Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гребенаров връчи на премиера искане ИАРА да бъде в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 07.05.2012Коментари (3)1367
©
Областният управител Константин Гребенаров връчи лично на премиера Бойко Борисов мотивирано искане, под което подписите си поставиха и кметовете на шестте черноморски общини в областта, за ситуиране на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури в Бургас. Писмото на губернатора е свързано с случващата се в момента административна реформа за децентрализация на държавните институции.

Представителите на регионалната и местна власт аргументираха искането си с географското разположение на областта, свързано с наличието на черноморска граница и обширни водни басейни, развита транспортна и индустриална инфраструктура, както и съществуващите традиции определящи региона като водещ за страната в сектор "Рибарство и аквакултури". Важен е и фактът, че 70 % от риболовния флот е на територията на област Бургас. В тази връзка преместването на агенцията тук ще улесни достъпа до услуги и ще подпомогне по-голямата част от заетите в рибарството и свързаните с него производства в ежедневната им дейност и в решаването на проблемите на място.

Рибарството е традиционен за региона поминък и осигурява заетост в крайбрежните райони - Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Царево и Ахтопол, в които заема значителен дял от местната икономика. В тези райони съществуват активни рибарски общности, обединени в местни инициативни рибарски групи, които се нуждаят от подкрепа. Ситуирането на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас ще оптимизира управлението на средствата по ОП "Рибарство" и ще ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора.

Освен това основният комплекс за преработка на риба и рибни продукти е на територията на Бургас. Тук е концентрирана и по-голямата част от промишления сладководен риболов.

В искането си Гребенаров изтъква и водещата роля на бургаския сектор на ИАРА по отношение контрола по прилагане на Закона за рибарството и аквакултурите. През 2011 г. в област Бургас са конфискувани най-голям брой незаконни уреди за риболов и най-голямо количество риба.
Областна администрация и Община Бургас имат готовност да осигурят за нуждите на агенцията помещения в пететажна административна сграда - общинска и държавна собственост в централната част на град Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.05.2012 г.
0
 
 
Туризма в Пловдив - някъв тъп виц, някои хора не мислят.
Aнонимен
на 08.05.2012 г.
0
 
 
Най-сетне и ние се събудихме . Дано не е късно!! То и туризмът ни е доста повече от този в Пловдив , но от нас да мине .
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+1
 
 
Браво на хората - кметове и губернатор, че се борят и отстояват правата ни, а не спят както години наред предишните управляващи спаха и всичко отиваше във Варна.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: