Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В Айтос изграждат защитено жилище
Автор: Екип Burgas24.bg 14:21 / 23.04.2012Коментари (0)1319
©
В Айтос ще бъде изградено защитено жилище по проект, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск". Целта на проекта е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид резидентни и съпътстващи услуги в общността, които да заменят институционалната грижа. Защитеното жилище ще предостави услуги на 8 младежи с увреждания над 18 години, изведени от специализираните институции. С проекта ще им бъдат създадени условия за пълноценен и самостоятелен начин на живот в среда, близка до семейната чрез предоставяне на качествени грижи и услуги според индивидуалните им потребности.

"Този проект липсваше на картата на социалните дейности на Област Бургас. През последните 2 години подготвихме стратегия, за развитие на социалните дейности. Трябва да изведем децата огромните сгради, в които са събрани. В тях живеят деца с различна възраст, привички и поведение. Такъв пример е "Коджакафалията" в Бургас. Първите модерни жилища са направени в Бургас и Средец, а сега се радвам, че ще има токова и в Айтос. Децата, които навършат 18 години остават на улицата, което е много голям проблем в държавата. Няма кой да се погрижи за тях, по отношение на работа и жилища. Подкрепям Айтос и пожелавам успех, за да развиват и занапред тази политика", каза Областният управител Константин Гребенаров.

Стойност на жилището е 413 581 лева. Дейностите ще се реализират в продължение на 16 месеца. Обектът ще бъде на 1 етаж с площ от 375 кв/м, като е предвидено да има 6 спални помещения, всекидневна, кухня с кът за хранене и санитарни помещения. Ще има и дворно място. Жилището е част от проект "Детство за всички", като това е десетата услуга, която стартира в областта. Ръководител на проекта е Пламен Киряков, административен сътрудник Веселина Христова, а счетоводител Тодорка Тодорова.

"Тези деца трябва да бъдат приобщени към градската среда, като е нужно да ги изведем от затънтените места, в който те живеят. Напълно подкрепям казаното от г-н Гребенаров", сподели от своя страна кметът на Айтос Васил Едрев.

Ръководителят на Регионалната дирекция за социално подпомагане Тони Костова каза, че в Бургаска обла

©
ст ще стартират още 9 подобни жилища, като ще има 5 в Бургас, 2 в Карнобат, 1 в Созопол и 1 в Поморие. Те са предвидени за всички деца, които са с увреждания. "Това са най-вече от домове за дечица с умствена изостаналост, които не са само от територията на областта. Има предвидено голямо проучване за родителския капацитет. Част от родителите искат да бъдат близо до децата си, а има и такива, които искат да приемат децата си обратно, което много ни радва. Контактът с тях е много важен, затова взимаме под внимание мнението на деца и родители. Благодарни сме на общините за подкрепата, която ни гласува. Както и на г-н Гребенаров, който винаги ни подкрепя и помага в подобни инициативи", допълни още тя.

"Проектът е още в самото начало, като вече имам екип, който да работи по него. Ако всичко е нормално, строителните работи ще започнат през юни или август. След това ще кандидатстваме по "Оперативна програма развитие на човешките ресурси", за самата услуга "защитено жилище". Надяваме се дейността да стане делегирана от държавата. Ако това не се случи, Община Айтос ще поеме финансирането" заяви Ваня Петкова - координатор по проекта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: