Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свлачище на метри от спалнята на властта на морския бряг
Автор: Екип Burgas24.bg 10:25 / 10.06.2015Коментари (0)1551
©
Свлачище се е активизирало на метри от спалнята на властта в резиденция "Евксиноград" на морския бряг. Природното бедствие заплашва прословутото "Слънчево бунгало", в което летуват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев, а преди там отдъхваше и бившият държавен глава Георги Първанов, пише "Монитор".

Това става ясно от отговор на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на въпрос на соцдепутатката Корнелия Нинова за средствата, които държавата отделя за справяне с бедствията в страната и за конкретните дейности, които се извършват. В справката се посочва, че за аварийно-възстановителни и укрепителни работи заради свляклата се земна маса в близост до "Слънчевото бунгало" са отделени 100 000 лв. Справянето с последствията от свлачището трябва да стане в спешен порядък, за да не развали това лятната почивка на властта.

Вилата, в която отсядат премиерът и президентът, се намира на самия черноморски бряг в изключително живописна местност. Заделените за възстановителните работи в резиденция "Евксиноград" 100 000 лв. са част от огромен бюджет от 42 млн. лв. които държавата е похарчила от началото на годината за справяне с бедствията, става ясно от предоставената от Бъчварова информация. Средствата са извадени на два транша от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Най-много пари по тази линия са отишли за морските ни общини - над 10 млн. лв., като най-големите бенефициенти са Бургас и Варна. Двата града бяха застигнати от водна стихия и тази година, като най-тежко бе положението през февруари. Местната власт в Бургас е получила 1,8 млн. лв. за възстановяване на общински имоти, училища, детски заведения, спортни обекти и улици. Още близо 2 млн. лв. са заделени и за изграждане на отводнителен канал за предотвратяване на бедствия в кварталите "Долно Езерово" и "Лозово".

С 3,2 млн. лв. пък са правени корекции на дере и на коритото на река От­­ман­лийска. За близо 1 млн. лв. е направено аварийно почистване на дерета и на територията на община Варна. Сериозни суми са заделяни и за родопските общини заради снежното бедствие през март, което откъсна от света цели села в региона. Тогава са били дадени и близо 50 000 лв. за ремонт на линейки които аварирали в дълбоките преспи.

Близо 1 млн. лв. са преведени и на община Па­­зарджик за дейности срещу свличане и рушене на дес­ния бряг на река Марица. 16 000 лв. пък са отишли за организиране и провеждане на национално ученическо състезание "Защита от пожари, бедствия и извънредни ситуации" в курортния комплекс Слънчев бряг. Заради многото разходи от началото на годината към момента размерът на средствата, които могат да бъдат заделени за справяне с бедствия, се е стопил до под 28 млн. лв., отчита Бъч­ва­рова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: