Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Дебатират за концесията на подземния паркинг
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 26.06.2012Коментари (0)2002
© Impact Press Group
Общинският съвет дебатира по предложението на общинските съветници от НФСБ за отправяне на едномесечно писмено предизвестие за прекратяване на договора за концесия за строителството на подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий", предоставена на "Глобал технолоджи къмпани" АД.

Фирмата-концесионер поиска неин представител да бъде допуснат до изказване. Общинските съветници решиха да изслушат Петко Захариев, представител на фирмата - концесионер. Той посочи, че не може да даде конкретен отговор защо църквата се е пропукала. Фирмата до момента е вложила над 600 000 лева в ремонт.

"Храмът не за пръв път се пропуква. От самото си създаване е нестабилен строеж", посочи той като допълни, че на този етап няма как да бъде укрепен. Захариев допълни, че строежът наистина е подпомогнал процесите, но фирмата е реагирала бързо. През декември миналата година и тази година от март е имало две аварийни ситуации, а към момента процесите са спрени. Още 2005 година има подготвена геология, която показва, че строежът на паркинга е възможен. Има след това направени още две изследвания. През 2012 година след ситуацията има поредна нова геология. Ще направим всичко възможно това да бъде поправено. Всички експерти, които сме ангажирали казват, че към момента опасност за църквата няма и от два месеца няма движение. Опасност за съседните сгради също няма. Има достатъчно маркери, по които няма движение.

По думите на Захариев ситуацията към момента е овладяна. Вариантите са два. Община Бургас може да развали концесията, но според експертите и специалистите дори да бъде запълнена дупката, тя няма да бъде добре уплътнена. Другият вариант е да се напълни със скална маса, която е доста скъпа, но ще бъде запазена конструкцията на сградите. И още един вариант е да се продължи работа. Не отлагайте нещата, решете днес. Всяко отлагане е спиране на работния процес и опасност за сградите.

Валентин Фъртунов посочи, че вината за ситуацията е на експертите, които са съветници на проекта. По неговите думи фондамента е само 1.20 м. Захариев каза, че идеята за създаването на подземния паркинг е на община Бургас. Строежът ще бъде завършен до края на годината, ако се вземе решение още днес. Проучванията са правени от различни специалисти, както от Бургас, така и от столицата. По думите на Дражев договорът е нарушен и като срокове и като етажност. Той е сключен за четири нива, а се прави на три.

Зам.-кметът по строителството Костадин Марков посочи, че концесионерът трябва да отговори на някои въпроси. По неговите думи той трябва да даде категоричен отговор кога ще приключи укрепването на храма. Според него щом се е стигнало отново до проектиране, грешка има. Марков посочи в думите към общинския съвет в никакъв случай да не се прекратява концесията. Петко Захариев посочи, че са правени проучвания на 30 метра и нищо не е спестено. По процедурно предложение от страна на председателя на ОбС Снежина Маджарова бе изслушан отговор на въпрос, отправен от групата общински съветници от НФСБ. Арх. Веселина Илиева в отговор от 9 страници разясни обстойно параметрите на договора и неговия обхват, както и направеното до момента във връзка с аварийното укрепване на храма.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 41
18.09.2023 »
02.12.2016 »
16.11.2016 »
22.07.2016 »
21.07.2016 »
15.07.2016 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: