Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проектират нови паркове от Айтос до Царево
Автор: Екип Burgas24.bg 16:49 / 01.02.2012Коментари (0)1429
©
Приоритет в бюджетите на повечето общини от Бургаска област е озеленяването и превръщането на запустели територии в красиви паркове и градини. С благоустройство, създаване на нови пешеходни зони, красиви улици, паркове и площади са свързани и проектите, които се разработват от общините за отпускане на евросредства.

Това стана ясно по време на инициативата "Бургас - най-зелената област", организирана под патронажа на Областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров и със съдействието на Община Бургас. Тя събра днес представители на общини от региона, ландшафтни архитекти, специалисти по озеленяване, фирми от бранша, научни работници. Целта е обмяна на опит и добри практики в паркостроителството и озеленяването между всички, ангажирани в тази сфера.

"Зелената система е интимната връзка между човека и природата. И всичко това, което се е случило в Бургас, за да спечели той заслужено наградата за най-зелен град, не се е случило изведнъж - много кметове са работили за това", сподели доц. Апостол Апостолов, автор на книгата "Зелената система на Бургас".

"Хареса ми това за интимната връзка, защото в момента целият свят се е ориентирал към зелените каузи. Те са и единствените, които изкарват и хората на протести", каза зам.-кметът по строителство на Община Бургас Костадин Марков. Заедно с ландшафтния архитект на Община Бургас Светлана Танева бяха представени постиженията на Бургас в зеленото строителство, както и бъдещите проекти. Стана ясно, че само за последните четири години в общината са засадени 31 530 храсти и 2150 дървета, създадени са 87 дка нови зелени площи.

Предстои изпълнението на втората част от ларгото на Бургас - от площад Тройката до БСУ. Нови постоянни изложбени халета ще заменят сегашните помещения, в които се провежда традиционната изложба на цветя "Флора Бургас", стана ясно още от представянето на Община Бургас.

Оказа се, че ларгото в Бургас е вдъхновило повечето общини от региона изцяло да променят градските си центрове. В момента такъв проект се изпълнява в Карнобат - за нов център, градски парк с много атракции, с подземна поливна система. Проектът се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщи зам.-кметът на Община Карнобат Стефка Иванова.

Идеи и проекти за нови градски зони имат също в Средец, Приморско, Поморие, Айтос, Царево. В Царево имат идея и за Морска градина в курортното селище Лозенец. Велоалея, която да свърва новата със старата част, е сред бъдещите проекти на Поморие. Там са планирани и 3 голф-игрища - в Каменар, Лъка и Каблешково.

Фирмите също имаха предложение към общините как да направят градските си зони близки до природата, при това без да харчат много пари. "Съветът ми към всички общини е да заменят асфалта с павета, защото е много по-красиво, а и по-трайно. Вече е тенденция общините да изпитват изделията, които поръчват, в независима лаборатория, за да контролират качеството. Така няма да се налага да се правят непрекъснати ремонти. В Шумен например тестваха нашите изделия в лаборатория, затова техният център сега им

©
а 15 години гаранция", обясни управителят на "ЛЕО - Бетонови изделия" Иван Димитров. Той показа снимки на лондонски квартал, направен изцяло с павета. Представителите на общините с учудване установиха, че в техните градове всеки ден стъпват по същите павета като в Лондон, само че произведени от "ЛЕО".

Най-честата грешка, която се прави при озеленяването, е внасянето на растения от други държави и засаждането им веднага. "Затова след една година те изглеждат плачевно. Нужно е това растение да се засади тук, да се приспособи към нашите условия 4-5 години и едва тогава да бъде засадено в парк или градина. Това го правим ние в нашите оранжерии, когато внасяме чужди за нашите условия растителни видове", обясни Петьо Панайотов от "Бургасцвет 90 - Танев".
Председателят на Съюза на ландшафтните архитекти в Бургас Атанас Стоянов препоръча на общините да работят с ландшафтни архитекти, защото такива са назначени в малко администрации. С промени в закона професията "ландшафтен архитект" вече присъства в Националния класификатор на професиите. Само в Бургас има между 30 и 35 такива специалисти, посочи архитект Стоянов.

На днешната среща бе представена и специалност "Парково строителство и озеленяване" на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Това е единствената подобна паралелка в цялата област, а нейни възпитаници успешно се реализират и като технически ръководители на зелени площи, и като специалисти в разсадници и оранжерии.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: