Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Костадин Марков: В нашата администрация няма компрометирани улици
Автор: Екип Burgas24.bg 11:28 / 02.09.2010Коментари (1)1189
© Burgas24.bg
Един от най-дълго проточилите се ремонти бе този на улица "Цар Симеон" миналата година
За ремонтните дейности по бургаските улици, качеството на използваните материали и състоянието на уличното осветление в разговаря Костадин Марков, зам.-кмет по строителството в Община Бургас:

- На какъв етап са летните ремонти по бургаските улици, кои от тях са завършени и в какви рамки е цифровото измерение на ремонтните дейност?
- В Бургас има два вида строителни дейности, които се извършват по улиците. По капиталовата програма, това са големите улици, които се ремонтират в момента - ул. Христо Ботев, улица Места, всеки момента ще започне и работата по улица "Александър Велики", както и улица "Гурко", както и големия паркинг до нея. Това са големи обекти с проекти и съответно финансиране. Другите са обекти през поддръжката - улица "Булаир", "Одрин", които са вече завършени и куп други по-малки улици. В момента са изразходени около 5 милиона лева от началото на годината за асфалтиране на бургаските улици през поддръжката. През капиталовата програма след около две седмици вече ще се работи на абсолютно всички улици т.е. обекти за около 10 милиона лева. Отделно по програма 1.4 "Градска среда" ще правим улица "Гурко". След отминаването на сезона навлизаме и в Морската градина, както и две градинки, едната от които е на Старата поща. Надявам се до края на годината да затворим основните обекти. При всички случаи не смятам, че ще успеем да затворим улица "Места", но смятам, че ще успеем да се справим. Улица "Христо Ботев" ще бъде много труден обект. Може да се наложи затваряне и на двете платна в един момент за кратко време. Ремонтът на главната улица "Александровска" също ще започне след края на сезона. Ще има затруднения в Бургас, но пък за пролетта мисля, че ще изглежда по съвсем различен начин, когато успеем да затворим всички тези ремонти.

- Голяма част от междуградските и междуселските пътища пострадаха сериозно от тежката зима в Бургас. В тежко състояние са и някои от пътните артерии между комплексите на града. Приоритет ли са тези пътищата в работата на Общината?
- Беше завършен по оперативна програма "Регионално развитие" пътят Банево-Изворище, който беше в много тежко състояние. В момента е един чудесен новоизграден път. В момента са оправени някои връзки между селата в района около Брястовец и Рудник. Части от тях са изцяло преасфалтирани, друга част са със закърпени дупки. Най-тежко е положението в посока Равда и Братово, където догодина с по-сериозен ресурс на пролет ще влезем. Това е може би най-тежкия район в Община Бургас. В посока Банево - Изворище и "Крайморие" и "Меден рудник" смятам, че добре стоят нещата. Предстои зимното запечатване на града т.е. запълването на всички дупки преди зимния сезон, защото при тежката зима, която изкарахме тази година се отвориха страшно много дупки и цели големи улици се наложи да правим наново. В това число не само видимия за хората износващ пласт асфалт, но сменяме и цялото пътно легло в по-голяма част от улиците. Застраховаме се от евентуално пропадане и некачествена основа на пътното легло. Както в много други градове се случи, в желанието си да направят повече квадратни метри колегите подмениха само износващите слоеве, които в последствие се огънаха и улиците им са в лошо състояние, въпреки многото пари, които наляха. Ние предпочитаме да правим основен ремонт на улиците, за да си гарантираме качественото изпълнение. Има един голям проблем в Бургас и той е състоянието на водопроводната мрежа под улиците. Докато под земята има етернит, които аварира, улиците, които асфалтираме непрекъснато ще бъдат подложени на риска в последствие да бъдат разкопани заради аварийни ремонти на ВиК.

- Да разбираме ли, че асфалтирането по бургаските улици е качествено?
- Твърдя, че откакто ние сме в тази администрация вече трета година нямаме компрометирана улица. Още през първата година направихме много големи пътни артерии. Направихме булевард "Стефан Стамболов", които се държи чудесно към момента, както и улицата пред ГЧЕ "Г.С.Раковски", улица "Цар Симеон Първи", кръстовището на Трапезица от к-с "Меден рудник", улица "Одрин" в участъка от Билковата аптека до кръстовището на Трапезица. Там трафикът е изключително тежък. Тези големи камиони въпреки 40 градусовите жеги минаваха от там и настилката издържа, което показва едно изключително качество на работата. Единствените издънки, които се случиха и фирмата си понесе съответните санкции бяха на пътя за к-с "Меден рудник" бул. "Захари Стоянов" на определени места имаше проблеми с качеството на настилката. На фирмата бяха удържани 700 хиляди лева за тези щети.

- Какво е състоянието на уличното осветление в Бургас и има ли райони без улично осветление в Бургас?
- Смятам, че заварихме едно осветление в много тежко състояние. Поетапно започнахме да подменяме лампите с енергоспестяващи по основните артерии. Безспорно това е посоката, в която имаме много да работим. Необходими са между 10 и 12 милиона лева за подмяна на уличното осветление в целия град. Това обаче ще доведе до много сериозна икономия ако успеем да го направим. Разбира се ще се мъчим това да стане с външни средства - кандидатстване по програми или с форми на публично-частно партньорство. Да, все още има улички и квартали, където трябва да се доизгради улично осветление. Годишно нашият бюджет за поддръжка на уличното осветление е около 600-700 хиляди, което по моя преценка е недостатъчна суми и за догодина смятам да поискам повече пари от Общинския съвет в тази посока. Но това е само за поддръжка, нуждаем се от капитални вложения, които са между 10-12 млн. лева за да стане хубав градът в това отношение. По основните булеварди боядисахме стълбовете, подменихме лампите. Просто по различен град изглежда Бургас.

- Във време на криза сме. Ще има ли орязване на часовия пояс, в които уличното осветление е включено?
- Нощем пътното осветление е част от безопасността на движението, така че не можем да си позволим икономии в тази посока. По-скоро ще работим в посока поставяне на енергийноефективни лампи, както и гъвкаво управление на уличното осветление. В момента се работи по подобни проекти. Няма да лишим от светлина улиците през определена част от денонощието, просто защото е опасно за движението и за хората.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 109
21.08.2012 »
16.08.2012 »
13.08.2012 »
30.07.2012 »
27.07.2012 »
23.07.2012 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
""Твърдя, че откакто ние сме в тази администрация вече трета година нямаме компрометирана улица."" Защо твърдиш лъжи, Марков? Отиди и виж ул. Копривчица и ул.Цар Симеон ( в отделни участъци примерно м-у ул.Богориди и ул.Булаир ) за какви "вълни" и неравности става въпрос, да не говорим когато стигнеш до някоя шахта там може да пропаднеш и после говори глупости. Нощно време на фарове се вижда най-добре. Не случайно в някои арабски страни приемането на ремонтирани улици става през ноща. Вашата администрация работи върши се някаква работа, но явно няма контрол. Много-некачествени ремонти и то не само по улиците а и при ремонти и на сгради, всичко това е видно с просто око. Сега се сетих и за падащата мазилка на ремонтирания скоро Младежки дом.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: