Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Николай Радулов: Непреките опасности за сигурността на страната ни много лесно може да се превърнат в преки
Автор: ИА Фокус 11:20 / 20.10.2023Коментари (0)560
©
Ако трябва да бъдат да бъдем точни, заключението на Съвета по Национална сигурност към Министерския съвет беше, че няма преки заплахи за страната ни. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България" проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на МВР и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.  "Аз съм съгласен, че едва ли можем да очакваме в близките дни терористичен акт, подобен на тези, които се случиха вече, но това не изключва най-различни други събития, като тормоз на хора от мюсюлманските общности в страната, едновременно с това опити за демонстрации също от такива хора от арабско потекло в страната, която създава при всички положения сериозни вътрешни заплахи. Т.е. вътрешната сигурност лесно може да премине от състояние на непряка зависимост от събитията към съвсем пряка. А вие знаете, че тука съвсем наскоро беше застрелян арабски гражданин може би от банди, от негови сънародници. Това е факт", добави Радулов.

Според него, непряката заплаха е свързана както с информационното среда, в която сме потопени, така и от редица други предизвикателства, които стоят пред страната, и едно от които е очевидно неспособността на "Гранична полиция“ сега до осъществи една херметичност на границата. Ние виждаме много сериозно увеличение на мигрантския поток.

"Лично аз очаквам след новите сътресения в Близкия изток, развитието на различните типове въоръжени кампании да увеличи този поток многократно. Може би дори можем да говорим за това, че ще се достигне нивото на мигрантския поток от 2014 година, и може би дори да се надхвърли. Така че има непреки опасности, но с огромна леснота може да бъде нарушен балансът и те да се превърнат в преки. Специалните служби и службите за обществен ред и сигурност трябва да имат предвид огромната динамика на развитие както на този конфликт, така и на другите конфликти в Близкия изток, които пък ще се отразят по един особен начин чрез мигрантската вълна и на България", каза още проф. Николай Радулов.

По думите му, само това, че ние не сме желана дестинация за мигрантските потоци, пречи за това България да бъде залята от мигранти. Но се вижда, че те намират своя път, не само през българо-турската граница, а и по вода, и по други маршрути, към Западна Европа. Само това, че не сме особено желана дестинация, прави вероятните последици от всичко, което се случва в Близкия изток по-леки за страната ни, но това не значи че няма опасности.

"Самият факт, че минават големи групи, някои от които биват залавяни в центъра на страната, и то не поради някаква особено качествена дейност на специалните служби или службите за охрана и обществени ред, а поради това, че или се изоставени от тези, които ги транспортират, или са участвали в пътнотранспортно произшествие, при което няма как полицията да не откликне, говори за това, че освен тези видими потоци, има и други невидими, вероятно няколкократно по-големи. Сред тези потоци ние не знаем всъщност какви хора има. Много е възможно да има криминални престъпници, много е възможно да има внедрили се служители на чужди специални служби, като пакистанска, иранска, иракска и т.н. Много е възможно в потока, тъй като идва от Турция, да се използват турските специални служби – нещо, за което многократно говори ръководителят на немското разузнаване, че е факт наличието на такива инфилтрирани служители или агенти на турските специални служби, които вече се намират в Западна Европа, и особено в Германия. Така че ситуацията е такава, че всеки момент от ситуация на готовност и заплаха може да се превърне в ситуация на реално извършващи се действие срещу сигурността на българските граждани", добави проф. Радулов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Денят като гозба
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: