Бивш шеф на Нефтохимик: Футболът потъва, това е факт

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:39 / 27.12.2012
1796
В края на декември Христо Порточанов по традиция е особено активен. Не защото предстоящата 2013-а е конгресна година за българския футбол. А защото на бившия шеф на "Нефтохимик" и член на Изпълкома на БФС се събират три празника за три дни - Коледа, имен ден, рожден ден. На полувремето между приятните мигове със семейството и приятелите Порточанов говори за "Труд" в навечерието на 59-ия си рожден ден днес.

- Как сте, как прекарвате празниците, г-н Порточанов?

- Благодаря, радвам се на добро здраве. Вкъщи съм с фамилията. Аз съм домошар, а и съм с малко дете. Насъбраха ми се празници - Рождество Христово, имен ден, рожден ден... Радост голяма, но най-много от всичко се радвам на дъщеря ми и внучките.

- Как се чувства в това женско царство един мъж като вас - млад дядо или възрастен татко, зависи от гледната точка?

- Прекрасно и не се чувствам никак възрастен, въпреки че всяка зима на 27 декември добавям по една година към ЕГН-то. Радвам децата с подаръци и ги възпитавам да бъдат честни и добри хора. Искам да ги видя изучени, работещи, пълноценни и реализирани в живота.

- Не се ли объркват малките в необичайната ситуация - внучките ви са по-големи от дъщеря ви?

- Много са си добре. Обичат се, прегръщат се, играят си. Голямата ми внучка Рая например гушка дъщеря ми Дария и казва: "Ти си ми леля, ама аз съм ти кака, но така ще я караме..."

- Не станахте ли твърде късно баща за втори път?

- Винаги съм искал да имам още едно дете наред със сина ми Божин. Случи се по-късно в живота ми, но това ме прави по-щастлив. След толкова години и нерви във футбола сега се наслаждавам на голяма радост вкъщи.

- Гледате отстрани българския футбол, как изглежда той?

- Пълна помия. Затова рядко гледам мачове, само няколко в годината. Като човек, удостоен с най-високото отличие на ФИФА - Златната значка, не мога да не се тревожа от това, което се случва. Неприятно е, че колегите се държат като в средата на 90-те години.

- Какво имате предвид?

Футболът потъва, това е факт. И на този фон се наблюдава едно избиване на комплекси от клубове и по-точно от техните собственици, които имат повече пари. Друг е въпросът как са ги спечелили. Искат да се покажат навън. И какво, като се покажат? Играят един мач в Европа и толкова. Всеки гледа да избъзика другия. Правят си кални номера, само дето не са тръгнали пак да возят хора в багажници и да организират "разходки" по горите. Днес се хили единият, утре - другият. И какво печелят от това? Нищо...

- Защо се получава така?

- Темата е дълга и няма да свърши с едно интервю. Рибата се вмирисва от главата, в случая - от висшето ръководство на БФС... Казвал съм го неведнъж.

- Какво трябва да се направи?

- Надявам се, че колегите ще се събудят. Държавата и футболът са в безпаричие, но това не значи, че трябва да се вършат своеволия. И не знам защо всички чакат помощ от властта! Държавата трябва да направи едно нещо да въведе правила, които да се спазват. В това число и данъчни облекчения за финансиране в спорта. Нека всеки да се съобразява с ресурсите, с които разполага и да се простира според чергата си.

- От старата кохорта футболни босове останаха само Николай Гигов, Венцеслав Стефанов и Гриша Ганчев.

- Да, това са тримата мохикани. И добре, че се държат! Прави им чест. Защото, ако те се оттеглят, няма да ги има клубовете, които издържат. Бъдете сигурни!

- И вие сте разменяли по-остри топки с тях.

- Нашите закачки винаги са били на принципна основа, а с Николай не съм имал никога такива. Аз запазих добрите отношения с 99 процента от хората, с които съм имал контакти. Някои от тях отдавна не са във футбола, други още стоят в играта, но с всички се чуваме редовно.

- Как ще коментирате появата на нови магнати?

- Радостно е, че хора с възможности се заемат с финансиране на клубове. В Разград например футболът беше изчезнал. Сега там освен отбор, се изгражда и база, защото тя може да храни клуба след време. Ние в "Нефтохимик" бяхме новаторите и първи го направихме. Ще е жалко, ако са верни информациите, които чувам, че "Лудогорец" печели нечестно. Иска ми се да вярвам, че не е така.

- Как виждате ролята на министър-председателя в спортния и по-специално във футболния живот с осигуряването на спонсори?

- Вижте, той е спортист. Материята не му е чужда и е разбираемо да стои близо до нея. Като премиер в ръцете му е съсредоточена голяма власт. Нормално е да съдейства на различни компании и хора да помагат на футбола. Не виждам за какво го укоряват. Той има други кусури, за които да бъде укоряван, но кой няма?

- Още ли държите на мнението, че мястото на Христо Стоичков не е на треньорската скамейка?

- Аблсолютно. Навремето той беше подведен да стане треньор и много добре го е осъзнал, скоро си говорихме по този въпрос. Той трябваше да стане шеф на футболния съюз и вече щеше да е член на МОК. Единствено него щяха да пуснат в тази организация, защото е иконата на българския спорт. И това ни го каза веднъж дори самият Хуан Антонио Самаранч.

- Мислите ли, че Стоичков ще бъде кандидат за президент на бъдещия конгрес на БФС?

- Кандидат ще има. И то много сериозен, ако не е Стоичков.

- След като се оттеглихте от футбола, променихте ли си мнението за Иван Славков, с когото имахте различия.

- Батето беше велика личност. Направил е изключително много за българския спорт и популяризирането на България. Различията и споровете ни са били принципни. Не са били кой за това е по-велик. Батето е най-великият. За това спор няма. И беше голяма фигура в световния спорт. Споделяли са ми го някои членове на МОК, с които той ме запозна.

- Смятате ли, че му скроиха умишлено капан, за да го извадят от МОК?

- Да. Това беше абсолютна постановка. Когато заминаваше за сесията в Сингапур, където го изключиха, той сподели, че няма да му стигнат между 4 и 7 гласа, за да остане. Позна. Можеше поименно да ми каже кои са били тези хора. Той стана жертва на характера си. Не спестяваше истината на никого, казваше я иронично, а от това боли. Независимо за кого става въпрос.

- Познавахте ли Тодор Живков?

- Виждали сме се много пъти, но сме имали един-единствен път по-сериозен контакт - в Приморско. Там имаше спартакиада "Мама, татко и аз" и бяхме с Николай Добрев, който в партията отговаряше за кадрите и за спорта... Иначе с хора от семейството на Живков се виждах често. Познавам се добре и с всички президенти на България с изключение на последния, който се надявам да бъде също така успешен както Георги Първанов. Така премина животът ми, че сепознавам с всички водещи политици в страната. С мнозина от тях съм в чудесни отношения. Един ден, ако седна да пиша спомени, ще се получи крайно интересна книга.

- Минавахте за строг началник, но сигурно сте имали и любимци.

- Строг, но справедлив. Така казват. В "Нефтохимик" се шегуваха, че Данчо Господинов и Стойко Сакалиев са ми като синове, а тях съм ги глобявал най-много.

- С какво се занимавате днес?

- Оглавявам три компании. Не се оплаквам, не скучая, а и не ме оставят на мира. Звънят ми непрекъснато колеги, искат помощ, съдействие.

- Мислите ли да се връщате във футбола?

- Не, категорично. Нека се успокоят хората, които се страхуват от това. Плановете ми са други.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).