Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Гребенаров: Догодина ще останат единици пустеещи държавни сгради в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 15:03 / 23.10.2012Коментари (0)948
©
Догодина ще останат единици пустеещи държавни сгради, за които няма да има интерес и за които няма да можем да намерим стопани. Това каза областният управител Константин Гребенаров. Пустеещите здания са предимно стари държавни сгради, които са се ползвали по предназначение.

"Били са офиси на държавни ведомства, жилищни сгради, в които дори все още има останали наематели, за които се търсят начини да бъдат изведени и настанени в други нормални жилища. Една част от тях представляват заплаха, за тези които преминават покрай тях, както и тези, които живеят в сградата. Търсим най-различни начини сградите да бъдат ремонтирани и да бъдат давани на наематели и прехвърлени като собственици, които да могат да се грижат за тях", обясни той.

"Такава сграда е бившата Немска болница, която с години стоеше безстопанствена, а самото и ремонтиране изисква много средства, които държавата няма от къде да осигури. Така че предоставихме безвъзмездно на община Бургас за ползване и стопанисване тази сграда. Друга пустееща сграда областният управител е предоставил на Парк "Странджа", които участват в проект за развитието на парка, изграждане на инфраструктура, част от който е и ремонтирането на въпросната сграда. В момента сме в процедура за бившето комендантство, която е почти в центъра на Бургас. В момента има инвестиционен интерес към нея. Водим преговори и подготвяме документацията като ангажиментите са тя да бъде ремонтирана и да може да бъде използвана от наематели или собственик", обясни областният управител.

Сградите на остров Света Анастасия също са предоставени на общината, за които тя има проект за ремонтиране. Неправителствена организация е проявила интерес към сградата на бившето туристическо дружество "Лазур" в кв. Сарафово.

"Ще направим всичко възможно да предоставим сградата на тази неправителствена организация, тъй като ще положат сили тя да бъде оправена. Друга такава сграда е на полигона на бившия КАТ в к-с "Лазур", където също сме в процедура за намиране на стопанин. Водят се процедури за бившите казарми, вече са дадени тези в к-с "Славейков". В момента водим процедура и за бившите казарми в Айтос и Средец", каза Гребенаров.

"Преди две години се прие промяна в закона и областните управители имат възможност да се разполагат със сгради и имущество до 10 000 лева данъчна оценка, което доста спъва нашата работа. Тези с данъчна оценка над 10 000 лева трябва да бъдат предоставени на Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол, от където да бъдат извършени процедурите за даване под наем или продажба. Това според мен е пречка точно в тази дейност", обясни той.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: