Кирсан Илюмжинов: Няма да оставя Черноморец да фалира

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:43 / 21.11.2013
2088
Президентът на световната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов се ангажира да помага с издръжката на футболния Черноморец. Илюмжинов, който освен шеф на шахмата, е сериозен бизнесмен и президент на република Калмикия в състава на Руската федерация между 2003 и 2010 г., закупи 52,5 процента от "Петрол Холдинг", а на днешната пресконференция по представяне на новия собственик на компанията той обърна и сериозно внимание на темата, свързана с Черноморец. Той заяви, че е запознат с проблемите около клуба, както и че е имал разговори през миналата година с кмета на града Димитър Николов.

"Няма да изоставим клуба, знаете ръководих преди време Уралан (Елиста). Ще се постараем отборът да заеме достойно място в първенството на България. Ще помогнем на клуба. Миналата година имахме среща с кмета на града и той ми каза, че съдбата на Черноморец е нещо много важно за Бургас", каза най-напред Илюмжинов, цитиран от "bTV".

Той беше попитан и как вижда ситуацията около стадион Черноморец, който е вкаран като апортна вноска в АД-то на клуба, където акционери са "Петрол" и Община Бургас.

"На миналогодишната ми среща с кмета на Бургас говорихме подробно, включително и за имотите. Смятам, че можем да осигурим един разумен бюджет, който ще бъде гарантиран. Но няма как единият крак на един футболист да струва повече от заплатите на всички хора в тази зала", каза още президентът на ФИДЕ.

Преди него по въпроса със стадиона говори и Борис Деворкин, когото Кирсан Илюмжинов показа като свой представител в България. Самият Деворкин демонстрира прилично ниво на българския език и заяви следното:

"Темата за спорта в "Петрол Холдинг" е много сложна и объркана. Можем да говорим много време по нея. Футболът е един вид бизнес. Но ние в момента не знаем колко дължим на кого и в какъв вид са дълговете, дали са вътрешно-фирмени или не. Няма как да има проблеми в "Петрол" и те да не се отразят на свързаните с компанията структури, в това число и с футболния отбор".

След края на срещата в неофициален разговор с привърженици на Черноморец, Илюмжинов и Деворкин демонстрираха загриженост и готовност да помогнат на клуба. Окончателното приключване на сделката ще бъде през декември, когато ще бъде извършено и прехвърлянето на акциите от страна на Денис Ершов и Александър Мелник към Кирсан Илюмжинов. Бизнесменът заяви също така, че ще предложи цена и на собственика на клуба Митко Събев, който има 47,5 процента от акциите и се надява всички да работят заедно.

Илюмжинов е имал вчера среща с шефа на КТБ Цветан Василев, като двамата имат 50 % съгласие за погасяването на дълговете на "Петрол" към банката. Общо дълговете на компанията към тази банка са над 100 милиона евро.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).