BBC: Коренът на черното тото е в България, Полша и Унгария

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:10 / 05.02.2013
1259
"Коренът на черното тото е в страните от бившия Източен блок - България, Полша и Унгария. Малко фенове в тези страни имат някаква вяра в честността на спорта", пише BBC в статия, посветена на вчерашните разкрития на Европол.

На пресконференция вчера от Европол разкриха, че разследват 380 мача от Европа по подозрението, че са уговорени, като вече дори бе замесено името и на английския гранд Ливърпул. Според датско издание вратарят на унгарския Дебрецен е бил подкупен, за да пусне три гола в двубоя от груповата фаза на Шампионската лига срещу мърсисайдци.

"Корупция в спорта е имало винаги, дори в древна Гърция, но никога в такива мащаби, както е сега. Ако не се борим срещу това явление, то ще унищожи много спортове. Черното тото е толкова силно в последните 10 години, заради глобализацията и навлизането на азиатския хазартен пазар, където се въртят милиарди долари на година. Има около 20-30 човека, които обикалят света - Азия, Северна и Южна Америка, Африка и най-вече Европа - и уреждат мачовете", пише Деклан Хил от британската медия.

"Всъщност, коренът на черното тото е в страните от бившия Съветски съюз - България, Полша и Унгария, където положението е най-тежко. Малко фенове в тези страни имат някаква вяра в честността на спорта. Този феномен обаче вече не е само в страните от бившия Източен блок - Турция, Италия и Гърция също бяха ударени от огромни корупционни скандали във футбола. Сега вече черното тото се придвижва на запад - Германия, Белгия, Швейцария, Австрия и Финландия. През миналото лято имаше съмнение около мачове от трета дивизия на Норвегия", допълва Хил.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 1
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).