Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нетаняху обяви "следващата фаза", докато "Хамас" пречат на евакуацията на цивилни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:21 / 15.10.2023Коментари (0)713
©
Израелската армия е напълно готова да започне мащабна въздушна, морска и сухопътна офанзива, насочена срещу инфраструктурата на Хамас в Газа, съобщиха от израелската армия, пише Kathimerini в публикаця, обобщаваща ситуацията в ивицата Газа от последните 24 часа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, говорейки пред пехотинци на границата на Израел с ивицата Газа, увери, че "следващата фаза настъпва", без да разкрива кога ще започне офанзивата.

В изявление израелската армия заяви, че се "подготвя да приложи широк спектър от оперативни планове за настъпление", включващи въздушни, сухопътни и морски сили. В същото време евакуацията на северната част на ивицата Газа е в ход, като се съобщава, че силите на "Хамас" издигат препятствия, в опит да спрат евакуацията.

Говорителят на израелската армия, подполковник Петер Лернер, на брифинг пред журналисти от цял свят заяви, че по всякакъв възможен начин се отправят призиви към цивилните да напуснат тази част на Газа, като подчерта, че се "използват всички възможни начини, които технологиите предлагат, за да бъдат ударите срещу "Хамас" хирургически точни".

"Хамас" трябва да плати скъпо, за да не може да повтори подобна атака отново. Те нарушават правилата на играта, сега Израел ще промени играта", добави той.

В изявление по-късно подполковник Лернер заяви, че израелската армия е открила "тела" на израелски заложници.

Израелската армия обяви, че е открит огън от Сирия, който е задействал сирените в Северен Израел и окупираните от Израел Голански възвишения. Израелската артилерия е отговорила.

Сирените са прозвучали в Алма, близо до границата с Ливан, и в град Авней Ейтан в Голанските възвишения.

През последните дни Израел разменяше огън с ливанската "Хизбула" и бойци в Сирия.

Дипломатическа треска

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе отделни телефонни разговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Нетаняху е съобщил на Байдън, че е необходимо "единство и решителност" за постигане на целите на войната срещу "Хамас", се посочва в изявление на канцеларията на израелския министър-председател.

Палестинският лидер е заявил, че напълно отхвърля придвижването на палестинци от Газа като част от израелската офанзива в отговор на нападението на "Хамас" срещу Израел.

"Не сме получили никакво предупреждение..."

Съветникът по националната сигурност на израелския министър-председател Захи Ханегби заяви, че Израел не е получавал конкретно предупреждение от Египет или откъдето и да било другаде за нападението на 7 октомври от базираната в Газа "Хамас".

Началникът на израелската служба за вътрешна сигурност (Шин Бет) Цахи Ханегби е бил извикан на извънреден брифинг в 04:00 ч., два часа и половина преди началото на нападението, във връзка с нова разузнавателна информация, но тя не е дала основание за мобилизация, заяви той пред репортери.

"Хамас": Няма да напуснем

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че палестинците няма да напуснат Газа или Западния бряг, за да се преместят в Египет. "Нашето решение е да останем в нашата земя", уточни той.

Египет, който граничи с Газа, е загрижен от възможността на негова територия да нахлуят палестински бежанци, които да се придвижат на юг след поредните ултиматуми на Израел.

Подобно на други арабски страни, Египет призова палестинците да останат на земята си и заяви, че полага усилия да осигури предоставянето на хуманитарна помощ.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че през последните 24 часа са загинали около 300 души. От миналата събота досега са загинали 2228 палестинци, а най-малко 8744 са били ранени.

Хуманитарна криза

Вече критичната хуманитарна ситуация в Газа бързо се превръща в "нежизнеспособна", заяви Мартин Грифитс, ръководител на програмата на ООН за хуманитарна помощ.

Няма електричество, вода и гориво, а хранителните продукти започват опасно да се изчерпват, заяви той и призова всички страни с влияние да гарантират спазването на правилата на войната и да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Действията и реториката на "Хамас" и Израел през последните дни са "изключително тревожни и неприемливи. Цивилните граждани и гражданската инфраструктура трябва да бъдат защитени".

В Газа семействата бяха обстрелвани, движейки се на юг през натоварените с трафик, повредени пътища, след заповедта на Израел за евакуация, която остави стотици хиляди хора, търсещи безопасност, но нямащи къде да отидат", се посочва в изявление. "Дори във войните има правила и те трябва да се спазват винаги и от всички страни."

"На цивилните трябва да се позволи да избягат в безопасни райони. И независимо дали напускат или остават, трябва да има постоянна грижа за тяхната защита. Заловените трябва да бъдат третирани хуманно и всички заложници трябва да бъдат освободени", заяви той и добави: "Цивилните граждани в Израел и окупираните палестински територии страдат от седмица на абсолютна агония и разрушение. Опасявам се, че най-лошото тепърва предстои. Миналата седмица беше изпитание за човечността и тя се проваля."

От своя страна международното движение на Червения кръст и Червения полумесец обяви, че неговите доброволци "отказват да изоставят най-уязвимите" въпреки заповедите за евакуация на северния сектор на палестинския анклав. "Нищо не може да оправдае ужасяващите атаки, които Израел претърпя през изминалия уикенд (...), но тези атаки не могат да оправдаят и нестихващото разрушение в Газа. Ние сме силно обезпокоени от заповедта за евакуация в Газа. Нашите доброволци отказват да напуснат и да изоставят най-нуждаещите се. Те трябва да защитят себе си, за да могат да защитят другите."



Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Матури 2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: