Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българи в Израел, отчаяно търсещи полети за България, загатнаха за корупция на гърба на войната
Автор: Цвети Тончева 13:40 / 20.10.2023Коментари (0)743
© Архивна
Българите в Израел изпаднаха в паника, че няма самолети, с които да се евакуират от опасното място в момента. Групите във Фейсбук бяха заляти с техни въпроси за възможни полети, с които могат да се приберат в България, видя репортер на "Фокус".

Отчаяни викове за помощ, дори сигнали за корупция на гърба на войната -  неуредици с връщането на хора, желаещи да се приберат в България, за сметка на чужденци, които по неясен критерий са се добрали до организираните от правителството два полета досега. 

Ето част от постовете на наши сънародници, след 9 октомври:

"Здравейте, има ли българи които ще летят днес от Тел Авив за София и имате ли някаква информация дали ще има правителствен самолет?

"Звъня от вчера на Посолството на Република България в Израел, казаха ми че нямат информация, а днес сутринта е имало полет. Вчера на обед ми казаха, ч няма свободни места. А днес ми казват, че опция е да отивам към Йордания, или да търся полет към други държави. Абсурд..."

"В България показват, че имало свободни места, а тук казват че няма и нямат информация"

"Бях записана в първите списъци. Никой не ми се обади нито за първия, нито за втория полет. Успях да се прибера в България вчера с редовните линии на България еър. Не мога да разбера защо евакуационните самолети кацат в България с празни места и голям брой чужденци, при условие, че има много желаещи българи. Не знам посолството ли има вина, или някои от отговарящите за това в София, но това определено е спекулация с ужаса на хората в момента. Идват избори в България, ясно е че на властите им е нужен пиар преди тях.

Хора, пращайте сигнали към всички медии в България за проверка на случая!!!"

"За утре сутрин купихме билети по 600 долара, но след като падна бомбата отмениха полета и върнаха парите"

"Аз бях на летището снощи, повечето бяха със закупени билети, много гнусно от тяхна страна, няма лошо, ще си платим. Само да пуснат самолет, но никой от посолството няма информация. Бог да е с нас българи!

"В посолството ми казаха, че качвали само туристи и не може да ме качат и мен защото съм жителка на Израел, но аз отидох на летището и нямаше никакъв проблем и се прибрах в България. Следете, ако има 3-ти самолет и направо отидете на летището. Има извънредни полети до Унгария и Румъния, ако няма места в Българския полет, ще ви качат на друг полет"

"И аз от вчера се опитвам. Успях да се свържа с Христина Мерджанова, преди полета на самолета за София. Тя ми обясни, че записват и ще вземат само туристи. Аз съм със двойно гражданство. Оказа се, че при посрещането на самолета в София е имало не само туристи, за което ми стана много болно. Днес лично говорих с Консулската служба на нашето посолство в Израел, която след като попитах дали ще има полет днес на правителствен самолет ми даде този отговор: Не мога да потвърдя такава информация. Моля да проучите възможностите за редовна авиолиния".

"Моля, ако някой има информация за полет, пишете! С 4 деца сме, искаме да се приберем!

Това са част от постовете, от първите дни след нападението, когато все още много български граждани искаха да се евакуират от Израел и да се приберат в родината си. 

Едва на 15 октомври от Ситуационния център на МнВР съобщиха на сайта си за няколко възможни полета за България, повечето през Атина, включително до 19 октомври.

"При необходимост от съдействие от Посолството на Република България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер - + 972 54 595 4379, както и чрез електронната поща – Consulate.TelAviv@mfa.bg“

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg .

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo. ," съобщават още от Ситуационния център.




Независимо дали повечето от тези наши съграждани са се прибрали вече, ние ще продължим да търсим дали наистина има данни за корупция и дали някои от държавните служители са се възползвали от нуждата на хората по време на война.

Ако имате данни за подобни случаи, можете да ни пишете на адрес:

focus@focus-news.net





Още по темата: общо новини по темата: 259
08.05.2024 »
03.05.2024 »
19.04.2024 »
16.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: