Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Славееви нощи" винаги ще ги има, докато живеят айтозлии на тази древна земя
Автор: Екип Burgas24.bg 11:40 / 09.06.2012Коментари (0)1634
© Burgas24.bg
Преди 44 години, големият български композитор Филип Кутев едва ли е знаел, че слага началото на една традиция, която ще го надживее във времето. 44 години по-късно, Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869" продължават и обогатяват традицията на фолклорните празници "Славееви нощи", инициирани от най-известния айтозлия.

На 8 юни вечерта беше даден старт на поредното издание на тазгодишната тридневната фолклорна фиеста. Кметът на Община Айтос Васил Едрев придружен от деца в народни носии издигна знамето на Празниците под звуците на химна на славите в парк "Славеева река". Гости на фолклорния празник в Айтос бяха Областният управител Константин Гребенаров, кметове на съседни общини, шефове на институции, общински съветници и спомоществователи.

На откритата сцена в единствения за Югоизточна България изкуствено създаден парк "Славеева река", на площ от 1300 ха, кметът Васил Едрев беше посрещнат с ритуал и погача, за да даде тържественото начало на най-айтоския празник. Минути по-късно многохилядната публика аплодира на сцената Областния управител Константин Гребенаров и проф. Д-р Елена Кутева - почетен председател на журито на "Славееви нощи" Айтос 2012 и дъщеря на Филип Кутев. 

Константин Гребенаров сърдечно поздрави айтозлии, видимо очарован от атмосферата на Празниците. 

"44 години са огромен принос към една българска традиция. Аз лично приемам тази традиция като поклон пред делото на айтозлията и големия българин Филип Кутев. Искрено завиждам на айтозлии за прекрасната атмосфера в този невероятно красив парк, в който в три поредни вечери домакини и гости ще се наслаждават на автентичния фолклор. Заслуга за това имат както конпозиторът Филип Кутев и неговата дъщеря проф. Кутева, така и организаторите - Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869". Защото в тази тежка обстановка на криза, да отделиш пари за изкуство е постижение, което ние всички горещо аплодираме", каза още Областният управител Константин Гребенаров и пожела успешно представяне на всички участници в конкурсите.

Тази година броят на участниците е рекорден. Над 3000 певци, танцьори и инструменталисти ще надпяват, надиграват и надсвирват за наградите на Община Айтос. Три са специалните награди - на кмета на Община Айтос господин Васил Едрев - "За дарование, откритие на "Славееви нощи"., специалната награда на Ротари клуб - Айтос, която ще бъде обявена след приключването на конкурсите и специалната награда на "Агродар България" ЕООД с Управител Дарина Ташкова за най - талантливо изпълнение на българска народна песен, обработена от Филип Кутев. 

Конкурсите са пет в три възрастови групи до 14 г., до 18г. и над 18 години - конкурс за изпълнители на народни песни, конкурс за инструменталист /гайда, кавал, гъдулка и тамбура/, конкурс за певческа група за изворен и обработен фолклор, конкурс за инструментална група за изворен и обработен фолклор, конкурс за танцова група. Конкурсите се провеждат в три възрастови групи: до 14 г., до 18г. и над 18 години.

Журито, което се председателства проф. д-р Елена Кутева - Директор на Държавен фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" - София е в състав: Цвета Кехайова - вокален педагог, Георги Генов - ДФА "Филип Кутев" - София, Димитър Тонев - хореограф, Художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" - град Бургас и Петър Димитров - хореограф, Художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Тунджа" - град Ямбол.

На откриването на "Славееви нощи" Айтос 2012 г. проф. Кутева благодари на айтозлии за ентусиазма, с който всяка година в началото на м. юни продължават традицията. "Поддържането на искрата и огъня на традицията е един от залозите за поддържането на самочувствието ни на българи, на принадлежността ни към тази земя. Що се отнася до Айтос, освен многото танцови състави и хорове и любовта към фолклора, мисля, че айтозлии са талантливи и във всяко друго отношение. Колко града с 27 хил. души население могат да се похвалят, че имат световни шампиони по акробатика?! 

Това е нещо изключително и говори за всестранните таланти на хората, които живеят тук.",, каза още проф. Кутева. На старта на Празниците кметът Васил Едрев сподели с гражданите и гостите увереността си, че "Славееви нощи" "винаги ще ги има, докато живеят айтозлии на тази древна земя." Той изрази надежда, че тази година специалистите ще бъдат приятно изненадани от многото млади таланти, които ще се изявят успешно на сцената на "Славееви нощи".

"Община Айтос и лично аз, като кмет, ще направя всичко възможно "Славееви нощи" да получат официален статут на национални празници. На практика, те са наистина национални, защото събират състави и изпълнители от всички краища на България"

В петък вечерта /8.06./ Празниците бяха открити с Концерт на Фолклорен ансамбъл при Академичен танцов театър към Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" с Директор и Гл.художествен ръководител проф. Петър Ангелов. В събота и неделя /9 и 10.06/ конкурсната програма започва от 10,00 часа. В 20,00 часа в събота започва концертът на фолклорните състави от община Айтос. В неделя, пак от 20,00 часа е концертът на Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев"- гр. Бургас с Гл. художествен ръководител Димитър Тонев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: