След снощния екшън стадион "Лазур" прилича на военно поле след битка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
21:10 / 16.05.2014
2659
Следите от погрома днес личат осезаемо на празния стадион "Лазур" в Бургас след снощния мач за Купата на България между Ботев и Лудогорец. Рекламните пана от страната, където вилняха бултрасите, са повалени на земята, обгорели отгоре. На няколко места решетъчната ограда е счупена.

Купища неизгорели ленти и конфети са струпани на пистата до терена. В секторите за сядане има дупки с по няколко липсващи седалки. По самото игрище се виждат следи от хвърлените димки.

Според различни информации щетите варират от 400 хил. до над милион лева. От пресцентъра на ПСФК Черноморец Бургас казаха, че това са спекулации и не може да се каже точната сума на пораженията. Най-скъпи от всичко потрошено са LED таблата, които при закупуването им преди години са стрували около 1 млн. лв. Това обаче не означава, че настоящата сума от погрома ще стигне или надхвърли това седемцифрено число.

Точните поражения и сумата за тяхното покриване ще станат ясни, когато на стадиона пристигне комисия от представители на Черноморец и Ботев. След като направят оглед на щетите, те ще се разберат как ще бъдат възстановени и какви мерки ще се вземат подобни хулигански прояви да не се повтарят. Последното е особено важно с оглед на това, че пловдивчани и тази година ще играят в европейските клубни турнири на стадион "Лазур" и съществува угроза безчинствата на феновете да се повторят.

Според запознати това е малко вероятно, тъй като настройката за международните мачове е различна и пловдивчани пристигат с друго настроение на стадиона.

Миналата година те се държаха изключително по европейски на мачовете с Щутгарт и другите отбори, на които Ботев бе домакин в Бургас. Но това не е пълна гаранция, че няма да покажат отново лошото си лице.

Хора от публиката смятат, че организацията по охрана на вчерашния мач е куцала. Спецслужители, запознати със ситуацията, също подкрепят тезата на част от присъстващите. Началниците им не са можели да вземат решение какво да правят, тъй като командването било от по-високо ниво, а именно от София. Това е причината хората да палят, трошат, а жандармерията да не може да реагира.

Голяма суматоха имаше още на входа. Там не се виждаха полицаи, които да разпръскват публиката и да организират влизането.

Освен на стадиона феновете на канарчетата създаваха проблеми и за бургазлии, които след работа не успяваха да си намерят място за паркиране. Това се наблюдаваше не само около стадиона, а почти в целия град. Те буквално бяха окупирали бургаските улици и зелени площи с автомобилите си. Имаше паркирани коли и по тротоарите, което пък създаваше проблем на пешеходците.

Директорът на бургаската жандармерия Ганчо Николаев призна като грешка, че феновете на Ботев са допуснати с ленти на стадиона. Ако те не са били в такова количество на терена, нямало е да се получи тази клада, която стана след хвърлянето на факлите. "Там имаше страшно много ленти, след като хвърлиха и факлите - оттам тръгна всичко. Аз по-скоро бях наблюдател на ставащото, тъй като ние, с моите хора, отговаряхме точно за отсрещния сектор", обясни Ганчо Николаев.

В близките няколко дни ще стане ясен точният размер на нанесените щети, както и дали ще има наказания.



Виж коментарите (1)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 0
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).