Крум Стоянов: С Черноморец трупам опит и самочувствие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:20 / 06.12.2012
1240
Въпреки разпространеното мнение, че през последните години чужденците носят Черноморец на гръб, през настоящия сезон впечатление със силните си изяви правят младите футболисти, които вляха свежа кръв в бургаския тим. След като на Лазур за пореден път бяха принудени да продадат звездите си, за да вържат бюджета, Херо направи боеспособен отбор, в който съотношението между опита и младостта се оказа точната формула за успех. 

Една от младите надежди на бургаския футбол е роденият през 1992 година Крум Стоянов. Халфът признава, че мачовете с мъжкия отбор на Черноморец му помагат да натрупа опит и самочувствие и че по-опитните футболисти помагат на младоците да израстват и да се развиват.

- Последно те видяхме в игра срещу Лудогорец, когато напусна терена заради контузия. Възстановен ли си вече?
- Да, тогава още през първото полувреме почувствах лека болка, получих разтежение и се наложи да изляза принудително. След като си починах няколко дни, болката започна да отшумява и поднових тренировки. Вече се готвя наравно с останалите. 

- Трудно ли ти е да се пребориш за мястото си при наличието на Фо-Поре и Румен Трифонов? 
- Преценката е на треньора. Конкуренцията на моя пост е голяма. Тренираме всеки ден, борим се за своето място, но треньорът преценява, кой ще играе в крайна сметка. 

- Напоследък в отбора се налагат повече юноши, как младите футболисти се адаптират толкова добре? 
- Хубавото е, че треньорът ни гласува доверие и ни включи в мъжкия отбор. Ние от своя страна се трудим упорито. Дава ни се шанс, а ние се стараем да се представим на високо ниво, както и по-опитните футболисти. 

- Един от най-наболелите проблеми във футбола са школите, но ето, че има и места, на които се работи правилно с подрастващите... 
- Така е, тук се работи на много високо ниво и резултатите са на лице. Сами виждате, колко юноши има в мъжкия отбор. И при нас, и в Ловеч явно се работи правилно. Не е никак малко да вкараш 5-6 играчи от школата в първия отбор, особено за България. 

- Доскоро се разчиташе предимно на чужденците, тази година обаче, българите по нищо не им отстъпвате... 
- Такава е ситуацията в клуба, че клубната политика го налага. Не разполагаме с кой знае какви финанси и в отбора се налагат млади момчета. Така и българският футбол расте, това е добре както за клуба, така и за националния отбор. Дай Боже един ден от тези школи да излезе и следващият Бербатов. 

- Кога и как започна с футбола? 
- Започнах да играя на 10-годишна възраст в Сливен. Четири години по-късно се преместих в Бургас. Изкарах две години в Черноморец Поморие, където играх финал за Купата на България и бараж за влизане в А група. След това дойдох в Черноморец Бургас, където съм вече втора година. 

- Племенник си на Пламен Крумов, това помага ли ти по някакъв начин? 
- По-скоро ми помага. Той е човекът, който ме доведе в Бургас преди време и съм му благодарен за всичко, което прави за мен. Заради него, още повече се старая да съм на ниво и да израствам. 

- Първите мачове не се забравят, кои са твоите най-силни моменти досега? 
- Спомням си дебюта си за Черноморец - миналата година срещу Видима-Раковски. Мачът беше в Севлиево и победихме с 1:0. Искам да благодаря на Димитър Димитров-Херо, че ми даде възможността да играя в А група. Изиграх няколко мача на високо ниво, които ми помогнаха да натрупам повече опит и самочувствие. В Б група също имах някои запомнящи се мачове. Един от тези, които са останали в съзнанието ми е двубоят с Доростол, когато вкарах два гола. Последният мач, в който взех участие - победата над Лудогорец също е с много голямо значение за мен. 

- В Черноморец се наблюдава някакво интересно съотношение между опита и младостта, лесна ли е комуникацията? 
- Това е едно от най-хубавите неща, че отборът притежава отличен колектив. Опитните футболисти помагат на по-младите да се адаптират и да се развиват. 

- Последните попълнения от школата са Милчо Ангелов, Станислав Дрянов и Михаел Орачев, бързо ли се адаптираха към мъжкия футбол? 
- Това са млади футболисти с много голяма перспектива пред тях. Притежават качества, бъдещето е пред тях. Юношески национали са, представят се добре. Предполагам, че ако продължават така, ще израснат много. 

- След неуверения старт, Черноморец набра невероятна инерция, как го постигнахте? 
- В началото ни беше трудно, програмата беше много тежка, а в отбора имаше твърде много нови футболисти. След това всичко си дойде на мястото. Чужденците се адаптираха, а отборът тръгна нагоре. Виждате, как се представяме сега, след като всички се сработихме - десет мача без загуба. 

- През зимата Черноморец отново ще се раздели с основни футболисти, оптимист ли си за пролетния полусезон? 
- Може да се каже, че да. Сигурен съм, че Димитър Димитров ще направи силен отбор и през пролетта, който ще се противопоставя на грандовете. 

- От кого се учиш във футбола? 
Гледам Реал Мадрид, Барселона, испанското първенство като цяло. Там се играе добър футбол, от всеки един футболист на такова високо ниво, можеш да взимаш най-доброто. Тук в България винаги съм се възхищавал на Мартин Петров. 

- Какво е мнението ти за българското първенство, имат ли шанс талантливите момчета да израснат като футболисти тук?
- В България не липсват скандали, но виждам и много положителни неща. Важно е да се дава шанс на младите футболисти, за да растат нагоре. 

- Кои са най-близките ти приятели в отбора? 
- Със всички се разбирам перфектно, но най-добрият ми приятел е Жоро Терзиев. С него сме израснали заедно и до ден днешен продължаваме да сме неразделни. 

- Имаш ли приятелка, момиче, което да те подкрепя? 
- Нямам, сам съм и все още чакам. Все още търся правилното момиче. За мен преди всичко е футболът, предпочитам сега да се концентрирам върху него, ще има време и за момичета. 

- Какво е хобито ти, как се развличаш през свободното си време? 
- Обичам да играя с приятели на малки вратички. Особено когато сме във ваканция, това е любимото ми занимание и ми доставя най-голямо удоволствие. Имам да уча още много за футбола, затова не ми омръзва.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 2
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).