Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът: Рядко виждам децата си, надявам се да компенсирам с уикендите
Автор: Екип Burgas24.bg 11:00 / 23.02.2014Коментари (0)1259
©
Бургас очаква категоричната позиция на кабинета "Орешарски" за отказ от проекта за петролопровод "Бургас - Александруполис". За това настоя кметът на града Димитър Николов в предаването "Тази неделя" по bTV.

В петък руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че строежът на петролопровода ще бъде обсъден на заседание на руско-българската междуправителствена комисия, насрочено за 7 и 8 април, въпреки че България се отказа от него през декември 2011 г., а през март 2013 г. парламентът денонсира сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина.

В същия ден председателят на Българската агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов обяви в интервю пред ИТАР-ТАСС, че проектът АЕЦ "Белене" може да бъде одобрен до дни.

"Засега сме чули само едно бъдещо изявление на енергийния министър на Русия, но очакваме позиция на българското правителство. Все пак 97% от гражданите гласуваха против на референдумите в Бургас, Созопол и Поморие. Следващото правителство подходи доста смело и прекрати договореностите по проекта", коментира Димитър Николов.

Изненаданият зам.-председател

Кметът на Бургас, който преди седмица беше избран за зам.-председател на ГЕРБ на партийния конгрес, сподели, че е бил изненадан от номинацията, получена от лидера Бойко Борисов, защото не била съгласувана с него.

"Никой не ме е питал, преди номинацията разбрах. Нямах време да реагирам", коментира той, добавяйки, че се шегува.

"На съпругата ми не й стана приятно, защото рядко съм вкъщи, рядко виждам децата, но се надявам да компенсирам с уикендите", добави още кметът. След това определи новия си пост като "реверанс към местната власт".

"През последните години решенията се вземаха по оста ръководство - парламентарна група. Кметовете на ГЕРБ, които не са никак малко - 95, искаха да имат повече тежест и решенията да се вземат през местната власт", обясни още Николов.

"Аз съм част от функционерите и имах възможност да се развия като кмет. Всеки от зам.-председателите има свой ресор и аз съм се концентрирал върху местната власт и регионалната политика", обясни още новият заместник на Борисов.

Пари за регионите

Като общински кмет и от позицията на новата си партийна длъжност Димитър Николов апелира към правителството при следващото разпределение на средства за проекти на регионите Националното сдружение на общините да участва като равнопоставен партньор на държавата, защото местната власт е независима.

Той застана зад тезата на ГЕРБ за съществуващия дисбаланс при разпределението на половин милиард лева за общините според партийната принадлежност на кметовете им.

"Бургас получи по-малко от заявените проекти. Взехме решение да търсим среща с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов - ще искаме 60 млн. лв. за да се финансират проекти за големи градове, които не бяха финансирани", коментира Николов.

"Искаме само прозрачност на механизма за вземане на решение, а това ще помогне и за плавното влизане в новия програмен период. За местната власт еврофондовете са единственият сериозен източник на финанси, трябва да се довърши реформата за децентрализация - за да не може да се гледа на партиен принцип, а да се изпълнява. Сред кметовете има такова разбирателство", посочи Николов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: