да изпълни дълга си към родината. В групата влизат и потенциални холивудски звезди като "Мис Израел" Гал Гадот и супер спортисти като бъдещата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Лина Ашрам. И двете са били на служба в армията и твърдят, че това само им е помогнало в изграждането им като личности и професионалисти.

На служба в Израелските отбранителни сили подлежат всички здрави мъже от 18 до 29 години и жени от 18 до 25. Всеки, който не е изпълнил задължението си до уречената възраст, се преследва от закона и само по преценка на военните власти отбива военната си служба на по-късен етап. В страната тя е с продължителност от 24 месеца за жените и 36 месеца за мъжете. Освободени от нея са само ултрарелигиозните евреи, израелските араби, всички неевреи, бременните или омъжени жени. Изключение се прави в редки случаи, в които времетраенето на службата за момичетата е редуцирано до няколко месеца. До навършването на 42-рата си година всички мъже подлежат на едномесечен запас всяка година, а жените – до навършването на 24-годишна възраст.

Такава накратко е онази другата, различната реалност в Близкия Изток. Където никой не може да обвини държавата в секзизъм - в армията и жените, и мъжете са равни. Децата - бих ги нарекла аз. 

Това са лицата на войната. Това са децата на войната днес, който нямаха късмета да отбият военната си служба в спокойни времена. И в момента са на първа линия във войната. Пожелаваме им живот. И здраве. И мир.




Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Академичната общност излиза на протест
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: