Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уникален туристически продукт обединява всички 13 общини в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 27.07.2016Коментари (0)2028
©
Кметовете на всички 13 общини в област Бургас се обединиха около идеята за създаването на Организацията за управление на туристическия район (ОУТР). По този начин областта ще има възможност да развива общ туристически продукт, който ще бъде предлаган по време на участието на общините на различни туристически борси както у нас, така и зад граница. Общинският съветник от ДБГ и председател на Постоянната комисия по туризъм към местния парламент Живко Табаков разясни идеята и разказа подробно за нея пред репортер на Burgas24.bg.

Концепцията за туристическо райониране на България е създадена от екипа на министър Николина Ангелкова и е залегнала в Закона за туризъм още от 2015 г. В страната ще бъдат обособени 9 туристически района, които са достатъчно големи, за да бъдат разпознаваеми на туристическата карта и достатъчно малки, за да бъдат управлявани ефективно. Бургас като областен център ще бъде двигател на организацията, която към момента носи наименованието "Южно Черноморие".

"Идеята е тази концепция да децентрализира и да даде индивидуалност на тези туристически райони. Нашият туристически район "Южно Черноморие" е най-малък в географски отношение, но най-голям като леглова база и приход от туристически услуги. Още при създаване на концепцията, в работните групи бяха включени всички кметове на морски общини и още при започване на разговорите, ние имахме много голяма подкрепа", заяви Табаков.

Учредяването на организацията е предвидено за началото на септември, а работни групи с представители на всички общини и бранша ще имат задача да изготвят обща маркетингова стратегия. Досега практиката е била всяка една община да участва поотделно на туристическите изложения, но реално много малко от тях са можели да си го позволят заради финансовия ресурс.

"Смисълът е да достигаме по-ефективно потенциалните за нас пазари, особено далечните - чрез представяне на достатъчно големи по обхват райони, които са разпознаваеми на картата и са познати не само на българите, но и на чужденците", подчерта съветникът на министъра на туризма.

По думите му Организацията за управление на туристическия район ще запълни съществуващите липси в маркетинга и управлението на дестинациите между общините и Министерството на туризма. Освен това ще обедини ресурсите на отделните общини - те ще се рекламират като едно цяло, но всяко място от областта ще предлага своите туристически продукти. За всеки туристически район е предложена основна и разширена специализация. Основната специализация е комбинация от два вида туризъм, които в съчетание определят уникалността на районите. Разширената специализация включва освен основните и до 4 допълващи вида туризъм. Основната специализация обаче, няма да предопределя бъдещото брандиране на туристическия район, а ще служи като отправна точка при разработването на маркетинговите и брандинг стратегии. В разширената специализация се включват още морски рекреативен туризъм, всички видове културен туризъм, приключенски и екотуризъм, здравен, селски, религиозен и поклоннически туризъм.

"Към тези видове туризъм обмисляме да прибавим яхтен и круизен. Всяка една община ще запази своята индивидуалност, като даде предложения какво точно иска да рекламира. Идеята е да не се дублират различните видове туризъм, така че отивайки на дадено изложение - да предложим един различен пакет от туристически услуги на туристите", посочи Табаков.

Според него морските общини ще окажат подкрепа на по-малките, защото имат сериозен опит зад гърба си, както и повече финансови средства. Организацията не цели конкуренция между общините, напротив - замисълът е всички да се допълват под една обща шапка - район "Южно Черноморие".

През август месец предстоят срещи с туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър, чието седалище е на територията на област Бургас, които да се включат с идеи. Целта е да има балансирано участие в управлението на организацията, както от общините, така и от браншовите организации, за да бъдат постигнати целите и ползите за целия район.

"Надявам се до края на месец септември да сме приключили с чисто административната процедура по създаването на Организацията за управление на туристическия район, за да може през 2017 година тя да започне да дава своите резултати", завърши Живко Табаков.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: