Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Областният подкрепи идеята за създаването на Българо-корейски научен институт
Автор: Екип Burgas24.bg 14:29 / 09.11.2012Коментари (0)842
©
Днес Областният управител Константин Гребенаров прие в кабинета си Посланика на Република Корея Н.Пр. г-н Чън Би-хо. На срещата присъстваха също зам.-oбластният управител г-жа Севдалина Турманова и акад. Никола Съботинов.

Една от основните цели на посещението е да бъде запознат високия гост с преимуществата, които гр. Бургас предлага за изграждане на Българо-корейски научен институт.
Идеята за създаване на подобен институт в България е възникнала по време на проведения тази годена в София Българо-корейски научен форум и най-вече на основание подписания по време на форума Меморандум за сътрудничество между БАН и Корейския институт за наука и технологии (КIST).

В рамките на визитата Н. Пр. Г-н Чън Би-хо ще посети Университет "Проф. Д-р Асен Златаров" и на място ще огледа базата, с която учебното заведение разполага и може да предостави за създаване на бъдещия институт.

Най-важните показатели, които дават основание на Гребенаров да подкрепи идеята за кандидатурата на Бургас са:

- Той е един от най-динамично развиващите се областни центрове, с подходяща университетска инфраструктура, предлагаща добри условия за развиване на академичната наука и иновативните изследвания;

- От 2010 г. в Бургас функционира първото регионално представителство на БАН и градът е с добри практики за сътрудничество между местните власти, в лицето на Община Бургас, регионалните - в лицето на Областна администрация и учените от БАН;

- Университет "Проф. Д-р Асен Златаров" е най-старото учебно заведение в Югоизточен планов регион и има дългогодишни традиции в областта на химичните технологии. Научните изследванията, по които усилено работи са насочени към водещи приоритетни области, заложени в европейските програми за развитие «Европа 2020». Това са информационни и нанотехнологии, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, нови материали, биомедицина, математична химия и екология. За обезпечаване на научни кадри за бъдещия институт, ако бъде решено да се строи в Бургас ще се поканят учени от БАН и двата Университета.

- В Бургас на ход е изграждане на "Индустриален и логистичен парк - Бургас, който също маже да бъде от полза за целите на бъдещия Българо-корейски научен институт.

От сво

©
я страна Посланикът запозна домакините с най-новите постижения на страната си в областта на интелигентни транспортни решения и пречистване на отпадни води - нови иновативни технологии, които те с удоволствие биха обсъдили с българските си колеги. Сподели виждането си, че според него изграждането на Българо-корейски научен институт е инициатива, която ще засили двустранното сътрудничество между Корея и България.

За положителната съвместна работа между регионалното представителство на БАН в Бургас и местната академична общност, за разработването и успешното изпълнение на проекти, свързани с енергийна ефективност, нови технологи и културно наследство, за добрата материална база и научния потенциал в Бургас, по време на посещението говори зам.-областният управител Севдалина Турманова.

«Ако търсим адекватно приложение на богатия корейски опит в областта на иновативните технологии, открито мога да кажа, че създаване на Българо-корейски научен институт на територията на Бургас е може би най-доброто предложение, което безусловно ще допринесе за бъдещото ползотворно сътрудничество между нашите страни» каза Акад. Съботинов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: