Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Чанко Мирчев: Сделка БСП-ГЕРБ за Маджарова? Не допускам
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 14.10.2010Коментари (0)2057
© Burgas24.bg
Нямаме нищо общо с телевизията на Валери Симеонов, която според СДС се финансира с тъмночервени капитали, настоявам за извинение, казва водачът на групата на Столетницата в ОбС-Бургас Чанко Мирчев. Ето цялото интервю с "червения" съветник:

- Г-н Мирчев, Вие сте общински съветник за първи мандат. Разочарован ли сте от това, в което Ви се налага да участвате - като отношения, обстановка?

- Донякъде съм разочарован, но не толкова от случващото се вътре през тези три години, а защото не се оправдаха очакванията ми отпреди вота през 2007 г. Не допусках, че ще имаме само петима общински съветници. Не можех да проумея, че дългото 12-годишно управление на кмета Йоан Костадинов, който и през вторите два мандата се приемаше като кмет на БСП, би могло да е оказало толкова голямо влияние върху нагласите на избирателя. Петима общински съветници на най-голямата и утвърдена партия в България наистина са твърде малко. Именно този резултат определи и нашето настоящо поведение.

- Нищо конкретно не казвате по отношение на обстановката в местния парламент. Сега Вие сте водач на червената група. Защо посочиха Вас, вътре има съветници с повече стаж, опит, популярност. Може би ако водачът беше друг, и поведението Ви щеше да е по-открояващо се опозиционно?

- Аз поех групата, след като Павел Маринов напусна ОбС поради факта, че стана изпълнителен директор на частното дружество с общинско участие, което трябва да реализира проекта "Супер Бургас". Павел се разкъсваше между обществената работа като политик и между икономическите обосновки, създаване на контакти у нас и в чужбина, привличане на експерти. В един момент осъзна, че проектът е по-важен за Бургас. Затова предпочете да се оттегли, за да не го винят в конфликт на интереси. Посветил се е изцяло на него, ако успее, това ще е успех и на БСП. Моят манталитет не позволява да се държа в ОбС крайно опозиционно, по моя модел водя и групата.

- Най-дългогодишният политик и съветник в групата Ви е Георги Киров. Той смята, че...

- Не е Георги Киров, а Юлия Йоргова, тя има три мандата.

- Да, но досега не сме чули Йоргова да изкаже мнение или да заеме позиция. Чували сме това да прави Георги Киров. Затова казвам, че той обича да повтаря израза "Ние сме конструктивна опозиция и не бива да очаквате от нас да крещим на ГЕРБ, когато допускат грешки". Кротостта обаче не ви ли обезличава?

- Не сме мълчалива опозиция. Истинската работа в ОбС не се върши по време на дебати и вдигане на ръце в залата за сесии, а по време на заседания на постоянните комисии. Да, сигурно не виждате колко работа се отхвърля в комисиите и нямате представа какъв е нашият принос, затова не се обиждаме и не приемам въпроса ви като тенденциозен. Настоявам обаче гражданите на Бургас да чуят, че ние си вършим работата отговорно и на високо професионално ниво там, където сме нужни, не на трибуната.

- Ще повторя отново паразитния израз "конструктивна опозиция", който е изчерпан като съдържание, защото и в ГЕРБ го използват, където и както им падне. Та, ако продължите с този лайтмотив, не се ли опасявате, че тоталното ви обезличаване може да докара още по-лош резултат догодина по това време?

- Нямам такива опасения, защото познавам електората на своята партия. И всеки, който следи работата на този ОбС, вижда, че имаме позиция и не подкрепяме на всяка цена докладни, за които не сме убедени, че реално са в полза на гражданите.

- Веднага след демонстративното отделяне на управляващата партия ГЕРБ от останалите политици и общественици при честването на Деня на независимостта, 11 общински съветници протестираха срещу кмета, че е започнал груба предизборна кампания и че е монополизирал даже националните празници. Вашите съветници на 22 септември също бяха сепарирани от властта, но после Вие отказахте да подкрепите тази подписка. Защо?

- Не съм отказвал.

- Напротив, имаме информация, че като водач на групата на БСП сте получил покана за присъединяване, но отговорът Ви е бил "Нека помисля, ще се обадя", след което - пълно мълчание.

- Добре, ще ви призная истината. Първо - тази протестна подписка, която трябваше да напомни на кмета и на мнозинството от ГЕРБ, че всички съветници имат принос към реализацията на капиталовата програма и в този ред на мисли имат място пред прожекторите при откриване на нови обекти и стартиране на такива, беше подета от групата на "Независимите". Не съм се скрил, чувствах се лично засегнат от нещо, което се случи само няколко дни по-рано, на септемврийската сесия. Аз съм член на БКП от 1984 г., а след това преминах в редиците на БСП. Не мога да приема опит да се потъпче паметта на тези, които са били преди мене в партията. По време на сесията именно от "Независимите" дойде искане да се свали името на най-малката уличка в Бургас, която е наречена на антифашистката Анушка Драгиева - застреляна в Софийския затвор през март 1944 г. заради участието й в ремсисткото движение. "Независимите" изправиха срещу Анушка една наистина заслужила историческа личност - Леандър Леге. Нищо не им струваше да предложат френския дипломат като име на някоя голяма търговска улица. Има все още много неименувани улици, на които би им отивало да носят името на Леге. Защо трябваше да тъпчат паметта на Анушка?! Разбира се, предложението им не мина, но аз не мога да преглътна обидата. Това е истината за мълчаливия ми отказ да се присъединя към иначе справедливата подписка. Същото се отнася и за останалите ми колеги от групата в ОбС. Просто бяхме обидени.

- Но сега нещата загрубяха. Стигна се до извънредна сесия на 19 октомври, на която ще се гласува искане на 13 съветници от различни партии за отстраняването на Снежина Маджарова като председател на ОбС. Повечето сериозни политически сили взеха отношение чрез декларации, на СДС напр. беше много остра, БСП обаче мълчи. Защо?

- Има време до извънредната сесия. За мен няма значение дали Маджарова ще е председател или водачката на ГЕРБ Диана Йорданова - те са представителки на ГЕРБ. ГЕРБ е най-голямата група, техен е и кметът. Нормално е да си поемат изцяло отговорността за успеха или неуспеха на настоящия мандат. Затова не отдавам особено голямо значение дали ще остане Маджарова, или не. Важното е председателят да е от ГЕРБ.

- Но тук въпросът е дали се спазва редът в залата, както и правилникът. Вие смятате ли, че атмосферата е нормална и че няма нарушения при воденето на сесиите?

- Маджарова има пропуски, но и непрекъснато я предизвикват. Невинаги може да овладее положението. Но аз не я съдя.

- И по тази причина БСП ще мълчи, ще пази неутралитет?

- Не, няма да мълчи, ще имаме политическа позиция по исканата оставка, но тя трябва да се гласува на заседание на Изпълнителното бюро на партията, в присъствието на нашия общински председател Димитър Стоянов. В БСП процедурата по устав винаги се спазва. До дни ще имаме тази позиция.

- От решението на това заседание на бюрото ли ще зависи вашето поведение при гласуването на оставката? Това забавяне много прилича на течаща задкулисна сделка с ГЕРБ - извивате им ръцете за нещо ли?

- Не, неправилно съм разбран. Няма никакви сделки. Щях да имам информация, ако някой от нашите активисти правеше нещо зад гърба ни. Много лоши неща се изприказваха и изписаха за това как сме колаборирали с управляващите и че не сме твърда опозиция. Всичко това са пълни лъжи.

- Дразни ли Ви фактът, че хора около Валери Симеонов успяха да оформят осезаема опозиция и ви изтикаха от мястото, определено за БСП в настоящия политически период в общината?

- Не, защото разбрах, че в политиката всякаки методи за удари под кръста са позволени. Изобщо не ме учудват, те си имат своите разбирания за правене на политика, които нямат нищо общо с начина, по който ние в БСП виждаме настоящата обстановка и близкото бъдеще на Бургас.

- Вашият електорат не Ви ли вини, че се държите беззъбо, липсва бойкото опозиционно поведение, което съм виждала в предни мандати?

- Критики има, но аз не мога да се изправя на трибуната и да викам невъзпитано, да ругая и така да трупам евтини политически дивиденти. Такова поведение не отива нито на мен, нито на останалите четирима колеги - всички сме високообразовани, възпитани и представите ни за присъствие в обществено-политическия живот са различни. Ние не сме в годините, когато се зараждаше демокрацията. Много неща ме тревожат, но не смятам, че с вулгарно и брутално поведение те ще се поправят.

- Посочете някой брутален и вулгарен - нека се чуе името му?

- Не, аз уважавам всеки, който е влязъл в ОбС. Това е волята на гражданите. Нека те преценят на кого къде му е мястото.

- Бил ли сте чест гост в предавания на СКАТ ТВ? Питам Ви, защото от СДС разпространиха декларация, според която тази медия се финансира с тъмночервени капитали. Би трябвало да се чувствате там като у дома си?

- Никога не са ме канили. Четох тази декларация и изразявам несъгласие с текста.Ще поискам извинение. Използването на такива епитети като червен и тъмночервен се свързват с моята партия и това не е коректно. БСП няма нищо общо с телевизията на Валери Симеонов.

- Като цяло отговаряте внимателно на остри въпроси. Нееднократно сте упрекван, че сдържате тона си, за да пазите топлия си държавен пост в Транспортна болница.

- Аз съм управител на Транспортния диагностично- консултативен център към Министерството на транспорта. Работното ми място действително зависи от министъра на транспорта. Но аз работя в това здравно звено от 17 години, при няколко правителства. За управител бях назначен през 2004 г. - при кабинета на НДСВ и лично бях назначен от Николай Василев във времето, когато не се толерираха членове на БСП. Точно тогава бях член на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП. Подчертавам, че всички шефове на общинските диагностично-консултативни центрове в Бургас са си същите, заварени от времето на Йоан Костадинов. Те си стоят по местата, защото са професионалисти. Нещо повече - давам за пример директора на Психодиспансера д-р Лорис Сайян - изключително ерудиран лекар и ръководител. Всички знаем, че той изповяда дясна идея и беше кандидат за кмет на СДС. Не зная някое правителство да е поставяло под съмнение качествата му. Затова е несъстоятелно да ме обвинявате, че си вардя работното място.

- За три години колко докладни внесе БСП в ОбС?

- Десет, но само половината са приети.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 11
19.10.2010 »
19.10.2010 »
19.10.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Поскъпване на хранителните продукти
Бойни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: