Киряков: Нито един от новите в ЦСКА не трябва да играе този сезон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:48 / 09.08.2012
1371
Пламен Киряков се пре­върна в една от двете най-водещи фигури в бургаския Черноморец. Изпълнителният директор, заедно с треньора Димитър Димит­ров, вече втора година пра­ви чудеса и с почти никак­ви средства изгражда со­лиден тим, който играе мо­же би най-добрия футбол в България. Дни преди дер­бито с Левски в първия кръг от шампионата, босът се съгласи да даде интервю пред "Меридиан Мач". В не­го четете за бъдещето на бургаския клуб, за финан­совите проблеми, както и кой е по-коректен - Левски или ЦСКА, и Димитър Ди­митров или Красимир Балъков.

Г-н Киряков, ос­тават броени часове до старта на сезона в "А" група. В какво състояние влиза Черноморец в него?
- Смятам, че успях­ме да изпълним цели­те си през лятото. По-конкретно от спорт­но-техническо естест­во би могъл да каже треньорът Димитър Димитров. Той има пълната власт. Смея да твърдя, че това, което имахме като цели на трансферния пазар, ги изпълних­ме.

Ще съумеете ли отново от нищото да изградите силен от­бор?
- Надяваме се. Не мога да кажа, че е от нищото, защото тук условия за работа има. Вярно е, че се налага да се разде­ляме с много играчи. И това лято го напра­вихме - освободихме куп футболисти, след което се наложи да се подсилим с други. Може би като имена сме привлекли по-малко именити състе­затели, но се надя­вам с много правилна работа от страна на Херо отборът наисти­на да е по-силен.

Като че ли нап­равихте лек завой в трансферната си по­литика, като този път виждаме повече българи. Това някак­ва нова клубна стратегия ли е, или просто това е по-ев­тин варианти?
- Не бих казал, че има промяна в поли­тиката. И преди сме гледали и българи, и чужденци. Просто ко­гато се прави транс­фер, се гледа и класата на играча, и па­рите. Съумявахме да намерим добри фут­болисти, които не струват нищо, или пък струват малко па­ри, и ги взимахме. То­ва лято не успяхме да открием толкова доб­ри чужденци. Когато сме в такова положе­ние, е по-добре да се доверим на българи. Все пак чужденци трябва да се взимат само когато са отчет­ливо по-качествени от българите.

В тази ситуация поставили ли сте някакви конкретни цели пред отбора?
- Разбира се. Наша­та цел е да влезем в тройката и респек­тивно да участваме в Европа. Нивото в "А" група не е толкова високо и за отбор, който иска да се раз­вива, трябва да е цел да се подвизава в евротурнирите.

Вашата работа в клуба не е толкова спортно-техническа, а организационна. В тази връзка обезпе­чено ли е финансо­во бъдещето на Чер­номорец?
- Ако ви кажа, че по сметките на клуба имаме сумата с бю­джета за следващия сезон, ще ви излъжа. Този въпрос трябва да се реши от акцио­нерите в клуба, те трябва да гласуват бюджет. Нашата цел е освен да сме обез­печени за един се­зон, да имаме въз­можност и да градим отбор за бъдещето.

Има ли някакво раздвижване по те­мата със собстве­ността?
- Няма и няма и да има. Собственици на Черноморец са Об­щина Бургас и "Пет­рол Холдинг". Какво се случва в рамките на компанията "Пет­рол Холдинг" е съв­сем друга тема и ня­ма общо със собстве­ността.

В събота започ­вате сезона с мач срещу Левски. Как­во очаквате от не­го?
- Ще-бъде трудно, но се надявам да ус­пеем да вземем до­бър резултат.

Постоянно се го­вори за задължени­ята на ЦСКА към вас. От Левски оба­че също имат да ви дават пари по сдел­ката с Орлин Старокин. Как стоят не­щата там?
- Правилно отбе­лязвате, че по дого­вора ни с Левски за трансфера на Орлин Старокин има още една сума, която ни дължат. Всичко обаче е изключително ко­ректно. Говорихме с тях, направихме схе­ма за разсрочено плащане и "сините" ни се издължават на всяка една конкретна дата, която сме зало­жили. Нямаме пре­тенции към тях от то­ва естество.

Преди близо го­дина имаше непри­ятна ситуация, свързана с Левски - обвинихте ги в опи­ти за хващане на иг­рачи. Защо нещата спряха след това и не стигнахте по-да­леч в разкритията?
- Този въпрос прик­лючи в деня, в който разкрихме това. Просто имаше исти­ни, които ние ги зна­ем, имаше опити за хващане на наши иг­рачи, но не успяхме да съберем достатъч­но доказателства по тази тема. Не казах конкретни имена, за­щото няма как да на­топя някого, ако не мога да го докажа пред съда. Но ние не съжаляваме, че все пак казахме какво се е случило. Не се при­тесняваме от това, че може да си развалим отношенията с даден клуб. Ние правим то­ва, което смятаме за редно.

Не е тайна, че от "Герена" имаха се­риозни апетити към някои ваши футбо­листи - Жужу, Асис, Шаешу. Беше ли ня­кой от тях близо до преминаване в Лев­ски?
- Аз знам за инте­рес на Левски към Жужу миналата зима. Тогава от "Герена" влязоха в контакт с нас. Беше обаче въп­рос на време, не на пари. Просто с турс­кия Карабюкспор бяхме в много нап­реднала фаза на раз­говори и затова се стигна до там. Имали са интерес и към други наши играчи, но или не се е стигало до преговори, или не­щата са пропадали. От Левски искаха до­ри станалия сканда­лен Анисе, за когото бяхме влезли в пре­говори, но там знаете как свърши всичко.

След като сам споменахте Анисе -как стоят нещата с другия роден гранд ЦСКА? В момента оттам обжалват ре­шението за спиране на трансферите им...
- Мога да ви кажа, че ние също се жал­ваме от решението на БФС. Когато има наказание за некартотекиране на фут­болисти за един трансферен прозо­рец, това обхваща период от 1 юли до 31 август. След като не им дават да кар­тотекират последни­те си попълнения, защо дадоха права на някои от по-рано привлечените? На­шата позиция е, че нито един футболист, взет това лято, не трябва да получава право да играе за ЦСКА. Освен това ние искаме наказа­ние и за самия Ани­се. Той не игра през миналия полусезон, защото от ЦСКА не успяха да довършат машинацията, но ре­ално не е бил нака­зан. След като приз­нават, че този играч е откраднат, не е ли редно да бъде нака­зан и той? И не на последно място -навсякъде по света в такъв случай на кражба на играч се плаща неустойка на ощетения клуб.

За финал - как гледате вие, като част от ръководст­вото, на престрелки­те между Димитър Димитров и Краси­мир Балъков, на то­ва взаимно прех­върляне на топката за финансовите проблеми, които има Черноморец?
- По този повод ис­кам да призова акци­онерите в клуба да вземат отношение. Да излязат и да пока­жат с конкретни суми кой е виновен за проблемите на Чер­номорец, кое спорт­но-техническо ръко­водство. Аз мога да гарантирам едно - Димитър Димитров няма никаква вина за това, той винаги е бил коректен и се е съоб­разявал с реалности­те в Черноморец, как­то и в българския фут­бол като цяло.

Източник: "Меридиан Мач"



Виж коментарите (2)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).