Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заразата от грип идва още през ноември, има опасност от смъртни случаи на млади хора в пика й
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 21.10.2014Коментари (3)2490
© Impact Press Group
Очакваме първите случаи на заразени с грип да се появят у нас още през ноември. По Коледа и Нова година заболеваемостта постепенно ще се покачва, а пикът на епидемията ще е в края на януари догодина. Това съобщи за "Преса" държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му заразата ще пристигне у нас от Запад. "Обикновено болестта тръгва първо от Англия, Ирландия и Швеция, минава през Португалия и Испания и чак тогава идва в България", обясни пътя на инфекцията той.

Тази зима ще ни атакуват три щама. Най-опасен ще е познатият вече свински грип. "Въпреки че върлува от 2009 г. и би трябвало да сме си изградили обществен имунитет, "Калифорния" успява да пробие тази защита и всеки път да разболява много хора. Характерното е, че този щам засяга предимно децата, младите хора, по-пълните и бременните.

"Очакваме много пневмонии и тежки респираторни проблеми, и то при иначе напълно здрави хора", уточни д-р Кунчев. По думите му има опасност дори от смъртни случаи. "И тук не говорим за възрастни и хронично болни, а подчертавам - за млади и здрави хора. Най-тежко ще бъде за бременните", посочи епидемиологът.

Другите два щама, които се очаква да ни разболяват, са "Тексас" и "Масачузетс". Те ще мъчат повече българите над 65 години. "При тях усложненията няма да са по-малко, но ще се случват най-вече при хора със слаба имунна система и други придружаващи заболявания", каза още д-р Кунчев.

Който и тип грип да преобладава, болестта ще ни прикове на леглото поне за седмица. Човек се чувства много отпаднал, вдига висока температура, а болките в мускулите и главата са изключително силни. Той не започва с хрема, драскане в гърлото и леко неразположение, а с втрисане и чувство на разбитост. Грипните вируси интоксикират целия организъм, затова не се опитвайте да карате болестта накрак. Това не е израз на героизъм и устойчивост, а на сериозно неглижиране на здравето с непредвидими последици, съветват лекарите. И докато хремата не се лекува, за грипа от доста време са създадени специални препарати, които блокират размножаването на вирусите, скъсяват периода на боледуване, облекчават оплакванията и значително намаляват опасността от усложнения. Решаващо обаче е ранното начало на специфичната терапия още от първите часове след втрисането и най-късно до 48 часа след това.

Най-често при грип възникват пневмонии и възпаления на ушите, както и ангини. Влошаване на състоянието след първоначално подобрение, нови пикове на температурата, кашлица с жълто-зеленикави секрети и задух, болки в гърдите изискват лекарска консултация и евентуално рентгенова снимка, обясни д-р Кунчев. Спешно потърсете медицинска помощ при упорита аритмия в хода на грипа, задух в покой, замъгляване на съзнанието, засилващо се главоболие и непоносимост към светлина, както и при внезапно силно повръщане. Това може да са признаци на миокардит или менингит.

Едва 3% се ваксинират

"Все още у нас грипът се подценява, а това е сериозно заболяване. Едва 3% от българите се ваксинират, докато в Европа над 70% от рисковите групи - деца и хронично болни, са имунизирани", заяви държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той е категоричен, че ваксината е единствената сигурна защита от грип и няма никакви опасни странични ефекти. "Сега е най-подходящото време хората да се имунизират, защото пикът на епидемията най-вероятно ще е през януари догодина", уточни той.

На 14-ия ден след поставянето се появяват първите антитела, а пълна защита се получава на 21-вия ден. Тривалентните ваксини вече са в аптеките, а цената им е между 10 и 12 лева. Епидемиолозите препоръчват поне децата, възрастните над 65 години и хронично болните да се имунизират. Само така те ще се предпазят от сериозни усложнения и дори от фатален край. "Дори ваксиниран човек да се зарази и да се разболее, той със сигурност ще изкара грипа леко и накрак", категоричен е д-р Кунчев. Според него държавата трябва да се намеси по-сериозно във ваксинопрофилактиката.

"Информационните кампании очевидно не вършат работа, сигурният начин да обхванем повече хора е, като осигурим безплатни ваксини за хлапетата от социално слаби семейства и за самотните възрастни хора", подчерта държавният здравен инспектор.

Температура до 38 градуса не е опасна

Температурата е защитна реакция на организма. От една страна, тя сигнализира за проблем, а от друга, активира защитните сили на организма. Ако е до 38 градуса, тя изобщо не е опасна и не бива да бързаме да я сваляме. Това съветва инфекционистът д-р Атанас Мангъров. Той е категоричен, че родителите не бива да правят нищо и да се притесняват, ако детето им вдигне температура. "Тичането до аптеката за хапчета и сиропи по-скоро ще навреди", обясни той. Едва, ако градусите се повишат до 40, е необходима намеса. "Погрешно е схващането, че само при висока температура детето може да направи гърч. Това може да се случи и при 37,5", посочи лекарят.

Другото, което изобщо няма да помогне при вирус или грип, е антибиотикът. Той е подходящ при бактериални инфекции и ако има усложнения. Те обаче се появяват едва след първата седмица от началото на симптомите.

Ентеровируси ни нападат преди зимата

Коктейл от ентеровируси ще ни разболява до идването на грипа, заяви за "Преса" началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров.

През изминалата седмица заразени са били 50 на всеки 10 000 души, но се очаква бол­ните да се увеличат. В момента най-много те са в Габрово - 146 на 10 000 население, и в Плевен - 101 на 10 000 души. Висока е заболеваемостта и във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Шумен и Пловдив.

Един от вирусите е нов и вероятно ще зарази много хора и ще докара сериозни усложнения. "Винаги става така, когато няма създаден обществен имунитет", категоричен е д-р Мангъров. Според него може би става дума за върлуващия в САЩ Д68.

"В над 40 щата вече е обявена епидемия, така че напълно възможно е да е стигнал и до България", посочи той. Дали е точно Д68, ще стане ясно до две седмици. Тогава ще е готов резултатът от проба на момче с менингит. "Имаме съмнения, че става дума за усложнение след прекарана вирусна инфекция, детето е на 15 години и в момента се борим за живота му", добави д-р Мангъров.

Болестта трае поне 10 дни, като острата фаза е през първата седмица. Засяга целия организъм, протича с температура, гадене, повръщане, диария, мускулни и ставни болки, кашлица. При всяко пето хлапе се стига до усложнения, като най-често това е пневмония, бронхит или бронхеолит.

Още чакаме специалната носилка за ебола

Все още сертифицирана носилка изолатор за ебола не е пристигнала във Военномедицинската академия. "Чакаме до седмица да ни я доставят, въпреки че нямаме нужда от такава", заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него болен от смъртоносния вирус може да бъде транспортиран и с обикновена носилка, но ако е в много тежко състояние и повръща, трябва да бъдат взети мерки да не се заразят лекарите и сестрите. Носилката струва 20 000 лева и в нея може да бъдат монтирани животоспасяващи апарати.

Медиците трябва да са със специални маски, ръкавици, престилки и да бъде направена дезинфекция на предметите, с които е бил в контакт заразеният, добави проф. Кантарджиев.

С костюми, които осигуряват пълна защита, обаче разполага единствено Военната болница. Един брой от тази екипировка струва над 3000 лева и тази цена е непосилна за инфекциозните отделения. Държавата може да купи костюми само в случай на нужда, категоричен е проф. Кантарджиев.

Междувременно от външното министерство предупредиха сънародниците ни да отложат пътуванията си до страни от Карибския басейн, където върлува вирусът чикунгуня. Той се пренася от комари, а симптомите му са подобни на артрит. Болестта предизвиква изкривяване на крайници и пръсти и адски болки в ставите, които обездвижват и приковават на легло заразените поне за месец.




Още по темата: общо новини по темата: 14346
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/2391 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
До 38 градуса не е опасна телесната температурата! Напълно съм съгласен с горното твърдение! Важно е човек да не се поддава на страх или паника! И в същото време да не подценява, че е вдигнал температура.
0
 
 
Грипът идвал чак през Ноември ?!? Интересно това което от две седмици върлува по училищата в Пловдив тогава какво е ? Във всеки клас има поне по 4-5 подсмърчащи и кашлящи, но по стара българска традиция ще изчакаме да окапят поне половината и тогава ще се вземат мерки по утвърдения модел "след дъжд - качулка".
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: